BERSARAPAN PAGI ATAU MINUM PETANG DENGAN PULUT SERUNDING MEMANG SEDAP NI..
RESEPI LIKE PAGE KUIHMUIH MUDAH FB.
RESEPI PULUT SERUNDING
Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula
Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.
utk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu
Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.
Bahan2:
utk pulut
500g beras pulut
500ml air
100ml santan
Garam
Gula
Caranya:
1. Basuh beras pulut & rendam selama 30minit.
2. Selepas 30minit, toskan beras pulut & masukkan ke dalam periuk ajaib, Noxxa.
3. Masukkan air.
4. Tekan function high pressure selama 5 minit & tunggu sehingga selesai.
5. Release pressure & masukkan santan (yang dibancuh sedikit garam & gula). Gaul rata.
6. Tutup periuk & tekan function heat selama 5 minit.
7. Selepas selesai 5 minit, pulut sedia dihidang.
utk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Sedikit air jika perlu
Caranya:
1. Kisar lumat serai, bawang, cili kering & udang kering.
2. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
3. Masukkan kelapa parut & kunyit serbuk.
4. Semasa menggaul, masukkan sedikit air & sebatikan bahan2.
5. Masak sehingga kelapa parut kering, perisakan garam & gula.
6. Siap.
Asalam terasa nak makan...terbaik resipi Paridah..good luck pencarian di blog Etuza ya
ReplyDeletesedap pulut serunding ni cikgu..insyaAllah sama2 memeriahkan segmen blogger...tq
DeleteWaallaikumsalam. war.wb.
ReplyDeletemohon ijin ambil resep pulut srundengnya bu....kebetulan punya kelapanya nih.
wsalam...silakan Mang Lembu...enak nih...tq
ReplyDeleteSedapnya akak... Buatkan untuk zumal yer ^_^
ReplyDeleteheh..heh...siap...tq zumal.
Deletemy favourite ^_^
ReplyDeleteyeke...sedaptu.....tq gee.
Deletemost welcome for the recipe ^_^
Deletetq gee.
DeleteAssalamualaikum kak..
ReplyDeleteHmm, berselera tengok gambar tu. Kalau makan di musim hujan tentu sedap.
'feveret' anak saya yang ketiga ni...
wsalam dik abuikhwan...makan musim hujan mmg laju jer n mengenyangkn juga...kalau anak suka makan kita pun suka sediaknnya..tq
ReplyDeleteKat tempat saya pulut serunding dibungkus dlam daun pisang
ReplyDeletehmm...sedaptu sud@is....tq
Deleteasalam Paridah klik pada logo stiker untuk tropi tu di bawah sekali dekat award tu klik dan akan keluar blog Jendela Maya
ReplyDeletewsalam cikgu ok nanti kak cuba...tq
Deleteala macamana Paridah tak baca kah araahan sebelum ni ya. ,mohon maaf jika menyukarkan paridah ya.copy cepat2 soalan tu simp0an dalam folder dokumen agar tak klik selalu dalam blog langkah mana tau ternet slow kan
ReplyDeletebiasalah kak ni lambat sikit nk faham cikgu...terima kasih infonya.
ReplyDeletetula biasa dibalut dalam daun pisang...rasanya pasti sama sedapkan..
ReplyDeletesama saja rasanya tapi aromanya lain skt...tq babYpose...
ReplyDeleteyele dina rmai yg gemar ni...pulut mkn dgn pasja pun sedap...tq diana.
ReplyDeletetak reti nak buat... beli jer dah tu makan sampai kenyang buntang... suka pulut sebenarnya
ReplyDeleteKita lebih kurang sama...haha! Tau makan jer...
Deletexreti nk buat xper asal suka mkn...best najib ni sejati selera Melayu....tq
ReplyDeleteheheheh...xper BM makan jer selagi boleh...tq
ReplyDelete