SARI DUA NI PI DEMAM URAT. SIKSA SUNGGUH. SELURUH BADAN SAKIT SEMUA. NAK MENAIP PUN TAK LARAT. BW PUN BANYAK BLOG KAWAN-KAWAN YANG TAK DAPAT DIJENGAH WALAU TETAP BERUSAHA MELAKUKANNYA. PABILA PI SIHAT SEDIKIT PASTI AKAN AKTIF BLOGGING MACAM SELALU SAMBIL BLOGWALKING KE LAMAN RAKAN-RAKAN YANG BAIK...
UNTUK MEMENUHI SELERA ORANG DEMAM MAKANAN YANG AGAK MASAM DAN BERKUAH SELALU JADI PILIHAN....
KENAPA PILIH PENGAT PISANG NANGKA? PISANG NANGKA KAN AGAK MASAM SEDIKIT.
SETELAH DIPENGAT TERASALAH MASAM MANISNYA.
PENGAT PISANG NANGKA
Bahan-bahan:
Sesikat pisang nangka (ambik dalam separuh jer dr sesikat)
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan pekat(saye beli yg siap dalam rm 2 pas tu + 2 cawan air)
3 sudu besar sagu
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
Cara memasak:
Mula-mula potong pisang kecil-kecil dan masukkan dalam periuk.
Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
perlahankan api.didih.rase ok.tutup api...Siap..dan hidangkan.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-7 orang makan pun boleh.
SELAMAT MENCUBA!
Bahan-bahan:
Sesikat pisang nangka (ambik dalam separuh jer dr sesikat)
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan pekat(saye beli yg siap dalam rm 2 pas tu + 2 cawan air)
3 sudu besar sagu
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
Cara memasak:
Mula-mula potong pisang kecil-kecil dan masukkan dalam periuk.
Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
perlahankan api.didih.rase ok.tutup api...Siap..dan hidangkan.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-7 orang makan pun boleh.
SELAMAT MENCUBA!
RESEPI LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB.
wahhhh ,,,, kolak pisang ,,,, mau donk mau ,,,hehe
ReplyDeleteenak donk...silakan...tq Fiu S
DeleteAlahai sedapnye akak... Nak sikit ^_^
ReplyDeletesilakan zumal....tq
Deletemoga PI segera sembuh n boleh berbloging macam biasa.. petang2 macam ni terliur tengok pengat pisang PI tu..
ReplyDeleteterimakasih doanya kaknah...kak ni time demam ni apapun xlalu dimakan kecuali yg rasanya masam2....tq
DeleteAssalam...alahai kesian PI...takpe ambil rehat secukupnya....nanti blogwalking lagi...
ReplyDeletePengat pisang...amboi pekat melekat pasti sedap ni...ok...jumpa lagi...
wsalam terimakasih bunda ingatannya...jom makan pengat pisang ni...tq
Deletebila demam memang nak makan benda masam2..semoga cepat sembuh, kak...banyakkan berehat..
ReplyDeleteterima kasih nohas...kak ni dh lama berehat pun demam juga nasiblh kan...
DeleteOoo... kak PI tak sihat yerr... patut la lama tak singgah blog idah... semoga cepat sembuh ye kak... jangan lupa makan ubat..
ReplyDeleteterimakasih idah doanya...biasalah org tua kalau sakit lmbt pulihnya...
Deletekalau dok kat kampung, rajinlah buat ni.
ReplyDeletedok petik sendiri je buahnya..
kat sini, everything kena beli.. hurmm.. >.<
dikampung main petik saja ya...disini semuanya terpaksa dibeli...siap duit jer....tq gee...
ReplyDelete