Tuesday, 5 November 2013

RESEPI SIMPLE UNTUK KESIHATAN....

SESEKALI MAKAN RESEPI SIMPLE YANG MUDAH BERSAMA NASI PANAS MEMANG SANGAT MENYELERAKAN. HANYA BERLAUKAN IKAN REBUS PELALING YANG KECIL BERSERTA AIR ASAM DAN ULAM PETAI, DAUN PUTAT, PUCUK KANGKONG REBUS ATAU LAIN-LAIN DAUN ULAMAN..

PERNAHKAH MERASAI CARA MAKANAN SEBEGINI? GENERASI KINI YANG DILAHIRKAN IBU/BAPA YANG TELAH BERJAYA KEHIDUPAN MEREKA TENTU TIDAK AKAN MENYAJIKAN ANAK-ANAK MEREKA DENGAN CARA MAKANAN SEDERHANA LAGI MURAH.

SEKURANG-KURANGNYA MESTI ADA AYAM GORENG, GULAI-GULAI ATAU LAIN-LAIN RESEPI.

TAPI RESEPI YANG DISUKAI ORANG DULU-DULU KOSNYA SANGAT JIMAT LAGI TIDAK MERISIKOKAN KESIHATAN.

pic googleMAKANAN BERGORENG, GULAI-GULAI LEMAK, BOLEHLAH DIAMBIL KADANGKALA TAPI BUKAN SETIAP HARI. KANDUNGAN LEMAKNYA YANG TINGGI AKAN MENEPU SALUR DARAH DAN MEMBENTUK KOLESTROL.

pic Hatijah Husin

pic Ida Zuraida.

4 comments:

 1. Pucuk gajus..dah lama x makan, dulu petik saja kat pokok...ulam2 baik utk kesihatan dan jg utk awet muda...tapi kalau makan nasi bertambah-tambah, merbahaya jg..

  ReplyDelete
 2. berselera makan nasi dgn ulam-ulaman n boleh awet muda kan nohas....silap gaya mahu hbs nasi seperiuk ya...oklah tu tp elok berhenti makan sebelum kenyang...tq nohas

  ReplyDelete
 3. KA & anak2 mmg gemar ulam2an ni kak specially Adik !

  ReplyDelete
 4. yeke...ulam2 tu pun ubat semulajadi sebenarnya....tq KA

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist