بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

INILAH ANTARA RESEPI SARAPAN PAGI YANG GEMAR DISEDIAKAN IBU-IBU DI KAMPUNG  SELAIN LEMPENG, CEKODOK, APOM DLL YANG CEPAT DAN MUDAH TAPI MENGALAS PERUT SEHINGGA MAKAN TENGAH HARI PULA.




RESEPI APOM LENGGANG

Siapa yang pernah makan apom lenggang masa kecil dulu pasti teringat akan kesedapan apom ni. Cara nak buat apom lenggang ni mudah sahaja. Ada resepi yang menggunakan nasi dan ada juga yang menggunakan ragi. Untuk resepi apom lenggang di bawah ni Che' Nom gunakan nasi sejuk mengikut cara yang dibuat oleh orang-orang tua dahulu. Apabila bancuhan diperap, rasa yang enak dari beras dan tekstur yang lembut dan gebu akan terhasil.

Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 2 jam | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: minutes
Jumlah Hidangan : 15 biji
Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil yis
1 cawan santan
1 biji telur
sedikit garam
Bahan untuk kisar halus:
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:

Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung.
Tips:
Seeloknya adunan apom lenggang diperam semalama, tetapi ingat santan perlu dimasukkan keesokan harinya

20 ulasan - "APOM LENGGANG."

nohas delete icon 23 April 2015 6:42 PTG

sedap ni..manis2 lemak..sedap dimakan begitu saja..

Zaitun delete icon 23 April 2015 6:55 PTG

Kalau makan apom ni tak payah berkuah atau sambal,sedap.

Puan Wawa delete icon 23 April 2015 8:17 PTG

sedap ni makan time panas2 kan..

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 23 April 2015 8:32 PTG

time panas2 sedap sangat.

abuikhwan delete icon 23 April 2015 10:14 PTG

Assalamualaikum kak,
Baru la ni dengar apom lenggang, sebelum ni tak pernah tahu pon. Kalu apam cate, apam debab besalah dengar dan makan masa budak-budak dulu. Tapi yang ini nampak macam tose pun ada..
Mesti sedap kan..

pengetahuan produk delete icon 24 April 2015 12:42 PG

Duh kak.. menetes air liur nih di buatnya :)

aji nugraha delete icon 24 April 2015 9:04 PG

enakna,,,, sangat cocok ni di santap di siang hari ketika santai..Obat Sakit Pinggang

Fidah Shah delete icon 24 April 2015 9:11 PG

Pernah makan..tapi tak pernah cuba buat lagi.
Terima kasih resipinya Kak Paridah

aTieYusof Family delete icon 24 April 2015 9:12 PG

aduhh..sedapnya apom ni sis.. selalu dok beli je...hihi

Anisayu Nastutik delete icon 24 April 2015 9:27 PG

Perut terangsang
Tampak apom lenggang
sedapnya melayang
Pagi hingga siang

paridah delete icon 24 April 2015 9:45 PTG

PEBERET KAK JUGA NI NOHAS...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 9:46 PTG

APOM NI LEMAK MANISNYA DH CUKUP ZAI...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 9:47 PTG

YA SEDAP WAWA...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 9:49 PTG

MASA PANAS LEMBUT N HARUM NI..SEDAP...TQ MKL.

paridah delete icon 24 April 2015 9:53 PTG

WSALAM DIK USTAZ..APOM LENGGANG NI SBB DILENGGANG DLM KUALI..BETTERNYA MCM BUAT APOM BIASA CUMA CAIR SEDIKIT RASANYA LEMAK MANIS XSPT TOSE...TQ ABUIKHWAN.

paridah delete icon 24 April 2015 9:54 PTG

YES SEDAP NI SUSI...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 9:57 PTG

YES ENAK NI TIME MINUM PAGI R PETANG....TQ AJI NUGRAHA

paridah delete icon 24 April 2015 10:02 PTG

CUBA BUAT PULA FIDAH...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 10:04 PTG

YEKE...YG DIBELI KENA DGN SELERA OK JER ATIE...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 10:08 PTG

APOM LENGGANG KAK JAMU ANISAYU
SILAKAN JGN MALU
TQ ANISAYU.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”