ASSALAMUALAIKUM
Terkenang dulu-dulu PI
memang suka bertanam labu…seronok melihatnya bergelimpangan di tanah…besar juga
mungkin melebehi 2 kg beratnya. Isinya halus. Sedap dibuat sayur dan pelbagai
kuih muih tradisi. PI baru tau rupanya cara menggalakkan labu berbuah dengan
cara menyembur debunga labu jantan kepada bunga labu betina....selalu tu dibiar saja labu
berbuah secara semula jadi.
Begitu juga dengan pokok buah naga, jika asyik berbunga saja tapi tidak berbuah eloklah dibantu pendebungaannya.
Dapatkan info berkenaan di sini;
http://www.tanamsendiri.com/2011/10/mendebunga-bunga-labu-manis-secara.html
wqah kene buat debunga rupanya..besar besar labunya..sedap buat masak lemak
ReplyDeleteJiran saya pun ada tanam labu, keluar bunga tapi buah takde, agaknya tu bunga jantan semua kot.
ReplyDeletesaya suka pucuk labu baut masak lemak..
ReplyDeleteoh rupanya kena tolong pendebungaan ye ingatkan bior gitu je dia berbuah sendiri. Buat pengat labu bingka labu masak lomak labu....perghhhh peberet tu lawan dengan ikan kering dan sambal belacan. nambah nasi....hehehe
ReplyDeleteBaru tahu. Tq atas infonya kak PI
ReplyDeleteorang Korea suka makan bunga labu.. diorang amek celup tepung
ReplyDeletejadikan macam lempeng.. kalo tngk tu macam sedap je.. tapi saya x pernah rasa bunga labu.. labu tu saya suka hehe..
Wah, teringat sayur labu
ReplyDeleteTeringat mata pelajaran Sains, proses pendebungaan. Tak terfikir pula nak bantu, ingatkan hanya agen pendebungaan saja yang boleh buat.
ReplyDeletepernah dulu tabur biji labu PI, menjalar cantik je daun dan sulurnya last2 mati sebab tanah tu berair agaknya :) tak dan berbuah :(
ReplyDeleteSekarang bunga durian pun orang buat debunga.
ReplyDeletesedapnya labu kuning..masak lomak, masak bening..
ReplyDeletecantiknya warna kuning dia.. my favorite color
ReplyDeleteIlmu baru ni. Sedapnya labu masak lemak. Buat pengat. Ya Allah.
ReplyDelete