ASSALAMUALAIKUM...
SEDAP KAN KALAU DAPAT MINUM CENDOL DALAM CUACA PANAS BAWAAN EL NINO KINI...CENDOL DIBUAT AGAK BANYAK DAN JEMU DIHIRUP MELEGAKAN DAHAGA BOLEH JUGA DIJADIKAN LEPAT...GANDINGAN CENDOL YANG HIJAU DI DALAM ADUNAN TEPUNG YANG PUTIH MENYERLAH SEKALI SERINYA....ELOK SEDIAKAN UNTUK HIDANGAN MINUM PETANG DAN BOLEH DISIMPAN DALAM PETI SEJUK UNTUK SARAPAN ESOK PAGI PULA...
LEPAT CENDOL
Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )
400 g cendol - dicuci dan ditapis
1 cawan tepung jagung
1 sb tepung Hoen Kwee
1 cawan gula pasir
1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)=10 cwn
2 helai daun pandan - disimpul
daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai
Cara-cara
Satukan tepung2, gula, garam, santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sederhana panasnya hingga pekat dan licin.
Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.
selamat mencuba....
Makan Tengahari Di D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi
-
Assalamualaikum wbt
Hari Rabu lepas, SR dan zaimi cuba makan tengahari di Makan Tengahari Di
D'muo Kitchen Bandar Baru Bangi ni. Asalnya nak makan di Mo...
4 hours ago
Terbayang2 sendiri saya rupa lepat cendol ni kak PI..
ReplyDeletetentu sedapkan..
Macam nak mencari juga ni..
Cer letak gambar lepat cendul tu kak..
aik xnampak ke gambarnya yati..kak copy paste jer kdg mmg jadi gitu...tq hayati.
DeleteAii lepat cendol petang-petang ni PI, tak dan buka daun pisang tu dah abis dah hehe.. good idea buh cendol tu :)
ReplyDeletecubalah BP membalut lepat cendol pula sedap ni...tq
Deletesedapnya..makan diwaktu petang2 begini..
ReplyDeletehmm sedaptu nohas...tq
Deletewah ..sedap tu
ReplyDeletesedap tu MKL tq.
DeleteSedapnya...wangi daun pandan dan daun pisang tu...
ReplyDeletehmm daun pandan mewangikan lepat bungkus pula dgn daun pisang tmbh harumnya...tq PC
DeleteSedapnyer kak...macam tepung bungkus pun ada...KN memang suka makan kuih2 tradisi camni..lemak manisnyer cukup..
ReplyDeleteSEDAPNI BUNDA..SEAKAN TEPUNG BNUGKUS TAPI BERISI CENDOL...TQ
DeleteAduhai..sedapnya
ReplyDeleteSEDAP NI FIDAH...TQ
DeleteNampak mengiurkan.
ReplyDeleteHMM..TQ HAMI ASYRAFF
Deleteaduh mak, sedapnya...ingin merasakannya... T,T
ReplyDeleteHMM SEDAP NI WAN SILAKAN MERASANYA HEH..HEH..TQ
Deletesedapnya makan sejuk2
ReplyDeleteYELA YAN SEDAP DIMKN SEJUK TU...TQ
DeleteMrs. A suka cendol, tapi tak pernah makan lepat cendol.
ReplyDeleteYEKE KENA CUBA BUAT NI MRS A..TQ
DeleteSaya memang suka cendol. Kalau makan masa hari tengah panas macam ni memang bestnya alahai. Kuih lepat pun saya suka sangat. Tapi inilah pertama kali saya lihat rupa lepat cendol.
ReplyDeleteCENDOL SEDAP LEPAT CENDOL PUN SEDAP MD..HIJAU CENDOL DLM ADUNAN TEPONG LEMAK MANIS SEDAP TU...TQ
DeleteFirst time tahu kewujudan lepat cendol nie ^-^
ReplyDeleteyela diana lbihan cendol boleh dibuat lepat juga...tq
ReplyDeleteYEKE...CUBA ZUMAL SEDAP TU...TQ
ReplyDeleteetuza memang suka makan kuih ni..lembut dan sedap...
ReplyDeleteYEKE SEDAPKAN CIKGU ETUZA...TQ
DeleteWah menarik. Belum pernah rasa lagi. :)
ReplyDeletetertarik dgn piring tu . set piring tu kat umah ni dah habis . Hanya tinggal satu piring tanpa cawan jer ... huhuhuuu ... tgk sedap tapi x rajin nak membuatnya PI
ReplyDeleteSedap ni makan memalam mcm ni sambil blogwalking hihii... :)
ReplyDeleteVery interesting post you have shared. I really liked this post. Thanks for sharing the nice post with us.
ReplyDeleteAll India Board Result 2018