MEE GORENG BASAH DENGAN PELENGKAP RASA ENAK SOTONG, UDANG, KERANG, SAYUR, RAMAI YANG TAK TOLAK NI KALAU TERHIDANG DI DEPAN MATA...SEKEJAP SAJA HABIS SEPINGGAN. NAK TAMBAH LAGI KENA GORENG MEE NI SEKUALI BESAR HEH..HEH...MUDAH SAJA NI....SELAMAT MENCUBA.
MEE GORENG BASAH
Bahan-bahan
• 1 bungkus mee kuning
• 4 biji bawang merah ditumbuk
• 2 ulas bawang putih ditumbuk
• ½ inci halia ditumbuk
2 ekor sotong di potong bulat
12 ekor udang
200 gram isi kerang yang telah direbus
2 pokok sawi pak choy
taugeh
2 sb cili boh
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
3 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
• 1 bungkus mee kuning
• 4 biji bawang merah ditumbuk
• 2 ulas bawang putih ditumbuk
• ½ inci halia ditumbuk
2 ekor sotong di potong bulat
12 ekor udang
200 gram isi kerang yang telah direbus
2 pokok sawi pak choy
taugeh
2 sb cili boh
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
3 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara membuatnya
1.Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
2.Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat, air dan kacau sehingga mendidih.
3.Masukkan udang, sotong dan kerang tunggu sehingga masak. Kemudian perasakan dengan garam dan gula ikut selera masing-masing.
4.Masukkan mee kuning dan gaul sebati. Masukkan pula sawi. Kalau nampak air mcm dah kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi sedikit air.
5.Kecilkan api dan masukkan taugeh. Kemudian gaul mee supaya sebati. Apabila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Dan terus pindahkan mee ke dalam pinggan.
1.Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
2.Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat, air dan kacau sehingga mendidih.
3.Masukkan udang, sotong dan kerang tunggu sehingga masak. Kemudian perasakan dengan garam dan gula ikut selera masing-masing.
4.Masukkan mee kuning dan gaul sebati. Masukkan pula sawi. Kalau nampak air mcm dah kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi sedikit air.
5.Kecilkan api dan masukkan taugeh. Kemudian gaul mee supaya sebati. Apabila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Dan terus pindahkan mee ke dalam pinggan.
hmmmmm ....sedapnya diliat .... bkin terbelalak aku punya mata ... hehe
ReplyDeleteWaahh... memanglah sedap ni
ReplyDeleteKakak suka yg basah-basah macam ni tak kiralah mee ke kwee teow
Macam nak buat jugalah:)
sedapnya...tambah cili jeruk..perghh..dah tak pandang kiri kanan..bon appetit..
ReplyDeleteI suka mmg goreng basah, anak2 kalau hari minggu mesti nak mama goreng yg ada kuah mcm ni basah lah sup lah
ReplyDeleteSedap, lagi2lah banyak rencah lauknya...sotong udang dan daging.
ReplyDeletewah sedapnya... apalagi banyak udang, sotong dan kerang. Yummy
ReplyDeleteSedapnya makan berpinggan2 ni hehe...
ReplyDeleteKak zai ingat dinner nak buat kuih tiew goreng basah.
Sedapnya makan berpinggan2 ni hehe...
ReplyDeleteKak zai ingat dinner nak buat kuih tiew goreng basah.
sampai skrg sy tak reti masak mee kuning @ kue teow, tak tahu nak buat sedap macam mana
ReplyDeletekalau suh pilih, sy rela masak bihun :)
YEKEXMINAT MKN MEE YA IRFA...TQ
Deletesedapnya lah.. klu sy yg masak mee basah sllu nya en hubby kak..dia lagi terer masak mee dr sy..hehe
ReplyDeleteyeke..bestlh gitu atie...air tgn hubby biasanya lbh sedap dari air tgn isteri heh..heh..tq
DeleteKirim kesini kak, pastinya tak kan di tolak :)
ReplyDeleteheh..heh..bisa saja dik budi purnomo...tq
Deletemantaaaaap walaupun cuma lihat di gambarnya hehehe
ReplyDeletetengok gmbar pun mncuit selera kan ipah..tq
DeleteSedap makan petang2 waktu balik pejabat ni.. sgt2 menyelerakan.. :) :)
ReplyDeletesedap tu khir khalid mkn mee smbil minum ptg...tq
DeleteSedapnya...
ReplyDeleteTengok pun dah lapar..Kalau ada cili potong pun best ni
yela fidah tambh cili potong best sgt ni...tq
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesaya klu mee kuning mmg suka goreng basah . klu kering mcm x best je nak telan . lagilah klu minyaknya berlinangan ...
ReplyDeleteMee goreng berkuah kena cpt dimkn panas2 baru sedap kan qv...tq
ReplyDeleteteringin ya diana..boleh mula menggoreng mee diana...tq
ReplyDeleteteringin ya diana..boleh mula menggoreng mee diana...tq
ReplyDeletepetang2 camni banyak pula gambar yg memikat selera.. huhu
ReplyDeleteDH JADI ISTERI KENA RAJIN MASAK SEDAP2 GEE...TQ
DeleteKecur ailio kak ☺
ReplyDeleteTERLIUQ NO FIZA...TQ
Deletemerata sy cari kat kl ni mi goreng basah yg betul2 sedap masih x jumpa...
ReplyDeleteYEKE...BUAT SENDIRI MESTI SESUAI DGN CITARASA ANIES...TQ
Deletefuhh..sdp2..jrg2 mkn mmg best ni..
ReplyDeleteYELA MKN MEE XBOLEH DIAMALKN SELALU JIE...TQ
ReplyDelete