Saturday, 12 December 2015

IBADAH UMRAH...

ASSALAMUALAIKUM...

SEMPENA MUSIM CUTI PERSEKOLAHAN SELAIN MERIAH DENGAN MAJLIS KENDURI/KENDARA PERKAHWINAN ATAU PERTUNANGAN RAMAI JUGA YANG MENGAMBIL PELUANG KE TANAH SUCI MEKAH BERIBADAH UMRAH.....KAWAN-KAWAN PI DAN SAUDARA MARA PI ADA JUGA YANG KE SANA....RASANYA KAWAN-KAWAN BLOGGERS DAN VIEWERS JUGA PASTI ADA YANG BERPELUANG KE MEKAH DAN MADINAH BERTAMU KE RUMAH ALLAH DI PENGHUJUNG TAHUN INI.

SEDIKIT TENTANG IBADAH UMRAH...

Hadis Nabi Muhammad s.a.w : "Satu umrah ke satu umrah menghapuskan dosa di antara keduanya, dan haji yang mabrur tiada balasan baginya melainkan syurga."

 CARA MENGERJAKAN IBADAH UMRAH Panduan ringkas bagaimana untuk mengerjakan ibadah UMRAH. Semoga ibadah kita diterima oleh Allah Taala, insyaAllah.

Rukun umrah ada 5 perkara. iaitu:
1.   Niat 
2.  Tawaf 
3.  Saie 
4.  Bercukur atau bergunting 
6.  Tertib

1. Niat Setiap ibadah hendaklah dimulai dengan niat. Jika seseorang itu tidak berniat sama ada sengaja atau terlupa umrahnya menjadi tidak sah. Berniat umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa. Berikut ialah lafaz niat umrah:                      نويت العمرة وأحرمت بها لله تعالى Ertinya : “Sahaja aku berniat umrah dan berihram aku untuk melaksanakannya kerana Allah Ta’ala.” 


2. Tawaf Tawaf adalah salah satu rukun yang sangat penting dalam ibadat umrah. Sekiranya ia tidak dilaksanakan mengikut syarat-syaratnya, ia menjadi tidak sah dan justeru itu Sai’e, iaitu rukun yang berikutnya juga akan menjadi tidak sah. Syarat- syarat sah tawaf - Berniat mengelilingi Ka’abah semata-mata untuk menunaikan tawaf kerana Allah S.W.T. Lafaz niat Tawaf Umrah: Ertinya: “Aku berniat Tawaf Umrah di Ka’abah ini tujuh pusingan kerana Allah Taala.”  Tawaf hendaklah dilakukan di luar Ka’abah tetapi di dalam Masjidil Haram.Tawaf boleh dilakukan di bahagian atas Masjidil Haram tetapi mesti dipastikan bahu sentiasa mengiringi Ka’abah. Tidak boleh menyentuh mana-mana bahagian Ka’abah termasuk Syazarwan (bingkai Ka’abah) semasa tawaf. Tidak boleh menggunakan laluan di bawah pancur emas antara Hijr Ismail dengan Ka’abah (kerana Hijr Ismail juga dikira sebahagian daripada Ka’abah). Laluan tawaf hendaklah bersih daripada najis. Tawaf hendaklah dimulai dari belakang garisan Hijr al-aswad dan diakhiri dengan melangkah garisan yang sama. Tawaf hendaklah dilakukan sebanyak tujuh kali pusingan dengan sempurna dan yakin. Mesti mengirikan Ka’abah sepanjang masa tawaf. Beri perhatian khusus apabila tiba di penjuru-penjuru Ka’abah. Mesti suci daripada hadas kecil (yakni berwuduk). Mesti suci daripada hadas besar. Badan dan pakaian mesti suci daripada najis.( mendukung anak lelaki yang belum berkhatan adalah diaggap membawa najis yang menyebabkan tawaf menjadi tidak sah). Mesti menutup aurat.

3. Sai’e Sai’e adalah juga satu rukun yang penting dan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Walaupun begitu sahnya Sai’e bergantung kepada sahnya tawaf. Jika kerana sesuatu sebab, tawaf tidak sah maka Sai’e yang walaupun dibuat dengan sempurna akan turut menjadi tidak sah. Syarat-syarat sah Sai’e: Hendaklah dilakukan selepas tawaf. Tujuan hendaklah semata-mata untuk Sai’e. Sai’e hendaklah dimulai dari Bukit Safa dan tamat di Bukit Marwah. Sai’e dilakukan genap dan sempurna bilangan sebanyak tujuh kali. Perjalanan balik dari Marwah ke Safa dikira sekali pula. Jarak perjalanan Safa ke Marwah dikira dari kaki bukit ke kaki bukit. Tetapi sekurang-kurangnya ialah jarak yang ditentukan untuk mereka yang menggunakan kereta sorong. Perjalanan dari Safa ke Marwah dan sebaliknya tidak terputus yakni seseorang itu tidak melencong keluar melalui satu pintu dan masuk semula menerusi satu pintu lain.

4. Tahallul Bertahallul maknanya melepaskan diri dari larangan ihram menurut cara yang ditetapkan untuk umrah. Bagi umrah seseorang itu boleh bertahallul setelah selesai melaksanakan dengan sempurna semua kerja-kerja rukun yang lain iaitu niat, tawaf dan Sai’e. Syarat Tahallul Menggunakan sekurang-kurangnya tiga helai rambut (bukan bulu) dengan cara bergunting atau dengan cara–cara lain. Tetapi adalah afdhal bagi lelaki mencukur kepalanya. Bagi orang yang kepalanya tidak berambut memadai jika dilalukan pisau di atas kepalanya. Perkara-perkara yang berkaitan dengan jemaah wanita: Perempuan yang berambut panjang boleh memotong mana-mana bahagian rambutnya untuk tahallul asalkan tidak kurang dari tiga helai. Suami boleh menggunting rambut isterinya sebelum menggunting rambutnya sendiri selepas kedua-duanya selesai Sai’e umrah. Tetapi sebaik-baiknya suami menggunting rambutnya dulu. Perempuan haid boleh bertahallul dan rambut yang dipotong dimasukkan saja ke dalam bekas yang disediakan.


5. Tertib Para jemaah hendaklah melaksanakan segala Rukun Umrah satu persatu, mengikut tertibnya (aturan). Wajib Umrah Wajib Umrah ialah perkara-perkara yang mesti dilaksanakan oleh jemaah umrah, sekiranya ditinggalkan, ibadah umrah tersebut masih sah tetapi dikenakan bayaran Dam. Pengabaian terhadap perkara-perkara Wajib Umrah dengan sengaja adalah berdosa dan dikenakan Dam. Jika ditinggalkan dalam keadaan tidak sengaja, hukumnya tidak berdosa tetapi masih dikenakan Dam. Berikut ialah perkara-perkara Wajib Umrah: Berniat umrah di Miqat (sempadan) yang ditetapkan ataupun sebelumnya. Menjaga larangan ihram. Miqat Makani (sempadan tempat) adalah tempat yang ditetapkan bagi seseorang yang hendak mengerjakan umrah melafazkan niatnya. Niat boleh dilafazkan pada mana-mana tempat sebelum sampai ke Miqat ini. Tetapi jika sudah melampaui Miqat ini, niat umrah masih boleh dilafazkan tetapi Dam berupa seekor kambing dikenakan. Miqat bagi jemaah umrah dari Asia Tenggara (dengan kapal terbang): Qarnul Manaazil – Lebih kurang 94km dari Makkah atau lebih kurang setengah jam perjalanan sebelum kapal terbang mendarat di Jeddah. Miqat ini adalah untuk jemaah yang terus ke Makkah setelah mendarat di Jeddah. Bir Ali (disebut juga sebagai Zulhulaifah) – Lebih kurang 10km dari Bandar Madinah atau lebih kurang 450 km dari Makkah. Miqat ini adalah untuk jemaah yang terus ke Madinah dan dari sana berniat ihram sebelum bergerak menuju Mekah. Ia juga menjadi Miqat untuk penduduk bandar Madinah itu sendiri. Lain-lain miqat (dengan kapal terbang) ialah: Al-Juhfah – Lebih kurang 187km dari Makkah . Ia menjadi miqat untuk penduduk Syam (Syria), Mesir dan negara-negara lain dari arah yang sama. Zaatu ‘irqin – Lebih kurang 94 km dari Makkah. Miqat bagi penduduk Iraq. Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Berangkat 1. Memotong kuku; 2. Mencukur bulu kemaluan , bulu ketiak; 3. Merapikan rambut dan misai. 

Sumber umrahziarah.blogspot.my

ADIK PI SAADIAH FATIMAH SEDANG BERSIAP SEDIA HENDAK BERANGKAT
KE TANAH SUCI.
SEPUPU PI NASIR SEDANG BERADA DI TANAH SUCI MEKAH.

MAKLANG PI BERSAMA ANAKNYA ANI/SEPUPU PI SUDAH SELESAI BERIBADAH UMRAH.
13 comments:

 1. Salam berblogging kak PI. Subhanallah walhamdulillah... semoga dipermudahkan kita semua utk ke baitullah... aamiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. WSALAM SEMOGA KITA BERPELUANG MENJADI TETAMUNYA INSYA ALLAH...TQ KK.

   Delete
 2. lengkap sudah penerangannya cara mengerjakan ibadah umrah.alhamdhulillah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. YA NAMPAK LENGKAP CARA MENGERJAKAN UMRAH UTK DIJADIKAN PANDUAN...TQ KY.

   Delete
 3. tiga orang kawan sekolah berada di tanah suci, mengerjakan umrah sekrg ni..bestnya..Mekan dan Masjidil Haram dah banyak perubahan dari dulu..

  ReplyDelete
 4. RAMAI MRK YG KITA KENALI KE BAITULLAH BERUMRAH MASA CUTI UJUNG TAHUN GINI NOHAS...TQ

  ReplyDelete
 5. alhamdulillah..semoga selamat kembali di Malaysia

  ReplyDelete
 6. Teringat kat abang saya yang akan bertolak ke sana minggu depan. Moga segalanya dipermudahkan.

  ReplyDelete
 7. yeke...moga Allah permudahkan urusan abang fidah berumrah disana.tq

  ReplyDelete
 8. selamat menunaikan ibadah umrah dan pulang dgn umrah yg mabrur

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist