Saturday, 28 March 2020

NENAS NAGA

ASSALAMUALAKUM

SELAMA TEMPOH KAWALAN PERGERAKAN YANG DILANJUTKAN DARI 18 MACH - 31 MACH HINGGA 14 APRIL 2020...TENTU RAMAI YANG MEMANFAATKAN MASA DENGAN BERKEBUN SAMBIL MENYIAPKAN KERJA PEJABAT SECARA ONLINE...TAMBAHAN PENGGUNAAN INTERNET TIDAK DIKENAKAN CAJ SELAMA MASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN...LAKUKANLAH APA SAJA KEGIATAN YANG MERIANGKAN BERSAMA KELUARGA AGAR TIDAK TERASA BOSAN MENGISI MASA BERLALU SERAYA MENGAJI, BERSOLAT, BERDOA KE HADRAT ILAHI MEMOHON PERLINDUNGAN-NYA DARIPADA DIJANGKITI CORONAVIRUS  YANG MEMBAHYAKAN NYAWA SELURUH WARGA DUNIA...KITA HANYA MAMPU BERUSAHA UNTUK MENCEGAH KEHADIRANNYA SETAKAT TERDAYA...SELAINNYA KITA SERAHKAN TAKDIR KITA KEPADA ALLAH MAHA PENCIPTA....RENCANA ALLAH TERLINDUNG HIKMAH PENUH RAHSIA.

BAGI YANG MINAT BERTANI TAPI TIDAK DAPAT MELAKUKANNYA LANTARAN KEKANGAN MASA DAN KESIBUKAN YANG TIDAK TERELAK KINI DAPAT DIPENUHI TANPA ALASAN LAGI....BERSEDIALAH DENGAN CANGKUL, PARANG DAN ANAK BENIH UNTUK MENYUBURKAN BUMI...HASILNYA KELAK MELIMPAH RUAH DAN PUAS MENIKMATINYA....TAK HABIS DIMAKAN SEDEKAHKAN SAJA KEPADA JIRAN-JIRAN, SAHABAT HANDAI BUAT MENAMBAH PAHALA BEKAL KE AKHIRAT SANA....POKOK PANGKALNYA RAJIN DAN MAHU....SIFAT MALAS DIBUANG JAUH.

CONTOHI PENULIS WAN ABDULILLAH DARI BEKENU SERAWAK INI...PELBAGAI JENIS TANAMAN DIUSAHAKANNYA ....NENAS NAGA YANG AMAT UNIK BENTUKNYA PUN ADA....MEMANG TERUJA MEMANDANGNYA....SUBHANALAH KEMENJADIAN ALLAH!

Semua pic Wan Mohmad (c)

12 comments:

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist