BARU NI VIRAL CUCUR MANIS YANG DIGORENG BULAT...KALI I PI NAK KONGSI CUCUR BILIS RANGUP YANG COMEL DI GGORENG BENTUK BULAT..BUKAN SUSAHPUN KITA YANG MEMBUATNYA IKUT SUKA KITALAH NAK MENGOLAHNYA ASAL ASAS CARANYA KITA DAH TAHU...
Cucur Ikan Bilis Rangup
Bahan-bahan :
Tepung gandum
Bawang besar (Didadu)
Ikan bilis (Ditumbuk halus)
Garam secukup rasa
Sedikit lobak (Dihiris)
Sedikit daun sup
Air panas mendidih secukupnya
Tepung gandum
Bawang besar (Didadu)
Ikan bilis (Ditumbuk halus)
Garam secukup rasa
Sedikit lobak (Dihiris)
Sedikit daun sup
Air panas mendidih secukupnya
Cara-cara :
1) Gaulkan tepung gandum bersama bawang, ikan bilis, lobak merah serta daun sup.
2) Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata, tolakkan sedikit tepung di tepi bekas. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Lebih elok menggunakan bekas yang besar.
3) Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan. Buat bahagian demi bahagian.
4) Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh. Pastikan gaul tepung ini dengan menggunakan sudu.
5) Setelah doh agak sejuk sedikit, basahkan tapak tangan dengan air bersih dan boleh bulat-bulatkan doh seperti di dalam gambar. Ikut kesesuaian nak buat saiz apa.
6) Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.
1) Gaulkan tepung gandum bersama bawang, ikan bilis, lobak merah serta daun sup.
2) Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata, tolakkan sedikit tepung di tepi bekas. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Lebih elok menggunakan bekas yang besar.
3) Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan. Buat bahagian demi bahagian.
4) Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh. Pastikan gaul tepung ini dengan menggunakan sudu.
5) Setelah doh agak sejuk sedikit, basahkan tapak tangan dengan air bersih dan boleh bulat-bulatkan doh seperti di dalam gambar. Ikut kesesuaian nak buat saiz apa.
6) Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.
RESEPI LIKE PAGE RENCAH RASA FB
Sedap ni buat sarapan atau makan waktu petang2 dgn secawan teh o panas hehee :)
ReplyDeletesedapnya..sedap...comel-comel belaka..puas hati kan kak kalau nak makan buat sendiri..ikut citarasa kita..
ReplyDeleteTKSH PC BENTUKNYA COMEL RASA SESEDAP CITARASA KITA
Deletebenda sedap mmg cepat tularnya hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak paridah. Kalau pasal makanan memang cepat viral sebab nak masuk perut sendiri kan
ReplyDeletesedapnya..buat minum petang..laparrr..
ReplyDeletecucur bilis ni sedap di cicah dengan sambal cuka...
ReplyDeleteTKSH DIK KK..YA BUAT SARAPAN PAGI R PETANG SEDAP TU
ReplyDeletewow... sedpnya kak PI... sy pun bt juga hari mgu br ni
ReplyDeletesedapnya kak PI
ReplyDeleteAssalaamu'alaikum wr.wb, Kak Paridah Ishak....
ReplyDeleteDidoakan akak sekeluarga sihat dalam rahmat Allah SWT. Ni cucur kesukaan saya. Baru saya tahu cara nak membulatkan cucur tersebut. Selama ni leper sahaja. Kurang cantik. Cucur ini sedap dimakan dengan cecah sambal sos pedas Thailand. Biasanya saya juga mencampurkan sebiji telur untuk melembutkan isi dalamannya kak. Nanti nak cuba resepi akak hujung minggu ni. Cara buatnya sangat mudah.
Salam manis dari Sarikei, Sarawak. :)
WSALAM DIK CT FATIMAH TKSH...CUBALAH CT..KALAU BENTUKNYA BULAT NCOMEL TAMBAH SELERA MEMAKANNYA.
DeleteSyok tengok bulat-bulat tu macam cucur adabi ya...
ReplyDeleteTKSH ANIES BIASANYA GITULAH
ReplyDeleteTKSH MASLINDA WSALAM SOAL MKN MMG RAMAI YG AMBIL PEDULI
ReplyDeleteTKSH NOHAS BUAT SARAPAN PUN SEDAP TU
ReplyDeleteTHSH SWEETIE GITU KE BOLEH CUBA TU
ReplyDeleteTKSH SHIELA YEKE SEDAP TU
ReplyDeleteTKSH DP MMG SEDAP
ReplyDeleteTKSH MALA...CUCUR ADABI TU KITAXPYH BNTUKKANYA TERUS JE JEMPUT N GORENG
ReplyDelete