بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

CENDOL BUATAN TANGAN SENDIRI LEBIH SEDAP DAN MEYAKINKAN UNTUK DISUAP KE MULUT BERBANDING DENGAN YANG DIJUAL PENIAGA YANG KITA TIDAK KENALI DAN TAHU BAGAIMANA CARA MEREKA MEMPROSESNYA.

KALAU DIBUAT SENDIRI BANYAK CENDOL YANG DIPEROLEHI DAN PUAS DIMAKAN SEKELUARGA.

JOM AMBIL TAHU SIKIT CARA ORANG-ORANG LAMA MEMBUAT CENDOL YANG TERAMAT SEDAP.

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan...daun pandan yang hijau tua digunting halus dan blend kalau nak lebih hijau warnanya campur daun asin-asin.
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)
Y

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku atau tin susu yang dilubangkan dan tekan dengan botol bersih ke dalam air sejuk...gunakan air dalam baldi agar lebih memudahkan kerja yang perlu dilakukan dengan cepat sebelum adunan cendol menjadi sejuk.
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais...
MY RESEPI.COM dgn edit.

Pict0167
BOLEHLAH DIMAKAN DENGAN CAMPURAN GULA MELAKA/GULA KABUNG/MANISAN NIPAH BERSAMA SANTAN PEKAT ATAU SUSU CAIR TANPA TAMBAHAN APA-APA.



KALAU NAK DIMAKAN DENGAN PELBAGAI BAHAN MAKANAN YANG DISUKAI BOLEH SAJA ASALKAN BERSELERA.



12 ulasan - "CENDOL TRADISI.."

Nooriah Abdullah delete icon 11 April 2015 1:18 PTG

aduh sedapnya cendol dear, saya tak pernah buat cendol sendiri, makan je pernah, letak dlm ais kacang mmg terbaik lah cendol ni kan

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 11 April 2015 3:16 PTG

sedap tu

pengetahuan produk delete icon 11 April 2015 5:46 PTG

Wah kalau saat ramadhan, cendol ini udah jadi hidangan wajib buat berbuka di keluarga saya, kak :)

paridah delete icon 11 April 2015 10:44 PTG

LA NI DLM CENDOL MCM2 DICAMPUR NOOR..SAGU, KACANG, JAGUNG, PULUT...SEDAP...TQ NOOR.

paridah delete icon 11 April 2015 10:45 PTG

YA SEDAP SGT...TQ MKL.

paridah delete icon 11 April 2015 10:46 PTG

YAKAH..SEDAP TU...TQ PENGETAHUAN PRODUK.

Dunia Zumal delete icon 12 April 2015 3:48 PG

Boleh buat cendol la lepas nie...

paridah delete icon 12 April 2015 10:49 PG

hahaha..cubalah zumal resepi dh ada tu..tok boleh ajar...tq

Siti Yang Menaip delete icon 13 April 2015 11:28 PG

CT kalo makan cendol yang hijau ni laaa CT tak makan ehehe..
CT hirup air jeee.. =D

paridah delete icon 13 April 2015 3:45 PTG

YEKE SITI..SELERA MASING2 NI MCM2 KAN..TQ CT.

Hasliynda Lynn delete icon 27 September 2016 4:59 PTG

lagi sedap kalau buat sendiri kan..
terima kasih

Hasliynda Lynn delete icon 27 September 2016 4:59 PTG

lagi sedap kalau buat sendiri kan..
terima kasih

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”