SAMOSA RESEPI KAK CHAQ NI BERBEZA DARIPADA SAMOSA BIASA YANG BERBENTUK KARIPAP DAN BERINTIKAN SERUNDING IKAN. TAMPAK LEBIH MUDAH SEBAB TAK PAYAH SUSAH-SUSAH MENGELIMNYA DAN PASTINYA TERSANGATLAH SEDAPNYA.
Selamat mencuba resepi kak chaq.
BAHAN-BAHAN
Kulit popia..
5 bjik ubi kentang (dadu dn rebus)
5 keping daging buger(goreng dan potong dadu)
1/2 bjik bawang holand(di dadu)
Serbuk lada putih
Telur putih (untuk di jadikan gam)
Keju cheddar(potong suke hati..ikut la nipis or pnjang)
5 bjik ubi kentang (dadu dn rebus)
5 keping daging buger(goreng dan potong dadu)
1/2 bjik bawang holand(di dadu)
Serbuk lada putih
Telur putih (untuk di jadikan gam)
Keju cheddar(potong suke hati..ikut la nipis or pnjang)
Satukan kentang dan daging buger,kacau bawang dlm kuali sekejap.utk layukan aje(tanpa minyak),kemudian curahkan dlm bekas yg berisi kentang n daging buger tadi,gaul biar rata,taburkan serbuk lada putih,gaul sebati (suke la nak letak banyak ke sikit lada putih tu)...dah boleh guna...
Potong 3 keping di setiap keping kulit popia...lekatkan dengan telur putih...goreng dgn api sederhana
Potong 3 keping di setiap keping kulit popia...lekatkan dengan telur putih...goreng dgn api sederhana
Assalamualaikum kak,
ReplyDeleteBiasa sangat makan sarmosa tapi tak pernah buat sendiri. Beli di kedai kawan je dekat rumah. Bagi saya sarmosa ni lebih sedap daripada karipap sebab ia rangup...Terliur pulak, nampak gaya esok kena pergi beli la..hehe.
WSALAM DIK USTAZ...KALAU RAJIN DIMASAK SENDIRI KALAU MLS DIBELI JER...SAMALH KITA...TQ ABUIKHWAN.
Deleteblh buat bulan puasa nanti ... mudah2an ingat .
ReplyDeleteQV MMG PANDAI MEMASAK KALAU BUAT MSTI JADI..TQ QV.
Deletenampak mudah buat tak pernah cuba,buat sendiri..selalu beli yg segera..blh cuba nie
ReplyDeleteCUBALAH ACIK MUDAH JER TU...TQ AP.
Deletewahh..cheese meleleh..tak pernah buat, selalunya beli saja tapi intinya sikit benor...kalau buat sendiri, boleh letak inti banyak2..yummylicious..
ReplyDeleteHMM IKUTKAN SELERA KENA BUAT SENDIRI TU..TQ NOHAS
DeleteNyum nyum..sedapnya.
ReplyDeleteDapat satu lagi menu untuk sarapan atau minum petang..Thanks Kak Paridah :)
CUBA FIDAH UTK MINUM PAGI R PTG OK JER..TQ FIDAH.
Deletenyum...sedap samosa..tak pernah lagi buat samosa sendiri...hihi
ReplyDeleteCUBA BUAT SENDIRI PULA ATIE..TQ
DeleteBaru kali pertama dengar samosa cheese nie...
ReplyDeleteRESEPI BARU DIREKA MCM2 ZUMAL YA...TQ
ReplyDeleters cm da lama x mkn samosa ;-)
ReplyDelete