Catatan Noorlaila Ghafar dari Mekah..
DI MALAYSIA 1 MUHARRAM 1435 BERSAMAAN 5 NOV 2013 HARI SELASA. DAN KITA MUSLIMIN/MUSLIMAT AKAN MENYAMBUT MAAL HIJRAH MEMULAINYA JUGA DENGAN DOA AKHIR TAHUN DAN AWAL TAHUN .
DARIPADA WALL FB JAQ AHMAD...
SIBUK PULA DENGAN PROGRAM MENGACAU BUBUR ASYURA DI MERATA MASJID DAN SURAU.
PIC GOOGLE
BUBUR ASYURA INI ADA YANG RASANYA PEDAS MANIS DAN ADA YANG RASANYA LEMAK MANIS.
DI SEBELAH UTARA BUBUR ASYURA ATAU BUBUQ SORA JENIS LEMAK MANIS INI MEMANG SANGAT DIGEMARI.
BAHAN-BAHAN ASASNYA ADALAH, SANTAN KELAPA, TEPONG BERAS, GULA PUTIH, GULA MERAH, KACANG HIJAU, PISANG AWAK, UBI KELEDEK, JAGUNG DLL BAHAN YANG DISUKAI.
BUBUR ASYURA YANG PEDAS MANIS LEBIH DISUKAI MEREKA YANG BERADA DI SEBELAH PANTAI TIMUR.
RESEPINYA BERBEZA DARIPADA ASYURA LEMAK MANIS. DI MASAK DARIPADA BERAS BERCAMPUR SANTAN, REMPAHAN, GULA, KACANG HIJAU, KACANG TANAH, JAGUNG, PISANG UBI KELEDEK DLL.
Salam Muharram.. sudah merasai kedua2nya..sedap dinikmati semasa panas2..
ReplyDeleteyelah MOKCIK AZWA kedua-duanya memang sangat enak...salam Muharram tq singgah..
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah...bubur asyura..sedapnya, suka dua2, yg pedas dan yg manis..
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah...nohas tq sari dua lagi dapatlah merasa bubur asyura yer...sedap tu..
Deletesalam maal hijrah ye kak!
ReplyDeletesalam maal hijrah KA...tq cptnya masa berlalu ya...
Delete