Friday, 26 December 2014

FADILAT SOLAT SUNAT ISRAK....

ASSALAMUALAIKUM...

SALAM JUMAAT YANG MULIA.

PI BUKAN HENDAK MENJADI USTAZAH GOOGLE YA...TAPI HANYA HENDAK BERKONGSI SEDIKIT ILMU YANG DIPEROLEHI TIKA MENGHADIRI KULIAH AGAMA DI KAMPUNG PI.

USTAZ YANG MEMBERI KULIAH MENERANGKAN JIKALAU KITA MELAKUKAN SOLAT ISRAK DUA ROKAAT MEMOHON DOA AGAR ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN KITA HARI INI SEPERTIMANA SINAR MENTARI MENYELURUHI ALAM INI NESCAYA ALLAH AKAN MELANCARKAN NIAT KITA TANPA ARALNYA.

ITULAH YANG SERING PI AMALKAN JIKALAU TERASA HENDAK BERURUSAN PENTING...INSYA ALLAH.

SOLAT SUNAT ISRAK DILAKUKAN MENURUT WAKTU YANG TERHAD IAITU JAM 7.30 PAGI HINGGA 8.00 PAGI.

DILAKUKAN 4 ROKAAT SECARA 2 ROKAAT BERASINGAN. SOLAT 2 ROKAAT PERTAMA MENDOAKAN KESEMPURNAAN URUSAN DUNIA. SOLAT SUNAT ROKAAT KEDUA MENDOAKAN KESEMPURNAAN URUSAN DI AKHIRAT KELAK.

APAPUN RUJUKLAH PADA ILMUAN AGAMAWAN YANG ARIF YA...PI HANYA MENYAMPAIKANNYA SECARA  KASAR.

Solat Sunat Isyraq

.
Solat Sunat Isyraq dilakukan sebagai tanda syukur kepada Allah SWT kerana menganugerahkan pada hamba-Nya sehari lagi mengecapi alam ini walaupun dalam hari-hari berlalu kita banyak melakukan dosa.
.
.
Solat Sunat Isyraq dua rakaat ini dikerjakan selepas waktu Syuruk iaitu setelah matahari naik anggaran setengah galah (4 hasta atau 1.5 meter), lebih tepatnya kira-kira 12 minit setelah terbit matahari.
.
Diberi tempoh jarak masa sebegini sejak waktu Syuruk (terbit matahari) adalah supaya  ia tidak menyamai orang yang menyembah matahari.  Waktu ini juga adalah haram untuk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.
.
Dari Abdullah bin ‘Umar r.a.,katanya Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam bersabda: “Waktu Subuh adalah sejak terbit fajar hingga terbit matahari. Apabila matahari terbit, berhentilah solat kerana dia terbit antara dua tanduk syaitan.”  (Hadis Riwayat, Muslim r.a.)
.
Tempoh masa Solat Sunat Isyraq adalah sangat singkat iaitu 15 minit sahaja (12 minit – 27 minit setelah Syuruk), bersamaan sehingga masuk waktu Dhuha. Oleh itu wajarlah seseorang itu berikhtikaf sebentar selepas solat jemaah Subuh dengan berzikir dan membaca al-Quran sementara menunggu tibanya waktu Isyraq agar tidak terlepas memperolehi fadhilat besarnya.
.
.

Keutamaan Solat Isyraq

.
Dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu dia berkata, Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallambersabda:

 مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِى جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ

 “Sesiapa solat Subuh berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah  sehingga naik matahari dan mengerjakan solat dua rakaat (Solat Sunat Isyraq). Maka adalah baginya pahala seperti pahala Haji dan Umrah yang sempurna, sempurna, sempurna.”  (Hadis Riwayat, At-Tirmidzi dan , ath-Thabrani r.a.)
.
Betapa besarnya keutamaan duduk/menetap di tempat solat sesudah Solat Fardhu Subuh berjemaah untuk berzikir kepada Allah SWT sehingga matahari terbit, kemudian itu melakukan solat dua rakaat, sebagaimana ditunjukkan pada hadis agung di atas yang terdapat dalam kitab‘Tuhfatul ahwadzi’ dan ‘at-Targhib wat tarhib’.
.
.

Keterangan Hadis

Keterangan lanjut tentang hadis di atas:
 .
 • Dalam kitab ‘Bughyatul Mutathawwi’ mencatatkan solat dua rakaat ini sebagai Solat Isyraq (terbitnya matahari) oleh Ibnu Abbas yang waktunya di awal waktu (sebelum) solat dhuha.
.
 • Dalam kitab ‘Tuhfatul Ahwadzi’ “… sampai matahari terbit“. diistilah sebagai sehingga matahari terbit dan agak naik setinggi satu tombak. Manakala Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin dalam “asy-Syarhul mumti'”  menyatakan masanya sekitar 12-15 minit selepas matahari terbit kerana Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam melarang melakukan solat ketika matahari terbit, terbenam dan ketika tegak di tengah-tengah langit. (HR Muslim)
.
 • Keutamaan dalam hadis ini lebih dikuatkan dengan perbuatan Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sendiri, dari Jabir bin Samurah radhiyallahu anhu: “Bahawa Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam jika selesai melakukan solat subuh, beliau duduk (berzikir) di tempat beliau solat sampai matahari terbit dan meninggi.”  (HR Muslim dan at-Tirmidzi)
.
 • Keutamaan dalam hadis ini adalah bagi orang yang berzikir kepada Allah SWT di masjid tempat dia bersolat sampai matahari terbit dan tidak bercakap atau melakukan hal-hal yang tidak termasuk zikir kecuali kalau wuduknya batal, maka dia boleh keluar masjid untuk berwuduk dan akan kembali ke masjid.
.
 • Maksud “berzikir kepada Allah” dalam hadis ini adalah umum, termasuk membaca al-Quran, membaca zikir di waktu pagi, mahupun zikir-zikir lain yang disyariatkan.
.
 • Dalam kitab ‘Tuhfatul Ahwadzi’, pengulangan kata “sempurna” dalam hadis ini adalah sebagai penguat dan penegas, dan bukan bererti mendapat tiga kali pahala haji dan umrah.
.
 • Makna “mendapatkan (pahala) seperti pahala haji dan umrah” adalah hanya dalam pahala dan balasan, dan bukan bererti orang yang telah melakukannya tidak wajib lagi untuk melaksanakan ibadah haji dan umrah jika dia mampu.
.
.
.
Cara Melakukan Solat Isyraq
.
1.    Sebelum mendirikan solat Isyraq bacalah doa berikut:
         
.
2.     Solat sunat Isyraq dilaksanakan sama seperti solat sunat dua rakaat yang lain.
.
3.     Lafaz niatnya:-
“Daku solat sunat Isyraq dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”
.
4.     Bacaan surah selepas Al-Fatihah:
      Rakaat pertama, bacalah Al-A’la.
      Rakaat ke-dua, baca Al-Fil.
                    Atau;
      Rakaat pertama, bacalah Al-Kafirun.
      Rakaat ke-dua, baca Al-Ikhlas.
.
5.     Selepas salam bacalah doa ini;

.

.

6.     Atau boleh dibaca doa ini;

24 comments:

 1. good sharing, sedang usaha kearah menunaikan solat-solat sunat secara consistent. thanks PI, happy holiday :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. ya mmg elok diamalkn konsisten...tq babypose.

   Delete
 2. Apa lagi yg kita harapkan kalau tidak ditambah yg sunat-sunat utk membantu yg tidak mampu kita lakukan. Yg berat tak terlarat, yg ringan beginilah moga dpt terus istiqamah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ya solat2 sunat melengkapkn ibadah wajib yg kurang.....tq kakzakie.

   Delete
 3. terimakasih infonya sangat bermanfaat ...

  ReplyDelete
 4. alhamdulillah . panduan yg lengkap ...

  ReplyDelete
 5. pelengkap kepada solat2 fardu..

  ReplyDelete
 6. Terima kasih atas perkongsian akak yer...

  ReplyDelete
 7. terimakasih diatas perkongsian ini..insyaallah dapat menambah ilmu lagi..

  ReplyDelete
  Replies
  1. INSYAALLAH ILMU YG SDIKT DIKONGSI BERSAMA...TQ KAKYON.

   Delete
 8. Cantik sat enrty ini.semoga bermanfaat

  ReplyDelete
 9. terima kasih sharing... saya pernah melakukan solat ni banyak kali dan memang betul... urusan dunia stabil sangat

  ReplyDelete
 10. KALAU NAJIB DH AMALKN TENTU TAHU HASILNYA...TAHNIAH...TQ.

  ReplyDelete
 11. thanks share.. saya pening sikit. solat sunat isyraq ni lain ke daripada solat sunat dhuha..?

  ReplyDelete
 12. tq pha is solat ni kita lakukan awal sedikit sebelum dhuha...dhuha n israq mmg berbeza...selesai israq tunggu sekejap boleh sambung dhuha pula...dhuha panjg waktunya hingga 12th tapi israq masanya terhad.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist