KELADI TERLALU BANYAK JENISNYA....ADA YANG MIANG/GATAL, ADA YANG DIJADIKAN TANAMAN HIASAN. ADA YANG BOLEH DIJADIKAN SAYURAN/SUMBER MAKANAN BERSAMA UBINYA. JENIS KELADI YANG GATAL ADA CARA MENGHILANGKAN KEGATALANNYA DENGAN MEREBUSNYA BERSAMA PINANG DAN ASAM GELUGUR. SETELAH LEMBUT AIR REBUSANNYA DIBUANG DAN BOLEHLAH DISAYURKAN IKUT RESEPI KESUKAAN. SUSAH SANGAT PILIH SAJA KELADI YANG TIDAK GATAL SEPERTI KELADI KUNING ATAU KELADI ULAM. SENANG NAK MEMPROSESNYA.
UBI KELADI YANG BOLEH DIMAKAN SELALUNYA DIGORENG, DIMASAK BUBUR DAN DIJADIKAN AISKRIM..AISKERIM KELADI SANGAT SEDAP.
RESEPI GULAI MASAM TEMPOYAK SANGAT FEMES DI PAHANG KERANA KESEDAPANNYA.
RESEPI DARIPADA BLOG KONGSIRESEPI.COM
TERIMA KASIH BERKONGSI RESEPI YA..
GULAI MASAM TEMPOYAK KELADI
by: izah
bahannya
3 batang keladi bersama ubinya
sejemput ikan bilis
10 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
3 sb tempoyak @ ikut suka
garam n gula jika perlu
caranya:
Keladi dibuang kulit, potong sederhna kecil dan basuh dengan air garam bagi hilang lendir.
Batang keladi dibuang kulit dengan cara menyiat kulitnya. Rendam kejap ngan air garam.
Tips diberi oleh kakak, kalau dlm batang keladi tu ada anak keladi batang kecil putih, buangkan. Sebab itu lah yang datang miang time makan.
Dah basuh kedua2nya, masukkan dalam periuk. Ketepikan.
Tumbuk kunyit dan cili. Masukkan ke dalam periuk tadi.
Masukkan air tinggi dari aras keladi. Banyakkan sikit sebab keladi menyerap air.
Masukkan ikan bilis, tempoyak n asam keping.
Masak hingga keladi n btgnya empuk.
Rasakan garam n gula.
Hidang.
PIC GOOGLE UNTUK HIASAN.
KEBANYAKAN KELADI HIASAN TUMBUH MELIAR DI KAMPUNG MERATA CERUK SEHINGGA MENJADIKAN MANGSA SABITAN KERANA MENYEMAKKAN SAJA. TAPI JENIS TUMBUHAN BERUBI INI WALAU DITEBAS BERULANGKALI TETAP TUMBUH JUGA.
KELADI BUNTING
CANTIK SEKALI KELADI BUNTING TANAMAN AKUATIK MENGHIASI KOLAM KECIK DI RUMAH.
wonderful world....eit..flower..hehhe
ReplyDeletedunia indah penuh flora fauna warna-warni.....tq aldino sya.
Deletekak ada satu lagi jenis keladi yang tak gatal....malah batangnya di buat ulam cicah sambal kelapa dan boleh juga dimask lemak...sedap kak KELADI LAMBOK..
ReplyDeleteKeladi Lambok agaknya keladi ulam kot...tapi yg kak tau keladi ulam tawar sedikit berbanding keladi hitam yg gatal tu..tapi jikalau dimasak caranya ikut resepi yg disukai tentu sedap...tq Anak Kuala...hai lama xupdate blog dik..
Deletelela suka ubi keladi goreng celup tepung,,,
ReplyDeletesedap sangat tu lela...kegemaran sy juga tu.....tq shbtku Noorlaila Ghafar.
Deletewah lompong, makanan kesukaanku nih
ReplyDeleteyeke..masakan keladi mmg sedap sangat ramai yg suka....tq Jagad Kawla.:
Deleteaiza suka makan gulai keladi kak.. tapi kat sini susah nak dapat keladi..
ReplyDeletesusah nak dapat ya aiza...nampaknya kenalah beli keladi n gulaikan sendiri..heh..heh..mesti sedap gulai keladi aiza....tq Mizz Aiza.
ReplyDeleteBetul kak...keladi lambok yang tawar tu..... nanti kak sebok sikit skrg ni.....kena up date jugak tu
ReplyDelete