Saturday, 14 August 2021

SAMBUNGAN SURAH 67: AL MULK (KERAJAAN).

 ASSALAMUALAKUM


PERKONGSIAN ILMU
SAMBUNGAN SURAH 67: AL MULK (KERAJAAN).
Muka surat: 562 hingga 563. Ayat: 12 hingga 21.
Ayat 12 - 14: TABSIR UKHRAWI (Khabar Gembira): Janji-janji Allah SWT kepada orang-orang Mukmin.
Ayat 12: Orang-orang beriman sentiasa takut kepada Allah SWT, walaupun tidak pernah melihat Allah SWT. Mereka percaya balasan azab walaupun tidak pernah melihat azab. Mereka berusaha menghindari azab Allah SWT, seperti azab Hari Kiamat. Mereka sentiasa peka kepada perhatian Allah SWT, sama ada ketika bersendirian atau terang-terangan. Meninggalkan maksiat dan taat kepada Allah SWT walaupun tiada manusia lain melihatnya. Nescaya dosa mereka memdapat keampunan Allah dan beroleh ganjaran pahala yang besar.
Ayat 13: Allah SWT menyatakan jika orang-orang Mukmin yang merahsiakan perkataannya, menuturkan kata dengan perlahan atau menyatakan perkataan dengan nyaring. Sama sahaja bagi Allah SWT. Allah Yang Maha Mengetahui segala isi hati, segala yang terkandung dalam dada mereka. Allah SWT tahu niat seseorang.
Ayat 14: Allah SWT bertanya, Adakah patut Allah SWT yang mencipta manusia tidak mengetahui tentang ciptaan-Nya? Allah SWT menegaskan DIA Maha Halus (Teliti) dan Maha Mengetahui semua mahluk yang dicipta-Nya. Contoh, kilang yang mencipta kereta Honda, pasti mengetahui semua perkara berkenaan kereta Honda ciptaan kilang mereka.
Ayat 15: DALIL AQLI KETIGA: Allah SWT yang menjadikan bumi untuk kegunaan manusia. Manusia boleh berjalan di seluruh pelusuk dunia. Allah SWT juga menyediakan rezeki makanan dan minuman kepada manusia. Tetapi ingat, kepada Allah SWT semua manusia akan kembali, setelah dihidupkan semula.
Ayat 16 – 18: ANCAMAN UKHRAWI (Ancaman Akhirat): Ancaman Allah SWT kepada orang-orang kafir.
Ayat 16: Pertanyaan Allah SWT kepada orang-orang kafir. Kamu telah derhaka, kamu berasa amankah? Apabila telah kembali kepada Allah, manusia jangan berasa aman dari azab Allah. Azab ketika berlaku kiamat. Mati adalah kiamat kecil.
Ayat 17: Allah SWT bertanya lagi kepada orang-orang kafir. Kamu tidak takutkah kepada Zat yang berada di langit, tidak akan megirimkan azab kepada kamu? Keseluruhan ayat ini tidak dapat difahami secara zahir. Dalam ayat ini, rahsia disebut langit, adalah sebagai penegasan Kuasa Allah SWT sebenarnya merentasi langit, bukan terhad tuhan palsu mereka yang terdapat di bumi. Kuasa Alllah yang sangat tinggi, menjangkau langit dan bumi. Tujuan penyebutan langit, untuk mengagungkan pemerintahan dan kekuasaan Allah SWT.
Ayat 18: Allah SWT memberi tahu, kaum terdahulu juga telah mendustakan rasul-rasul mereka. Allah sangat murka dan telah menurunkan azab yang telah membinasakan mereka. Seperti kaum Nabi Nuh a.s. yang tenggelam dalam banjir besar kerana menolak kebenaran.
Ayat 19: DALIL AQLI KEEMPAT: Allah SWT bertanya lagi. Adakah mereka tidak melihat burung-burung yang berterbangan di udara. Mengembangkan sayap dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Pertanyaan-pertanyaan ini, untuk manusia berfikir. Hanya Allah SWT sahaja yang membolehkan burung-burung berterbangan di udara dengan kekuasaan-Nya. Bagaimana mungkin manusia menganggap ada kuasa lain pemberi berkat, selain daripada Allah Yang Maha Berkuasa?
Ayat 20 - 21: ANCAMAN DUNIAWI.
Ayat 20: Allah SWT bertanya kepada orang-orang kafir, apakah pujaan batil yang mereka seru dapat menolong, jika ditimpa azab di dunia ini? Allah SWT memberitahu orang-orang kafir, bahawa illah-illah yang mereka seru tidak dapat menyelamatkan mereka daripada azab Allah.
Ayat 21: Allah SWT bertanya lagi, siapa yang akan memberi rezeki kepada kamu sekiranya DIA menahan rezekimu? Tetapi orang kafir terus berada dalam kesombongan. Sifat-sifat orang kafir adalah seperti berikut;
a. Ghurur – Terpedaya kerana menyeru kepada makhluk yang tidak patut diseru. Seru roh nabi-nabi dan wali-wali. Seru malaikat dan jin-jin.
b. Utuwwin – Degil.
c. Nufur – Lari dari kebenaran.
You, Zuraida Dewi, Sabariah MY and 10 others
4 Comments
2 Shares
Love
Love
Comment
Share

6 comments:

 1. terima kasih berkongsi kak👍👍👍

  ReplyDelete
 2. orang mukmin sebaiknya kena menjaga pertuturan kan kak PI :)

  ReplyDelete
 3. syukran berkongsi ilmu..surah yg digalakkan baca setiap malam..

  ReplyDelete
 4. Terima kasih atas perkongsian

  ReplyDelete
 5. MashaAllah, Surah penting harian.. JazakAllahukhairan atas perkongsian..

  ReplyDelete
 6. Alhamdulillah, sudi kak PI berkongsi. Terima kasih ya kak.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist