بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

INILAH ANTARA RESEPI SARAPAN PAGI YANG GEMAR DISEDIAKAN IBU-IBU DI KAMPUNG  SELAIN LEMPENG, CEKODOK, APOM DLL YANG CEPAT DAN MUDAH TAPI MENGALAS PERUT SEHINGGA MAKAN TENGAH HARI PULA.




RESEPI APOM LENGGANG

Siapa yang pernah makan apom lenggang masa kecil dulu pasti teringat akan kesedapan apom ni. Cara nak buat apom lenggang ni mudah sahaja. Ada resepi yang menggunakan nasi dan ada juga yang menggunakan ragi. Untuk resepi apom lenggang di bawah ni Che' Nom gunakan nasi sejuk mengikut cara yang dibuat oleh orang-orang tua dahulu. Apabila bancuhan diperap, rasa yang enak dari beras dan tekstur yang lembut dan gebu akan terhasil.

Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 2 jam | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: minutes
Jumlah Hidangan : 15 biji
Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil yis
1 cawan santan
1 biji telur
sedikit garam
Bahan untuk kisar halus:
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:

Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung.
Tips:
Seeloknya adunan apom lenggang diperam semalama, tetapi ingat santan perlu dimasukkan keesokan harinya

20 comments - "APOM LENGGANG."

nohas delete icon 23 April 2015 at 18:42

sedap ni..manis2 lemak..sedap dimakan begitu saja..

Zaitun delete icon 23 April 2015 at 18:55

Kalau makan apom ni tak payah berkuah atau sambal,sedap.

Puan Wawa delete icon 23 April 2015 at 20:17

sedap ni makan time panas2 kan..

Muhammad Khairuddin Lim delete icon 23 April 2015 at 20:32

time panas2 sedap sangat.

abuikhwan delete icon 23 April 2015 at 22:14

Assalamualaikum kak,
Baru la ni dengar apom lenggang, sebelum ni tak pernah tahu pon. Kalu apam cate, apam debab besalah dengar dan makan masa budak-budak dulu. Tapi yang ini nampak macam tose pun ada..
Mesti sedap kan..

pengetahuan produk delete icon 24 April 2015 at 00:42

Duh kak.. menetes air liur nih di buatnya :)

aji nugraha delete icon 24 April 2015 at 09:04

enakna,,,, sangat cocok ni di santap di siang hari ketika santai..Obat Sakit Pinggang

Fidah Shah delete icon 24 April 2015 at 09:11

Pernah makan..tapi tak pernah cuba buat lagi.
Terima kasih resipinya Kak Paridah

aTieYusof Family delete icon 24 April 2015 at 09:12

aduhh..sedapnya apom ni sis.. selalu dok beli je...hihi

Anisayu Nastutik delete icon 24 April 2015 at 09:27

Perut terangsang
Tampak apom lenggang
sedapnya melayang
Pagi hingga siang

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:45

PEBERET KAK JUGA NI NOHAS...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:46

APOM NI LEMAK MANISNYA DH CUKUP ZAI...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:47

YA SEDAP WAWA...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:49

MASA PANAS LEMBUT N HARUM NI..SEDAP...TQ MKL.

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:53

WSALAM DIK USTAZ..APOM LENGGANG NI SBB DILENGGANG DLM KUALI..BETTERNYA MCM BUAT APOM BIASA CUMA CAIR SEDIKIT RASANYA LEMAK MANIS XSPT TOSE...TQ ABUIKHWAN.

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:54

YES SEDAP NI SUSI...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 21:57

YES ENAK NI TIME MINUM PAGI R PETANG....TQ AJI NUGRAHA

paridah delete icon 24 April 2015 at 22:02

CUBA BUAT PULA FIDAH...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 22:04

YEKE...YG DIBELI KENA DGN SELERA OK JER ATIE...TQ

paridah delete icon 24 April 2015 at 22:08

APOM LENGGANG KAK JAMU ANISAYU
SILAKAN JGN MALU
TQ ANISAYU.

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”