ASSALAMUALAIKUM...
JERUK MAMAN..
GEMAR TAK DENGAN JERUK MAMAN? PI MEMANG SANGAT GEMARINYA. KALAU TERJUMPA DIJUAL DIPASAR TANI ATAU DI-MANA-MANA MESTI DIBELI. BIASALAH SELERA ORANG LAMA NI LAIN PESENNYA. PI JARANG BUAT SENDIRI JERUK MAMAN NI TAPI SUKA MAKAN JERUK MAMAN YANG DIBUAT TOK DULU-DULU. JERUK MAMAN NI BOLEH DIJADIKAN PENGGANTI SAYURAN DAN PEMBUKA SELERA DIMAKAN BERSAMA SAMBAL DAN IKAN TAWAR.
SEDAP SUNGGUH MAKAN NASI DENGAN LAUK YANG SEDERHANA BEGINI.
DI SINI PI KONGSIKAN CARA-CARA DIKNA MENYEDIAKAN JERUK MAMANNYA...
TERIMA KASIH DIKNA.
1. Ramas mamam dgn sikit air. Lepas tu perah buangkan air hijaunya. Sekurang- kurangnya 2 kali supaya air pahitnya .
2. Bubuh dlm bekas dn letak air masak agak-agak tenggelam mamannya. Jangan banyak sangat sbb mamam akn kecut..
3. :Bubuh segenggam garam dan nasi putih. Nasi putih tu dlam sebesar ibu jari tangan. Fungsinya... sbg ejen yg akan masamkan jeruknya nanti. Letaklah lada kecilnya sekali.
4. Simpan sampai 3 hari 2 malam. Garam kalau tawar blh tambah kemudian. Jeruk ni kena masin sikit spy tahan lama. Dah masam baru letak dlm peti.ais.
Redha di dalam rumah tangga
-
Antara pengajaran penting saya belajar dalam rumahtangga ialah REDHA
Tak semua benda akan berlaku ikut kehendak & KPI kita, walaupun kita ketua
keluar...
1 hour ago
Dulu masa kecik2 bila arwah mak keluarkan untuk hidangan mulalah kak zai tutup hidung. Dia ada bau sikit. Sampai sekarang tak boleh nak makan.
ReplyDeletexpernah cuba tu tentu xtau rasanya...tq zaitun.
Deletejeruk maman itu apa ya mba ?hehehe
ReplyDeletejeruk maman tu sayur maman yg dijeruk....tq ipah kholipah..
Deletesalams kak,
ReplyDeleteini rupanya jeruk maman, saya selalu dengar org bercerita tapi tak pernah tgk....
daun tu daun apa kak? ampon saya tak pandai.....uhukkkk
tu lah rupa maman segar. org ns suka msk lemak cili api...rasanya pahit sedikit...pabila dijeruk hillng rasa pahitnya...
Delete1st time dengar & tau ni kak. Jeruk buah pernah lah makan.
ReplyDeleteyeke dpt info baru ni...tq fiza rahman.
DeletePayah nak jumpa walaupun ke pasar tani. Kalau ada mahal PI.
ReplyDeleteyeke...selalu teu 2rm paling mahal...tq sweetie.
Deletekesukaan saya
ReplyDeleteyeke...sama selera kita...tq MKL.
ReplyDeleteAsalam jeruk maman ..baru kali ini dengar..
ReplyDeleteTak join segmen anugerah tropi ka Paridah
wsalam...jenis makanan tradisi ni cikgu..wah sudah dipelawa ni...terima kasih nanti kak cuba join.
ReplyDeletefeveret akak.. tiba2 teringin nak makan.. masak lemakpun sedap mamam yang dijeruk..
ReplyDeleteyeke..serupalah kita...teringin nk mkn kena cari tu umi alya...tq jadi follower kak.
ReplyDeleteOh, jeruk maman namanya.. baru saya tahu kak PI. hehehe..
ReplyDeletebaru tahu ker hmm..makanan lama2 ni ramai yg xtau gee...tq
ReplyDeleteArwah tok wan suka sangat jeruk maman nie... Teringat kat arwah...
ReplyDeleteyala zumal makanan pesen lama ni org lama yg suka...tq
ReplyDeletebaru ni kali lah dengar nama jeruk maman ni... kalau jumpa mesti nak cuba... kat mana ada jual nih?
ReplyDeleteyeke makanan tradisi ni...selalunya kat pasar tani mudah ditemui....tq najib.
ReplyDelete