Wednesday, 24 December 2014

27 SYUHADA @ PONDOK PAKYA...WISATA KEDAH DARUL AMAN 2..

ASSALAMUALAIKUM....

GUAR CEMPEDAK: Tragedi kebakaran yang menggemparkan negara, 25 tahun lalu di di Padang Lumat, Kedah masih terpahat di sanubari mereka yang melaluinya.

Kebakaran Sekolah Menengah Agama (SMA) Taufikiah Khairiah Al-Halimiah atau lebih dikenali sebagai Pondok Pak Ya pada 22 September 1989 itu mencatatkan sejarah hitam apabila seramai 27 pelajar sekolah itu terkorban dalam keadaan yang sungguh tragis dan jenazah mereka dikebumikan di tanah perkuburan khas "27 Syuhada Peristiwa KWA 27 
Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar mengenai kisah duka ini tetapi yang pastinya ia tidak mungkin dapat dilupakan kalangan ahli keluarga mangsa yang terkorban tambahan pula mereka yang terlibat secara langsung atau sebaliknya dengan peristiwa hitam itu.
Pondok Pak Ya

ADAKAH YANG MASIH MENGINGATI PERITIWA TRAGIS YANG SANGAT MENYEDIHKAN INI? RAMAI DIANTARA KAWAN-KAWAN KITA YANG TIDAK TAHUPUN AKAN KEJADIAN MALANG INI JUSTERU BELUM LAGI LAHIR KE DUNIA.

TIKA INSIDEN ITU BERLAKU PI JUGA SEDANG SANGAT UZUR KELUMPUHAN SELURUH TUBUH AKIBAT KEMALANGAN JALANRAYA PADA 1987 DI LEBUHRAYA KARAK.. SEISI KELUARGA TERLIBAT SAMA. MUJUR SUAMI DAN ANAK-ANAK YANG MASIH KECIL TERSELAMAT TANPA KECEDERAAN TERUK DAN KINI ANAK-ANAK KESEMUANYA TELAH DEWASA.

HANYA TV, RADIO, AKHBAR YANG JADI TEMAN MELAYANI KESAKITAN YANG MENGURUNG DIRI AKIBAT KELUMPUHAN SAMBIL MERENUNG SILING KOSONG MENUNGGU HARI DEMI HARI BERLALU MEMBAWA PERUBAHAN YANG DIHARAPKAN. MENYELIT PULA KISAH PI SEDIKIT YA...

TV YANG BERCERITA DAN MENGGAMBARKAN KEJADIAN KEBAKARAN ASRAMA YANG MERENGGUT NYAWA 27 PELAJAR SEKOLAH ITU BEGITU MENYENTUH JIWA MENYEBABKAN PI MENANGIS KUAT SEHINGGA MENGEJUTKAN EMAK PI DIDAPUR. EMAK YANG BIMBANG ANAKNYA KENAPA-KENAPA BERGEGAS MENERPA.

APA? KENAPA? SOALAN BERSILIHGANTI. SUARA TV MEMBERI ULASANNYA MEMBUAT MAK TURUT TERKEDU.

PI TERUS MEMASANG NIAT DI DALAM HATI INGIN SEKALI  MENZIARAHI SEKOLAH INI JIKALAU KUAT SIHAT DAN BOLEH BERJALAN KELAK. KUASA ALLAH TIDAK SIAPA TAHU. PI HANYA BOLEH BERDOA DAN BERHARAP.

MAKBUL JUGA NIAT PI YANG DIPENDAM SEKIAN LAMA UNTUK MENJEJAK KAKI KE SEKOLAH  TAUFIKIAH KHAIRIAH ALHALIMIAH DI BT 17 TIDAK JAUH DARI GUAR CHEMPEDAK DAN LEBIH DIKENALI SEBAGAI PONDOK PAKYA.SEBELUM BERANGKAT PULANG KE KL.


BERTUAH PULA DAPAT BERTEMU DENGAN PENGETUANYA SEORANG WANITA MUSLIMAH YANG RAMAH MENEGUR SAPA. WALAU TIKA ITU BELIAU SANGAT SIBUK MENGURUSKAN TUGASANNYA DI AWAL PAGI KERANA PI LIHAT RAMAI PELAJAR-PELAJAR YANG KELUAR MASUK PEJABATNYA. TAPI MASIH MAHU TURUN DARI PEJABATNYA BERTEMU PI DI KERETA. BAIK SUNGGUH BUDI BAHASA WANITA BERKARISMA INI.

MUNGKIN PELAJAR-PELAJAR ITU SEDANG MENDAFTAR UNTUK SESSI PERSEKOLAHAN YANG BAKAL BERMULA 2015 TIDAK LAMA LAGI.

HISH ...TERASA NAK BERSEKOLAH SEMULA TAPI DAH GANYUT KAN HEH..HEH..

MENGENANGI DAN MENGINGATI TRAGEDI MALANG LAGI SEDIH ITU BERSAMALAH KITA BERDOA AGAR ALLAHYARHAM 27 SYUHADA MUDA ITU BERADA DI BAWAH LINDUNGAN RAHMAT-NYA BERKEKALAN BAHGIA DI ALAM SANA..

ALFATIHAH....

10 comments:

 1. Salam....ada alamat rumah...hantar kepada email saya. khairuddinlim@yahoo.com. Tqvm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. WSALAM...HEH..HEH...WHY..NANTI KAK EMELKAN..TQ MKL.

   Delete
 2. Assalamualaikum kak.
  Ya saya masih ingat akan kejadian ini. Masa itu tengok di dalam televisyen. Hmm, alhamdulillah doa akak dimakbulkan, tentu seronok berada di dalam suasana keberkatan tempat menuntut ilmu dan lebih-lebih lagi dapat bertemu dengan mudirnya...
  Mudah-mudahan Allah SWT mengurniakan darjat syuhada kepada yang terkorban...

  ReplyDelete
  Replies
  1. WSALAM DIK ABUIKHWAN...SEDIH SEKALI KAN PERISTIWA INI...INSYA ALLAH DPT BERTEMU MUDIRNYA...YA MOGA2 ALLAH MENERIMA TARAF SYUHADA YG HAMBA2-NYA BERI...TQ

   Delete
 3. Moga niat PI menjadi nyata, saya rasa macam tahu tentang ni tapi tak sure sangat. hal baling lain kan..

  ReplyDelete
 4. DH NYATA HAJATNYA...INSYA ALLAH....HAL BALING TU CITER POLITIK BABYPOSE...TQ

  ReplyDelete
 5. kalau akk nk tau dulu sy hampir msk sekolah ni tp x jd... ;-)

  ReplyDelete
 6. yeke...anies ni mesti org Kedah juga no..heh..heh..tq anies.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist