SELAMAT BERSARAPAN PAGI YA...PERNAH BERSARAPAN DENGAN PUTU PERAK. KUIH PUTU WARISAN TRADISI NEGERI PERAK. TEMPAT LAIN MUNGKIN TIADA KOT. PUTU PERAK TIDAK SAMA DENGAN PUTU KACANG, PUTU BERAS, PUTU MAYAM, PUTU BAMBU. NAMANYA PUN TIDAK SAMA TENTULAH CARA MENGOLAHNYYA PUN BERBEZA...YANG PENTING ENAK DIMAKAN...MEMASAKNYA PUN TIDAKLAH PERLU SKIL YANG RUMIT SANGAT. CUMA PERLU RAJIN DAN FOKUS DENGAN APA YANG NAK DIMASAK TU...GERENTI JADI...TAK RUGI MENCUBA.
Penyediaan: 25 minit | Memasak: 45 minit
70 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
200g beras
5 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung pulut
4 camca besar air
Gula secukupnya
1/2 kelapa putih + sedikit garam
Kain putih segi empat (lembap) untuk mengalas
Cara menyediakan:
1) Rendam beras 3 jam dan kisar
2) Gaul beras bersama tepung beras
3) Renjiskan sedikit air kedalam campuan tepung dan kukus selama 45 minit
4) Angkat dan biarkan semalaman ataupun selama 10 jam
5) Gaul bahan tadi bersama tepung pulut sehingga sebati dan kisar halus
6) Campur gula kedalam adunan secukupnya
7) Tabur sedikit adunan kedalam acuan biar separuh acuan sehaja
8) Masukkan sedikit kelapa kemudian tepung kedalam acuan
10) Alas kain lembap pada acuan dan kukus sehingga masak
70 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
200g beras
5 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung pulut
4 camca besar air
Gula secukupnya
1/2 kelapa putih + sedikit garam
Kain putih segi empat (lembap) untuk mengalas
Cara menyediakan:
1) Rendam beras 3 jam dan kisar
2) Gaul beras bersama tepung beras
3) Renjiskan sedikit air kedalam campuan tepung dan kukus selama 45 minit
4) Angkat dan biarkan semalaman ataupun selama 10 jam
5) Gaul bahan tadi bersama tepung pulut sehingga sebati dan kisar halus
6) Campur gula kedalam adunan secukupnya
7) Tabur sedikit adunan kedalam acuan biar separuh acuan sehaja
8) Masukkan sedikit kelapa kemudian tepung kedalam acuan
10) Alas kain lembap pada acuan dan kukus sehingga masak
- See more at: http://resipimasakankini.blogspot.com
Tak pernah makan lagi putu perak ni.
ReplyDeleteTengok macam best aje...boleh dicuba resipi ni.
Thanks Kak Paridah.
JARANG JUGA KITA JUMPA KUIH NI DIJUALKAN...KALAU NAK MAKAN KENA BUAT SENDIRI...CUBALAH FIDAH...TQ
DeleteSah... bila baca cara buat tu pun kakak memang tak pernah nampak. Jadi memang tak penah makan. Cuma dlm hati teringin jugalah. Nak membuatnya macam aduhai lecehnya sampai kena dibiar semalaman... mesti sedap ni. Kuih leceh biasanya sedap:)
ReplyDeleteKAK TENGOK DLM AROMA TRADISI TV3 MUDAH SAJA CARA BUATNYA XPAYAH RENDAM N KISAR BERAS PULUT. CUMA CAMPUR TEPUNG BERAS N TEPUNG PULUT...AYAK SEDIKIT CAMPUR GULA AIR SEDIKIT DAN BOLEH DIMASUKKAN DALAM ACUAN...LUBANGKAN SEDIKIT DITENGAH ISI KELAPA ..TUTUPKAN DENGAN DAUN PISANG DAN TERLUNGKUPKAN DALAM PENGUKUS...BOLEHLAH DIKUKUS HINGGA MASAK...TQ KAKZAKIE.
DeleteNampak bahan dan cara2nya macam mudah je PI. Tak pernah lagi saya makan putu perak.. adakah sama macam putu piring.
ReplyDeleteCUBALAH SWEETIE...XSUSAH SANGAT TU...TQ
DeleteMemang sedap putu ni. Dulu masa balik kampong selalu makan tapi sekarang jarang jumpa.
ReplyDeleteYEKE...JARANG JUMPA KUIHNI DIJUAL KAN...TQ ZAI.
DeleteKat area rumah saya ni ada org jual putu perak.. mmg sedap dan fames juga kat sini.. best.. :)
ReplyDeleteYEKE..ADA YANG MENJUALNYA YA...TQ KHIR KHALID.
DeleteWaa sy ni peminat putu, putu mayam putu piring putu bambu smua dh rs...ni putu perak ni br 1st time dgr ni kena torai ni...
ReplyDeletePEMINAT PUTU KENA CARI NI...TQ SHAM.
Deletemakanan enak khas tradisional yapak, kalau disini disebutnya kue cucur pak
ReplyDeleteYEKE..SEDAP NI...TQ CHILEMBU THEA...KENAL JUGA KUIH TRADISI KITA.
Deletedari kecik makan putu ni..memang sedap, lain dari putu piring yg jual di KL yg nipis lagi rapuh tu,
ReplyDeleteputu perak ni makan sebiji pun dah rasa puas..
ORANG PERAK MESTILAH KENAL DGN PUTU PERAK NI...TQ NOHAS.
DeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeletePutu kacang, putu piring, putu bambu,putu mayam..haa hari ini satu lagi koleksi putu melekat di minda 'putu perak'. Camner rasanya tentu sedap...
YEKE..SEDIH PULA CITER DIANA NI...LA NI DAH XSUSAH LAGI KAN SYUKUR ALHAMDULILLAH...SEDAP KAN KUIH NI ..TERASA NAK MAKAN BUAT SAJA...BAHAN2NYA PUN MURAH N MUDAH DIDAPATI...TQ DIANA.
ReplyDeleteWSALAM DIK USTAZ...MEMANG BANYAK KOLEKSI KUIH2 PUTU KITA...BERBEZA RASA, RUPA DAN KEENAKANNYA...TQ ABUIKHWAN.
ReplyDeleters nyer sy penah mkn sekali je kot... tu pun org yg beri ;-)
ReplyDeleteyeke dh rasalah kesedapannya tu...tq anies.
ReplyDeleteAssalam. Pernah nampak kat pasar malam tapi belum teringin nak mencuba. Dah tengok cara nak buatnya yang agak leceh.. boleh lah try nanti, sebab lagi leceh mesti lagi sedap kan..
ReplyDeleteWSALAM KUIH TRADISI PERAK YG SEDAP NI OZ...CUBALH..TQ
ReplyDeleteAssalam Kak..nak cuba tp tk pasti yang biar 10 jam tu di suhu bilik atau masuk peti ais?
ReplyDeleteAssalamualaikum ,
ReplyDeleteCik Puan Paridah ...saya dah cuba buat tapi hasilnya putu tue tak masak dan bertepung(kering) .... Boleh Cik Puan bantu ?