UNTUK DIJADIKAN LAUK BERSAMA NASI PUN SEDAP JUGA UDANG GORENG BERTEPONG NI ATAU MERATAH SAJA SAMBIL MENONTON TV...DICICAH DENGAN SOS LEBIH SEDAP....UDANG GORENG ALA TEMPURA VERSI MALAYSIA.
UDANG GORENG TEPUNG
Bahan-bahan (resipi anggaran)
15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
minyak untuk mengoreng
1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang
Cara-cara:
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, ((kita lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan tepung. Ketepikan
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...
Like page resepi bunda.
Bahan-bahan (resipi anggaran)
15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
minyak untuk mengoreng
1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang
Cara-cara:
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, ((kita lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan tepung. Ketepikan
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...
Like page resepi bunda.
Sedapnya. Nanti boleh cuba.
ReplyDeleteTapi, kalau makan seafood ni, saya kena stand by ubat allergic :(
udang seafood yg sedap fidahh tapi kalau alegik baik jgn mkn menyiksa diri jer
Deletetq
jadi ngiler nih... cocok banget buat camilan sambil ngeblog, hehehe...
ReplyDeleteya enak tu CC jadikan kudapan santai...tq
DeleteSelalu makan kat kedai ala thai je nie hihii.. :)
ReplyDeleteudang goreng ala Thai mesti sedap sgt tu KK...tq
DeleteYang ni memang favourite all the time ni.
ReplyDeleteyeke sedap kan hami asyraf...tq
DeleteSedapnya...tapi kat rumah saya jarang beli udang ,anak bongsu ada alahan tapi dia yang suka sangat udang .
ReplyDeletekalau ada annak2 kita yg alahan terpaksa elakan jadi hidangan di rumah...kesian pula pada anak yg alahan tu.
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteUdang! memang kesukaan sejak dari kecil...kalau dapat udang tu besar betis ke, huii lagi sedap.
#teringat iklan sos cili masa kecil-kecil dulu, udang celup tepung tengah panas-panas cicah sos cili. Kami yang melihatnya terasa bergelitik nak suruh ibu buat udang celup tepung hehe...tapi tak mampu la.
wsalam dik ustaz...sedih mengenang nostalgia lalu kan saat yg kita ingini xmampu diperolehi...tapi roda hidup berputar sentiasa kannn..dulu dibawah kini di atas pula syukur kpd-Nya...tq
Deletehmmm... kalau udang sangat saya suka, apalagi kalau dibuat dan digoreng krispi seperti itu mbak... nikmat dan gurih....
ReplyDeleteenak ni gemmasiba Id..tq
Deleteini kalau makan saja.. 10 ekor pun tak cukup ni ehehe.. kena goreng banyak2..
ReplyDeletekalau dekat dgn laut bole dptkan udang segar dgn banyak...goreng n ratah...sedapkann ct...tq
ReplyDeleteterliur kak petang2 gini
ReplyDelete