SUDAH MERANCANG APA YANG NAK DIMASAK TENGAHARI NANTI? ANAK-ANAK RAMAI DI RUMAH KERANA CUTI PERSEKOLAHAN. BOLEHLAH MINTA TOLONG ANAK-ANAK DI DAPUR BERSAMA MEMASAK. DI SINI PI KONGSIKAN DUA RESEPI MUDAH DARIPADA LIKE PAGE RESEPI NASI DAN LAUK FB.
Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Bahan bahan:
2 ekor ikan cencaru
3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit Belacan
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Cara cara:
Ikan Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. Lumur ikan cencaru bersama garam.
Tumbuk bawang bawang dan belacan. Kemudian masukkan cili cili kering kisar. Akhir sekali masukkan garam, gula dan sedikit air asam jawa.
Masukkan bahan kisar ke bahagian belakang ikan yang dibelah tadi.
Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan sehingga garing.
Sedia dihidang. Selamat mencuba
Bahan bahan:
2 ekor ikan cencaru
3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit Belacan
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Cara cara:
Ikan Cencaru dibelah belakang dan dibersihkan. Lumur ikan cencaru bersama garam.
Tumbuk bawang bawang dan belacan. Kemudian masukkan cili cili kering kisar. Akhir sekali masukkan garam, gula dan sedikit air asam jawa.
Masukkan bahan kisar ke bahagian belakang ikan yang dibelah tadi.
Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan sehingga garing.
Sedia dihidang. Selamat mencuba
KERABU MANGGA BERSAMA LIMAU BALI
Dapatkan pelbagai koleksi resepi kek dan kuih-muih disini !!!
KERABU MANGGA DAN LIMAU BALI...
Dapatkan pelbagai koleksi resepi kek dan kuih-muih disini !!!
KERABU MANGGA DAN LIMAU BALI...
Bahan-bahan:
2 bj - mangga muda (potong halus memanjang)
1/2 bj - limau bali(ambil isinya)
3 ulas - bawang putih
5 bj- cili padi
2 sb- udang kering
2 sb- gula siam (warna kuning)
1 bj- bawang besar sos nampla @ sos ikan
segengam kacang tanah yg telah di goreng ..(tumbuh kasar)
segengam ikan bilis ..goreng
Cara:
1. cili padi, udang kering, bwg putih ditumbuk kasar..
2. masukkan gula siam..tumbuk lagi.
3. kemudian masukkan sos nampla...gaulkan bahan tadi dgn mangga dan limau bali tadi..
4. tabur kacang goreng, ikan bilis goreng dan bawang besar sebagai pelengkap..selamat mencuba..
2 bj - mangga muda (potong halus memanjang)
1/2 bj - limau bali(ambil isinya)
3 ulas - bawang putih
5 bj- cili padi
2 sb- udang kering
2 sb- gula siam (warna kuning)
1 bj- bawang besar sos nampla @ sos ikan
segengam kacang tanah yg telah di goreng ..(tumbuh kasar)
segengam ikan bilis ..goreng
Cara:
1. cili padi, udang kering, bwg putih ditumbuk kasar..
2. masukkan gula siam..tumbuk lagi.
3. kemudian masukkan sos nampla...gaulkan bahan tadi dgn mangga dan limau bali tadi..
4. tabur kacang goreng, ikan bilis goreng dan bawang besar sebagai pelengkap..selamat mencuba..
apa silap saya buat cencaru sumbat tu yer.. bila goreng jer berterabur keluar isi sumbat tu... ada ker kena goreng sikit je minyak dia? sebab saya goreng minyak penuh
ReplyDeletekak rasa kena goreng dgn minyak yg sedikit...kalau hapus ikan tu dlm minyak tentu sambal dlm ikan merosakan minyak yg banyak...minyak agak2 mengalas badan ikan jer...tq najib...heh..heh rajin anakmuda ni bertanya..
ReplyDeletesedap ni..
ReplyDeletemmg sedap....tq nohas
Deletedpt mkn dgn nasi pns2..perrghhhhhh
ReplyDeleteyelh anies nk sedikn pun mudah jer....
ReplyDeleteSedapnya gabungan 2 hidangan ni. Kecur air liur dibuatnya.
ReplyDeleteyelah lynn sambal ikan n kerabu cukup dh tu....tq Lynn Munir.
ReplyDeletefuh, cencaru sumbat tu, feveret tuh.. hehe...
ReplyDeleteSedap tu
ReplyDeletelama tak buat cencaru sumbat..
ReplyDeleteMak aiii terus perut ni berkeroncong nengok ikan dengan kerabu tu... :D
ReplyDeleteAntara menu feveret zumal nie ^-^
ReplyDeletedah lama x buat. pasni boleh masak. hehe
ReplyDelete