Friday, 24 April 2020

TAFSIR SURAH 21: AL ANBIYA (PARA NABI). Ayat 45 - 50) 51 -57

ASSALAMUALAIKUM

SALAM JUMAAT MULIA


PERKONGSIAN ILMU. SURAH 21: AL ANBIYA (PARA NABI). Ayat 45 - 50)
DUA DALAM SATU, begitu majlis ilmu kami malam ini. Iaitu Majlis Khatam Al-Quran dan KelasTafsir .
Sejak stay at home suamiku telah khatam Quran dua kali. Aku hanya sekali. Mengadakan Majlis khatam Al-Quran merupakan sunnah Rasulullah saw. Untuk kita berkongsi kegembiraan dan kesyukuran. Juga sebagai motivasi supaya keluarga kita berusaha membaca dan mentaddabur al Quran.
Selepas suamiku memimpin bacaan, aku memulakan tafsir.
"Ayat 45: Jawapan Allah SWT kepada orang-orang Musyrikin Mekah yang marah kepada Nabi Muhammad saw kerana berdakwah."
"Allah hina mereka. Sebenarnya telinga kamu pekak asli. Tidak dengar seruan. Hati kamu buta asli, tertutup pintu hati. Tidak mahu menerima kebenaran."
"Ayat 46: TAKHWIF DUNIAWI - Ancaman Allah di dunia. Apabila mereka ditimpa sedikit azab daripada Allah. Mereka berkata; Alangkah celakanya. Kami termasuk orang-orang yang selalu menzalimi diri sendiri. Celakanya kami... celakanya kami..."
"Azab di dunia mereka tidak mampu nak tanggung. Contoh azab Allah ketika Musyrikin Mekah kalah dalam Perang Badar."
"Perang Badar tu apa?" Zulaikha berusia 11 tahun bertanya.
"Kenapa dinamakan perang Badar?" Aqila berusia 9 tahun turut bertanya.
"Peperangan itu berlaku di satu tempat di luar Kota Madinah. Nama tempat itu Badar. Maka dinamakan Perang Badar." Amiru tolong memberi jawapan.
Aku juga menjelaskan, tentera Musyrikin Mekah yang ramai jumlahnya tewas di tangan tentera Islam yang sedikit. Kemenangan ini merupakan pertolongan daripada Allah SWT.
Musyrikin Mekah yang memulakan peperangan untuk menyekat dakwah Islam. Tetapi gagal. Allah SWT azab mereka dalam peperangan ini. Ramai pemimpin-pemimpin Musyrikin Mekah yang mati. Harta benda mereka dirampas dan ramai yang ditawan.
"Ayat 47: TAKWIF AKHIRAT - Ancaman Allah di Akhirat. Allah SWT berfirman; Di akhirat KAMI timbang segala amal dengan adil. Tidak menzalimi mana-mana manusia."
"Walaupun sedikit amal mereka baik @ jahat. Walaupun hanya sebesar biji sawi KAMI adakan balasan."
"Cukuplah KAMI menghisab segala amal. Hanya Allah yang buat keputusan kerana hanya DIA yang tahu segala amal manusia dan jin."
"Ayat 48: DALIL NAQLI - Kisah yang pertama"
"Dalil Naqli tu apa?" Afyan melontar tanya.
"Kisah Nabi-nabi yang Allah cerita dalam al Quran." Suamiku memberi jawapan.
"Ya betul." Aku membenarkan.
"Kisah yang pertama ini tentang Nabi Musa as dan abangnya Nabi Harun as."
"KAMI turunkan kepada Nabi Musa as dan Nabi Harun as kitab Taurat sebagai cahaya peringatan dan petunjuk."
"Kelebihan Nabi Musa as boleh berdialog terus dengan Allah SWT. Baginda menerima kitab Taurat sekali gus. Taurat bersifal FURQAN, pemisah antara yang haq dan bathil. Jalan hidayah dan jalan sesat."
"Ayat 49: Orang- orang yang bertaqwa, memiliki sifat takut kepada Allah SWT walaupun tidak melihat-NYA. Takut dan gerun kepada azab. Takut peristiwa hari kiamat."
"Ayat 50: Ayat ini untuk Nabi Muhammad saw. Allah SWT turunkan al Quran yang sangat berkah kepada baginda."
"Berkah macam mana ma?" Amla melontar tanya.
"Bertambah kebaikan apabila kita belajar Al Quran dan mengajarkan nya." Jawabku.
"Ia bukan sahaja memberi peringatan tetapi mempunyai barakah di dalamnya. Kita baca setiap huruf digandakan 10 pahala. Bayangkan banyaknya pahala."
Mereka mengangguk tanda faham.
"Dalam ayat ini juga Allah SWT bertanya; Maka adakah kamu mengingkari nya?"
"Maksudnya, adakah kita tidak percaya al Quran ini mampu memberi keberkatan kepada kita?" Aku bertanya sambil mengangkat al Quran.
"Percaya..." Jawab mereka.
"Oleh itu sentiasa bacalah Al-Quran dan belajar tafsirnya. Abah telah mengajar kamu membaca al Quran ketika kamu kanak-kanak. Ia sebagai ilmu yang bermanfaat daripada Abah." Nasihatku.
"Pahalanya tetap mengalir walaupun Abah telah tiada nanti. Sebaiknya ibu bapa mengajar sendiri anak- anak al Quran." Suamiku turut memberi nasihat.

PERKONGSIAN ILMU: SAMBUNGAN SURAH 21: AL ANBIYA'. Ayat 51 - 57.
Aku menjelaskan ayat 51 hingga 71 Merupakan DALIL NAQLI - Kisah yang kedua. Kisah Nabi Ibrahim. Aku ulangi maksud Dalil Naqli iaitu kisah nabi-nabi dalam al Quran.
"Tokma, best cerita Nabi Ibrahim." Zulaikha bersuara.
"Cerita nabi-nabi memang best." Aqila turut bersuara.
Aku hanya tersenyum melihat gelagat mereka. Mereka juga rajin menulis nota ketika aku menyampaikan tafsir.
"Ayat 51: Allah SWT memberi anugerah istimewa kepada Nabi Ibrahim as. Iaitu kebolehan memahami tuntutan aqidah. Kemahiran berfikir dan petunjuk sebelum baginda mendapat wahyu lagi."
"Ayat 52: Cara Nabi Ibrahim mentabligh wahyu sebelum baginda dilantik menjadi Nabi."
"Nabi Ibrahim as tegur ayah dan kaumnya di dalam kuil. Patung-patung apakah ini kamu tunduk dan beribadat kepada nya?"
"Ayat 53: Mereka menjawab; Mereka hanya mengikut amalan-amalan datuk, nenek moyang sahaja."
"Ayat 54: Lalu Nabi Ibrahim berkata kepada mereka; Sekiranya kamu hanya ikut-ikut amalan datuk nenek moyang maka kamu semua sesat!"
"Ayat 55: Mendengar kata-kata Nabi Ibrahim as, mereka sangat terkejut. Selama ini tiada siapa yang mempersoalkan bagaimana amalan mereka."
"Mereka bertanya; Wahai Ibrahim adakah kamu cakap betul-betul atau kamu cakap main-main.?"
"Ayat 56: Jawapan Nabi Ibrahim as; Patung-patung itu bukan pujaan. Pujaan ialah PENCIPTA yang mencipta kamu, mencipta langit dan bumi."
"Baginda juga menyatakan; Dia akan menjadi saksi kesalahan mereka menyembah patung- patung di hadapan Allah nanti."
"Nabi Ibrahim juga bersaksi dengan akidah tauhid baginda. Yakin dengan pegangan tauhid kerana baginda ada dalil dan bukti."
"Apa dalil Nabi Ibrahim?"
Aku bertanya.
"Kejadian langit dan bumi." Amla menjawab.
"Penciptaan manusia." Amiru turut menjawab
"Betul." Aku membenarkan.
"Kalau kita hendak berdakwah kena guna ayat-ayat Al-Quran. Nak guna ayat-ayat Al-Quran kena tahu tafsirnya." Aku menjelaskan lagi betapa pentingnya mempelajari tafsir Quran bersanad.
"Ayat 57: Ayat ini perancangan Nabi Ibrahim as di dalam hati. Baginda berkata-kata dalam hati di hadapan ayah dan kaumnya; Demi Allah aku akan hancurkan patung-patung itu ketika kamu meninggalkan kuil berhala ini."
Majlis ilmu berakhir dengan solat Isyak berjemaah. Afyan melaungkan azan. Nizam, suami Afya membaca iqamah. Suamiku mengimam kan solat keluarga besar kami.

6 comments:

 1. MasyaAllah..bahagianya keluarga yg tilawah & tadabbur Al Quran & solat berjemaah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. TKSH NOHAS YA NMPK BHGIA SKALI KELUARGA AYAH IBU TARBIAH ANAK CUCU KE SYURGA SUAMI PEULIS NI PENYAIR TERKENAL NAWAWEE MOHD

   Delete
 2. Alhamdulillah
  Salam ramadan dan selamat menjalani ibadah puasa.

  ReplyDelete
 3. Syukur alhamdulillah..selamat berpuasa ya

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist