Friday, 24 June 2022

SURAH AN-NISSA (WANITA) Muka surat: 103. Ayat 155-162.

ASSALAMUALAIKUM


 Syukur alhamdulillah, dalam keadaan kesihatanku yang masih "on - off" kerana jatuh. Allah tetap beri yang

terbaik
, anugerah kental jiwa. Perkongsian ilmu di rumah, setiap Rabu lepas maghrib dapat diteruskan.
Sirna segala kesakitan saat menatap wajah- wajah riang cucu-cucu yang hadir. Istimewa kehadiran cucu- cucuku Si Kembar Seiras. Menambah ceria suasana majlis ilmu, di ruang tamu.
Suaraku menyampaikan taddabur, berselang-seli tangisan cucu-cucu...
PERKONGSIAN ILMU:
SURAH AN-NISSA (WANITA)
Muka surat: 103. Ayat 155-162.
Ayat 155 – 161: Sebab-sebab Mengapa Yahudi dilaknat/ dihukum oleh Allah.
Ayat 155: Orang-orang Yahudi ingkar dari melaksanakan perjanjian. Mereka mengkufuri ayat-ayat Allah. Membunuh nabi-nabi seperti Nabi Yahya as dan Nabi Zakaria as. Mendakwa hati mereka tertutup, kerana itu mereka tidak beriman kecuali sebahagian kecil dari mereka.
Ayat 156: Dengan kata lain, hati mereka terbiasa dengan kekufuran, kezaliman, serta keimanan yang sangat sedikit. Orang-orang Yahudi menuduh Maryam dan putranya dengan tuduhan-tuduhan yang besar; Mereka menuduh Maryam telah berbuat zina karena mengandung. Semoga laknat Allah terus-menerus sampai hari kiamat menimpa mereka.
Ayat 157: Orang-orang Yahudi mendakwa, mereka telah membunuh Al-Masih, Isa putra Maryam, utusan Allah. Ucapan tersebut adalah sebagai cemuhan dan ejekan. Kisah sebenar: Ketika Allah mengutus Nabi Isa anak Maryam as dengan membawa bukti-bukti yang nyata dan petunjuk, mereka dengki kepadanya karena baginda telah dianugerahi Allah kenabian dan berbagai macam mukjizat yang cemerlang. Antara mukjizatnya ialah dapat menyembuhkan orang yang buta, orang yang terkena penyakit sopak, dan menghidupkan kembali orang yang telah mati dengan izin Allah. Mukjizat lain, baginda membuat patung seekor burung daripada tanah liat, lalu ia meniupnya. Dengan izin Alllah, burung itu dapat terbang dengan disaksikan oleh mata kepala orang-orang yang melihatnya. Mukjizat-mukjizat itu dengan izin oleh Allah. Kerana gangguan orang-orang Yahudi, menyebabkan Nabi Isa as banyak mengembara, dan ibunya pun ikut mengembara bersamanya.
Orang-orang Yahudi datang berjumpa Raja Dimasyq (Damascus) di masa itu. Raja Dimasyq adalah seorang musyrik penyembah bintang, para pemeluk agamanya dikenal dengan sebutan pemeluk agama Yunani. Mereka membuat laporan palsu, bahawa di Baitul Maqdis terdapat seorang lelaki yang menghasut khalayak ramai, menyesatkan mereka, dan menganjurkan mereka agar memberontak kepada raja. Raja murka, lalu ia mengirimkan utusan kepada gabernornya yang ada di Baitul Maqdis. Baginda memerintahkan agar menangkap lelaki yang dimaksudkan, lalu menyalibnya. Si gabernor segera melaksanakan perintah itu, lalu ia berangkat bersama segolongan orang-orang Yahudi menuju ke sebuah rumah yang di dalamnya terdapat Nabi Isa as. Ketika itu Nabi Isa as bersama beberapa orang sahabatnya, seramai lebih kurang lebih tiga belas @ tujuh belas orang. Peristiwa itu berlaku pada hari Jumaat, selepas Asar. Mereka mengepung rumah tersebut. Nabi Isa as berkata kepada sahabat-sahabatnya, "Siapakakanh di antara kalian yang mahu diserupakan seperti diriku? Kelak dia akan menjadi temanku di surga." Seorang pemuda yang rela berperanan sebagai Nabi Isa. Setelah dua tiga kali, baginda mengulangi pertanyaannya, hanya pemuda itu yang sanggup. Maka Allah menjadikannya mirip seperti Nabi Isa as. Lalu terbukalah salah satu bahagian dari atap rumah itu, dan Nabi Isa as rasa kantuk yang sangat hingga tertidur, lalu baginda diangkat ke langit dalam keadaan demikian.
Setelah Nabi Isa diangkat ke langit, para sahabatnya keluar. Ketika mereka (pasukan yang hendak menangkap Nabi Isa) melihat pemuda itu, mereka menyangkanya sebagai Nabi Isa as, ketika itu hari telah malam. Lalu mereka menangkapnya dan menyalibnya serta mengalungkan duri-duri pada kepalanya. Orang-orang Yahudi menonjolkan dirinya bahawa merekalah yang telah berupaya menyalib Nabi Isa as dan mereka merasa bangga dengan hal tersebut. Beberapa golongan dari kalangan orang-orang Nasrani —karena kebodohan, mempercayai perkara tersebut. Kecuali mereka yang ada bersama Nabi Isa as. Mereka tidak mempercayainya karena menyaksikan dengan mata kepala sendiri Nabi Isa as diangkat ke langit. Mereka yang tidak bersama Nabi Isa as, mempercayai Nabi Isa as, disalib. Sehingga mereka menyebutkan suatu mitos yang mengatakan bahawa Maryam duduk di bawah orang yang disalib dan menangisinya.
Ayat 158: Ayat ini sebagai bantahan kepada orang-orang Yahudi, bahawa mereka telah membunuh Nabi Isa as. Allah telah menjelaskan dengan terang di dalam al Quran yang kepada Rasul-Nya yang mulia, Nabi Isa as telah diangkat ke sisi-NYA. Sesungguhnya Allah itu AZIZAN, Yang Maha Perkasa dengan keperkasaan yang tak terjangkau oleh siapa pun, dan orang yang dilindungi-Nya tiada yang dapat menyentuhnya. Allah juga HAKIMAN, Yang Maha Bijaksana. Allah Maha Bijaksana dalam semua takdir-Nya dan semua perkara yang diputuskan-Nya.
Ayat 159: Sahabat-sahabat Nabi Isa as yang telah beriman, mengakui baginda adalah rasulullah, bukan anak Allah. Tetapi apabila mereka mati, golongan kemudian berpecah-belah menjadi tiga golongan. Golongan pertama menganggap Nabi Isa as itu Tuhan. Golongan kedua menyatakan Nabi Isa as, anak Tuhan. Golongan ketiga menyatakan Nabi Isa as, hamba Allah dilantik menjadi pesuruh Allah. Mereka yang berkeyakinan demikian adalah orang-orang muslim. Kemudian dua golongan yang kafir itu memerangi golongan yang muslim dan membunuhnya, maka Islam dalam keadaan terpendam hingga Allah mengutus Nabi Muhammad as. Ini menunjukkan kepentingan SANAD dalam pengajian ILMU.
Ayat 160: Oleh kerana golongan Yahudi telah menghalang manusia dari jalan Allah dengan sembunyikan perkara yang sebenar dan putar belit ajaran sebenar, Allah hukum mereka. Mereka diharamkan untuk makan makanan yang halal sebelum ini, seperti unta. Di dunia mereka sudah dihukum, di akhirat mereka akan dihukum dengan azab yang pedih. Fahaman Nasrani konsep Triniti datang daripada Yahudi (Paul). Fahaman Syiah juga daripada Yahudi (Abdullah bin Saba).
Ayat 161: Allah sebut lagi kesalahan orang Yahudi, iaitu Makan Riba. Mereka dilarang memakan harta orang lain secara batil. Sama seperti agama Islam. Walaupun agama mereka mengharamkan riba, tetapi orang Yahudilah yang memulakan sistem perbankan yang mengamalkan riba. Kerana pelanggaran syariat ini, mereka akan dimasukkan ke dalam neraka.
Ayat 162: Ayat Tabsir: Khabar gembira kepada orang-orang Yahudi yang berilmu. Mereka beriman kepada Nabi Muhammad saw dan al-Quran. Mereka beriman dengan ilmu TAUHID dalam kitab-kitab terdahulu. Ilmu tauhid dari dulu hingga sekarang sama. Cuma yang berbeza ialah syariat, dari satu nabi ke satu nabi. Dan orang-orang yang selamat orang yang mendirikan solat, ibadah hubungan manusia dengan Allah. Membayar zakat, amal ibadah yang berhubung dengan manusia lain. Serta yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. Maka orang-orang beriman ini, Allah beri pahala yang besar dengan masuk syurga dan kekal di dalamnya. Semoga Allah pilih kita.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist