Putu kacang ni bahan asasnya serbuk kacang hijau dan gula halus saja. Murahkan modalnya. Mengikut cara orang dulu-dulu membuatnya dengan menggoreng kacang hijau terlebih dahulu. Kemudian menumbuknya untuk membuang kulitnya. Setelah itu kacang hijau ditumbuk hingga jadi serbuk halus dan ditapis dengan tapisan tepung. Bukan tapisan kelapa ya.
La ni sudah ada serbuk kacang hijau yang dijual di pasaran. Tak payah nak susahpayah menumbuk atau memesinnya.
Kacang hijau disatukan dengan gula halus yang dibasahkan dengan sedikit air sebelum diterap dengan acuan. Dah siap diterap dijemur sekejap di bawah panas mentari. Elok keringnya bolehlah disimpan dalam bekas bertutup kemas
Antara kuih lama dan baru kesukaan PI di hari raya adalah seperti foto di bawah ini...sedap semuanya tu..
saya juga suka kuih ni ... memang ada yg keras kematu PI ... heheheee ... dodol tu memang legend .
ReplyDeleteheh..heh..nasib rezki nk rasa putu kacang gitu kan...tq anies.
DeleteDulu pernah beli yg bentuknya cantik2 tapi bila makan hancur mcm tepung.. ada yg rupa tak cantik, tapi sedap.. mmg sedap.. :)
ReplyDeleteitulah kan putu kacang kalau nak beli kena pilih penjual yg kita dh biasa kita beli baru puas hati...tq khir khalid.
DeleteLama tak makan putu kacang dan putu beras...
ReplyDeletekuih lama sedap tu zumal...tq.
DeleteDlm byk2 gambar tu terliur tgk dodol... emmm sedapnya....!
ReplyDeletedodol mana boleh tinggal nora karim...feveret kak juga tu...tq
Deleteakak....semia kuih ni JM pn suka...taste kita sama lah hihihi
ReplyDeleteyeke..suka kuih2 lama ya...tq JM.
Deletekalau kak Paridah baca message ni..pls email alamat kepada JM ye..email ke sini jarimanis4ever@gmail.com
ReplyDeleteada something nk pos ..kalau boleh before jam 3.00 petang yek
ok dgn segera kak emel JM heh..heh..tq.
Deletesusah2 saja JM..terima kasih banyak.
Kuih klasik ni mmg sedap PI..
ReplyDeletehmm kuih2 lama mmg sedap sue...tq.
ReplyDeletewah putu kacang saya panggil kuih koya... rempeyek makan cecah sambal kicap ... walah... dodol... dulu masa aruah bapa ada memang setiap tahun kacau sendiri dari pagi sampai nak buka... punya lama,,,, sebab aruah bapa penat... kacau sekajap lepas tu rehat,,, nanti aruah mak tegur sambung balik kacau... adik lelaki saya masa tu kecil tak dapat nak tolong sangat.... huhuhu memori
ReplyDeletekuih dodol mmg banyak memori buat notie ya...sgt menyentuh hati kan...kuih2 lama ni bahan asasnya mudah saja tapi nk membuatnya makan tenaga yg banyak terutama nk kacau dodol tu..tq notie.
DeleteBoleh makan cuma tidak berapa gemar kuih ni.. dodol tu saya suka yang lembut yang baru lepas masak dalam kawah.. ;)
ReplyDeleteyeke..selera kita berbeza...dodol yg baru dimasak lembut n sedap...tq aizamia.
DeleteTahun ni, tak mengacau dodol pulak di kampung.
ReplyDeleteKuih putu kacang....dah lama saya tak jumpa... :(
la ni dodol xyah susah2 kacau fidah ...masak jer dlm microwaves 5 minit dh siap heh..heh..
ReplyDeleteputu kacang ni kat sebelah utara bnyk dijual...tq fidah.
memang kuih2 tradisional xkan dilupakan.. dulu tok kuat lagi mmg kacau dodol sendiri..
ReplyDeleteskrang ni beli sajalah.. ketupat pun kena tempah.. hehe.. tu la x belajar dari tok tak tahu dah
macam mana nak buat..
Sedapnyaaaa dodollll
ReplyDelete