WALAU MASAK SIMPLE BEGINI NAMUN TETAP MENYELERAKAN. ADA SERAI, KANTAN, CILI PADI, YANG DIHIRIS HALUS JUGA JUS LIMAU KASTURI. LENGKAP RASA MASAM, MANIS, MASIN PEDASNYA. KALAU DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS TIDAK PERLU LAUK TAMBAHAN LAGI....
KERABU IKAN BILIS
Bahan
Ikan bilis - digoreng
1 biji lemon atau 6 biji limau kasturi - ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukupnya
Ikan bilis - digoreng
1 biji lemon atau 6 biji limau kasturi - ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukupnya
Bahan hiris:
1 biji bawang kuning
5 helai daun limau purut
5 batang kacang panjang
1 batang bunga kantan
6 biji cili padi
3 batang serai
1 biji bawang kuning
5 helai daun limau purut
5 batang kacang panjang
1 batang bunga kantan
6 biji cili padi
3 batang serai
Cara membuatnya:
1. Satukan jus lemon, sos ikan, garam dan gula secukup rasa.
2. Masukkan ikan bilis dan bahan2 yang dihiris. Kacau rata. Siappppppp...
1. Satukan jus lemon, sos ikan, garam dan gula secukup rasa.
2. Masukkan ikan bilis dan bahan2 yang dihiris. Kacau rata. Siappppppp...
selamat mencuba
Kerabu ikan bilis
ReplyDeleteHidangan terlaris
Karena enak asam manis
:)
ya sedap ni...tq Anisayu Nastutik.
ReplyDeleteIkannya termasuk jenis ikan kecil ya kak:)
ReplyDeletedi sini dipanggil ikan bilis Mbak Susi...kalau di Indonesia apa namanya ya...tq.
ReplyDeleteAlahai lapor la pulak ^_^
ReplyDeletelapor gi dapur masak apa yg ada heh..heh..tq zumal.
ReplyDeleteFaberet saya nih! Nampak juga perkongsian ni di FB, sungguh menyelerakan dan mudah!
ReplyDeleteHEH..HEH..DH XDER IDEA NK TULIS N3 BM...TP RESEPI MUDAH N SENANG DIBUAT...TQ
ReplyDelete