Saturday, 21 August 2021

WARKAH KEPADA PM

ASSALAMUALAIKUM


BARU-BARU NI PI SERTAI SAYEMBARA MENULIS SURAT KEPADA PERDANA MENTERI ANJURAN GAKSA. ESASTERA VAGANZA ASEAN.

ALHAMDULILLAH KARYA PI TERPILIH MENANG TEMPAT KEDUA...PENULIS IBNUDIN ASSINGKIRI  TERPILIH JUARA..

TERIMA KASIH PROF IRWAN ABU BAKAR DAN GAKSA SELALU MENYOKONG KARYA PI YANG SEADANYA SAJA.


 


 

Paridah Ishak,

Desa Melor,

48200 Serendah

Selangor DE

7 Ogos 2021


YAB,

.

Tan Sri Muhyiddin Yassin,                                                ,

Perdana Menteri  MALAYSIA

Putrajaya.

 

 

 

Assalamualaikum, salam sejahtera YAB Perdana Menteri yang dihormati semoga dalam perlindungan rahmat Allah tiasa. Aamiin.

Alhamdulillah! Tahniah! YAB terpilih menerajui pentadbiran negara tercinta Malaysia ekoran parti gabungan PN  (PERIKATAN NASIONAL) 7 Ogos 2020 dengan persetujuan semua ketua parti politik mewujudkan kerajaan baharu menumbangkan PH (PAKATAN HARAPAN) kerajaan yang mentadbir negara mulai 21 Feb 2020 dalam pemuafakatan yang dikenali sebagai ‘LANGKAH SHERATON’

            Pada suatu sisi tindakan menggabungkan parti PAS, UMNO, BERSATU dilihat sebagai langkah bijak mengembalikan kuasa pemerintahan negara kepada yang lebih berhak iaitu bangsa teras negara iaitu Melayu beragama Islam. Pandangan dari sudut lain pula seolah kudeta merampas hak kemenangan PH yang ditentukan rakyat melalui peti undi.

Perpaduan antara rakyat Malaysia yang berbilang kaum sangat dijaga bagai menatang minyak yang penuh sejak Malaysia ujud pada 31 Ogos 1957 mula berkocak dengan isu sensitif mereka yang tidak bertanggung jawab. Insiden berdarah 13 Mei 1969 kerana perpecahan kaum ekoran keputusan pilihanraya kerana banyak kerusi dimenangi pembangkang, ingin dipastikan sejarahnya tidak berulang..

            Namun apa yang berlaku dengan izin Allah jua. Dan rakyat menerimanya sambil menunggu penuh sabar apa yang bakal terjadi seterusnya. Mungkin kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri lebih tulus berintegriti dan amanah.

Kerajaan baharu dibentuk selalunya diharapkan rakyat jelata membawa perubahan  lebih baik daripada kerajaan dahulu. Dan rakyat tetap berhak mengkritik dan memberi pandangan menurut perkiraan marhaen. Hak rakyat menyuarakan apa saja pendapat mempergunakan pelbagai saluran media tidak mengira sama ada undang-undang membenarkannya..

Nampaknya perubahan ketara yang diambil YAB Perdana Menteri ialah dengan menambah bilangan menteri kabinet. Ramai menteri dan timbalannya dibayar dengan gaji yang lumayan sesuai dengan kedudukan yang istimewa sedangkan masalah fiskal negara tidak stabil lantaran menanggung bebanan hutang yang banyak dibuat kerajaan terdahulu.. Sepatutnya jumlah menteri dikurangkan paling minima.tidak perlu ada jawatan timbalan menteri kerana kebanyakan tugas penting pentadbiran diuruskan penjawat awam dengan sangat efisien. Wang yang disalurkan ke dalam poket menteri dan timbalannya boleh dipergunakan dengan tujuan lebih bermanfaat.

Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Gumpalan awan memutih indah menghiasi langit nan biru tergantung. Lelayang, camar dan unggas bebas berterbangan rentasi semapadan tanpa halangan. Namun sama sekali tidak boleh membiarkan ‘burung besi’ atau ‘drone’ milik negara asing melintasi ruang udara yang disepakati negara dunia akan maktub syarat perundangan negara berdaulat. Mempertahankan laluan ruang udara hak milik negara tersurat wajib tanpa tolak ansur. Tapi kelihatannya penguatkuasaan itu semakin longgar. Contohnya Israel yang tiada sebarang hubungan diplomatik, pesawatnya dibenarkan melintasi ruang negara. Kenapalah membiarkan musuh berwenang-wenang di langit memperhatikan kita di bawah. Musykil juga kan!

Soal pentadbiran menyangkut segala urusan penting terutama agama Islam akidah bangsa termasuk sosio budaya dan maslahat rakyat.  Agama Islam merupakan agama rasmi dalam perlembagaan negara. Menjadi kebanggaan warganegara dan dijunjung tinggi. Urusan mengenainya diserahkan kepada alim ulama bertauliah dengan persetujuan Sultan dan Yang Di Pertuan sesebuah negeri. Hak itu tidak langsung ada kena-mengena dengan politik. Mereka yang fasih dalam ilmu agama Islam semestinya menguruskan berkenaan ini tanpa campur tangan sesiapa.

Begitu  juga dalam soal pendidikan peringkat rendah atau atas, sepatutnya setiap keputusan mengenainya hanya ditangani mereka yang arif dan terlibat dalam bidang tersebut. Termasuk juga dalam sosio budaya kesusasteraan. Masyarakat berilmu kerana rajin membaca. Lalu penerbitan buku ilmiah, sastera kreatif menjana daya fikir proaktif mencergaskan minda perlu diberi dana penerbitan untuk realisasikannya menggalak masyarakat membaca. Dengan itu rezeki penulis karya akan sentiasa ada. Walaupun karya penulis tidak memberikan hasil sebanyak mana yang diharapkan. Lapangan ekonomi warga dalam bidang penerbitan buku amat perlu diberi penekanan.

Seluruh dunia kini dilanda Covid-19. Bermula sejak akhir 2019. Bahana pandemik menular memakan korban yang tidak sedikit. Masalah ini juga dihadapi Malaysia. Telah beribu-ribu rakyat dijangkiti dan kematian mangsa berlaku setiap hari dalam jumlah yang tidak sedikit. Menggerunkan mengira akan jumlahnya.

Amat sedih melihat kejadian ini berulang setiap hari.. Ramai  yang telah kehilangan  yang tersayang dan penting dalam kehidupan masing-masing. Nampaknya PKP/SOP langsung tidak berkesan sekiranya dipatuhi suatu pihak saja. Tapi beberapa pihak lain mengingkarinya. Walau PKP berterusan sekian lama apalah maknanya sekiranya beribu-ribu mangsa dilapurkan dijangkiti Covid 19 setiap hari. Jumlah terkini mangsa yang dijangkiti telah melebihi 20,000 sehari pada 7 dan 8 Ogos 021.

Soal antara hidup dan mati lantaran serangan virus corona yang bermutasi dan sering mengubah diri dalam pelbagai varian yang kebal dengan penawar vaksin perlu ditangani dengan bijaksana. Bahana covid-19 memaksa warga Malaysia menyantuni hidup normal baharu dalam segala bidang termasuk pendidikan. Pelajar tidak lagi belajar di sekolah dan universiti secara bersemuka dengan guru. Tapi  disogokkan dengan PdPR. Memang ada kebaikannya kerana anak-anak diperkenalkan dengan IT sejak pra-sekolah lagi. Penguasaan  ilmu digital amat penting diperolehi menyantuni era kini.

Anak-anak semakin jemu terkurung dalam rumah tanpa dapat melakukann aktiviti atau riadah kebiasaan. Buat mereka yang tinggal dalam ruang sempit sebuah flat di kota raya dengan ahli keluarga yang ramai bilangannya tentu menyukarkan mereka untuk bernafas. Dan pelbagai masalah lain akan timbul. Namun masing-masing mulai mengerti situasi yang didepani.

 Tapi normal baharu telah menjadi lama. Sepatutnya masing-masing prihatin saling melindungi, membantu kesulitan sesiapa tanpa prasangka. Ramai yang telah hilang kerja dan banyak syarikat perniagaan gulung tikar.

Bendera putih dikibarkan anologi kepada kesusahan rakyat yang tidak tertanggung jelas ketara. Terpaksa menghambur rasa pedih tekanan jiwa bukan citra sinis kiasan tersirat. Putih lambang suci dan tulus hati laksana kain bendera yang putih berkibar bicara isyarat. Tentu terasa tenang hati melihat bendera putih berkibar dihembus angin daripada melihat individu terjun bangunan bunuh diri kerana ingin menamatkan hidup kerana tekanan jiwa akibat gara-gara pandemik yang tidak kunjung usai..

Wabak menular dengan sangat pantas dan menewaskan korban terlalu banyak jumlahnya. Kini warga Malaysia ternyata hidup dalam gelembung ngeri. Tiada lagi gelembung selamat yang terbuka pintunya untuk dimasuki. Setiap hari ketakutan merajai situasi.  Doa ditadah mengharapkan usaha holistik warganegara barisan hadapan, belakang kiri dan kanan mampu membendung wabak kadar segera dengan apa pun cara. Hanya kepada-Mu Allahhu Rabbi yang Maha Mengetahui rahsia makrifat kejadian diserahkan doa yang diulang selalu. Aamiin.   .        

Sekian sahaja secebis coretan saya kepada YAB Perdana Menteri yang dihormati Akhir kata didoakan semoga YAB  sentiasa sihat walafiat dalam lindungan Allah dan berjaya menyelesaikan masalah rakyat dan negara yang teramat kritikal kini.. Terutama melandaikan pandemik dan menangani kegawatan ekonomi negara.

            Jasa dan baik budi YAB  disanjung tinggi amat dihargai semoga Allah membalasnya dengan sebaik-baik ganjaran…Amiin

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN KE 64 PADA 31 OGOS 2021

DIRGAHAYU MALAYSIA TERCINTA AFIAT SEJAHTERA SELAMA..

 

Terima  kasih.

 

 

Saya yang benar,

 

 

Paridah Ishak

 

 

           

 

11 comments:

 1. Hanya mampu mendoakan semoga semuanya baik-baik sahaja untuk agama, bangsa dan negara.

  ReplyDelete
 2. Aameen.. alhamdulillah, Tahniah sis PI..

  ReplyDelete
 3. semoga ada pihak dari PM kita yang baca dan ambil peduli rintihan kita :)

  ReplyDelete
 4. Tahniah atas kemenangan.. Tahniah.

  ReplyDelete
 5. Tahniah...memang hebat..susun kata yg teratur. Jelas mesej yg nk disampaikan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tksh kham tls surat kpd PM mesti ada budi bahasanya heh..heh..

   Delete
 6. Tahniah Kak PI..sarat dgn isu semasa..

  ReplyDelete
 7. tahniah kak PI..berbakat sangat tau..alhamdulillah

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist