Kali ini kongsi resepi daging pula. Daging ni dimasak apa saja pun sedap. tapi bagi pengidap darah tinggi perlu mengurangkan pengambilannya. atau kalau boleh dielakan langsung.
PI pernah mengidap darah tinggi tika mengandungkan anak yang ketiga. Akibatnya badan kembang, hilang penglihatan, anak yang dikandung lahir tidak cukup bulan. Amat menyedihkan kehilangan bayi comel yang dinanti kehadirannya.
Bagi ibu-ibu yang hamil dan disahkan gangguan darah tinggi yang sinonim dengan wanita kala hamil, jagalah pemakanan ya. PI makan juga daging tapi sikit-sikit saja. Takut juga darah tinggi menyerang lagi. Buat masani tekanan darah normal stabil.
Lupakan kisah PI jom masak resepi yang enak ni. Lagipun ramai yang tiada masalah tu dan boleh makan apa saja.
RESEPI DAGING MASAK MERAH
Bahan-Bahan:
● 200 gram daging
● pewarna merah
● 1 senduk minyak masak
● 1 inci halia, hiris nipis
● 3 ulas bawang putih, diketuk
● 5 biji cili padi, tumbuk kasar supaya pecah sedikit
● 3 batang kacang panjang, potong 2 inci
● 4 biji jagung muda, potong memanjang
● 1/4 cawan cili kisar
● 2 sudu besar sos tomato
● 1 sudu besar sos tiram
● 1 sudu besar sos ikan
● 2 helai daun limau purut
● sedikit tepung jagung
● Karot, potong memanjang
● 200 gram daging
● pewarna merah
● 1 senduk minyak masak
● 1 inci halia, hiris nipis
● 3 ulas bawang putih, diketuk
● 5 biji cili padi, tumbuk kasar supaya pecah sedikit
● 3 batang kacang panjang, potong 2 inci
● 4 biji jagung muda, potong memanjang
● 1/4 cawan cili kisar
● 2 sudu besar sos tomato
● 1 sudu besar sos tiram
● 1 sudu besar sos ikan
● 2 helai daun limau purut
● sedikit tepung jagung
● Karot, potong memanjang
Caranya :
1. Rebus daging di dalam air yg diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk.
1. Rebus daging di dalam air yg diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk.
2. Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk kuah.
3. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
4. Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
5. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
6. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, sos ikan dan karot. Masak seketika.
7. Masukkan daging, kacang panjang, jagung muda dan daun limau purut yang dicarik kasar. Tuang air rebusan daging dan tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat. Jangan tambah terlalu banyak tepung jagung. Angkat dan hidang.
sungguh sedap resepi ni sis..
ReplyDeletetambah klau ada isteri yg memasak..
eh dah kna cari calon ni ha..ha.. :)
SEDAP NI SOB..CARILAH IS3 YG AKN MSK ANEKA JNS MSKAN KESUKAAN SUAMINYA TU..JGN TUNGGU LAMA2 SOB..TQ
Deleteselalu makan kt kedai, dagingnya adalah beberapa keping je, bawang yg banyak..hihi..
ReplyDeleteYEKE..ELOKLH TU LBHKN MKN BWG N KURANGKN MKN DAGING HEH..HEH..TQ NOHAS.
Deletesaya order tiga porsi jangan lupa sambal dan petenya supaya makan daging merah masaknya lebih makjleb nih....satu lagi....
ReplyDeletejangan pake lama
SIAP..SILAKAN MANG KOKO...TQ
Deletekalau nak goreng,daging bahagian mana yg sesuai....?
ReplyDeletekdg2 akak beli daging..liat bkn main..
DAGING BATANG PINANGLH KOT KHAMSIAH..KAK XRETI JUGA BAB DAGING NI..TQ
DeleteSalam. Hee rajinnya mak sedap daging masak merah tuu ;p
ReplyDeleteWSALAM YA SEDAPNI
DeleteBBERAPAKALI MAK ENTER BLOG TIGA LALAT TAPI XDPT NK DROP KOMEN...TQ TIGA LALAT RAJIN BW SINI.
Nyum2...feveret ni :)
ReplyDeleteHMM SEDAP MENGUNYAH YA FIDAH...TQ.
DeleteDaging masak merah
ReplyDeleteCampur cili dan tomat merah
Selera jadi tergugah
Pedas sudah terasa dilidah
HMM ANISAYU DGN KOMENNYA YG PUITIS..TQ
Deletewow...sedapnya daging masak merah ni... hubby suka ni kak.. balik nti nak masakkan lah..hehe
ReplyDeleteYEKE..SEDAP NI ATIE...TQ
ReplyDeleteowh , ada pewarna merah rupanya ...
ReplyDeleteada tu..tq qv
Deletesy mmg suka masakan ni kalau dpt dgn nasi panas2...perrghhh heaven!
ReplyDeletesedap sgt ni ya anies...tq
DeleteMinta sikit yer akak ^-^
ReplyDeleteheh..heh..ambillh zumal..tq
ReplyDelete