Republish.
TAMBAHAN KITA SUDAH 14 HARI BERPUASA, ELOK JUGA BERFIKIR TENTANG JUADAH HIDANGAN RAYA KELAK. SETAKAT NAK MENYEDIAKAN KUKIS DALAM SEHARI 5 ATAU 6 JENIS SEKEJAP SAJA.
TAPI KALAU NAK MASAK KUIH-KUIH LAMA SEPERTI DODOL DAN BAHULU MEMANG MEMAKAN MASA. SETENGAH HARI BELUM TENTU SIAP MENGACAU DODOL WALAU BAHANNYA CUMA TEPONG PULUT, GULA DAN SANTAN.
DODOL
BAHULU PULA BAHAN ASASNYA CUMA TELOR, TEPONG GANDUM DAN GULA. TAPI NAK MENGEPOK TELOR, MENJEMUR TEPONG KEMUDIAN MENGADUN DAN MEMBAKARNYA BERPELUH JUGA.
BAHULU
ORANG-ORANG DULU SETIAP KALI RAYA TIDAK LUPA MENYEDIAKAN KUIH PUTU KACANG, PUTU BERAS, KARAS, BANGKIT, KUIH LOYANG, HALWA MASKAT, WAJIK DLL.
PUTU KACANG
KARAS
PUTU BERAS DIJADIKAN DARIPADA BERAS PULUT YANG DIGORENG DIKISAR MENJADI TEPONG DAN DIGAUL BERSAMA GULA KEMUDIAN DITERAP DENGAN ACUANNYA. PUTU KACANG PULA MENGGUNAKAN KACANG HIJAU YANG DIGORENG, DIBUANG KULITNYA, DIKISAR HALUS DAN DIGAUL DENGAN GULA, JUGA DITERAP MENGGUNAKAN ACUANNYA.
SUSAH KERJANYA DAN PERLUKAN KEMAHIRAN, WALAU BAHAN ASASNYA TIDAK BANYAK.
HENDAK MENGGORENG KUIH LOYANG DAN KARAS PUN KENA ADA CARANYA. KALAU TIDAK MEMANG GERENTI TAK MENJADI.
KUIH LOYANG
KUIH KARAS MENGGUNAKAN TEPONG BERAS DAN GULA SAHAJA. TEPONG DIULI BERSAMA GULA SEHINGGA GULANYA SEBATI KEMUDIAN ADUNAN ITU DICAIRKAN DAN DIGOYANG GUNAKAN ACUAN TEMPURUNG KELAPA YANG DILUBANGKAN HALUS TAPI BANYAK. SUSAH JUGA NAK DICARI ACUANNYA YANG DIJUAL KECUALI DIBUAT SENDIRI.
KUIH KARAS
KUIH ROS ATAU KUIH LOYANG RANGUP SEKALI DENGAN BAHAN ASASNYA TEPONG BERAS, SEBIJI TELOR, SECAWAN GULA DAN SANTAN UNTUK CAIRKAN ADUNAN TAPI MELEKAT PADA ACUAN YANG DIRENDAMKAN TERLEBIH DULU DALAM MINYAK YANG PANAS.
MANISNYA WAJIK DAN HALWA MASKAT TENTU TIDAK DISUKAI PENGIDAP DIABETIS TAPI RASANYA YANG LEMAK MANIS SENTIASA DIGEMARI PENGGEMARNYA.
WAJIK DIBUAT MENGGUNAKAN BERAS PULUT YANG DIKUKUS DAHULU, DISEJUKAN DAN DIMASAK SEMULA DENGAN SANTAN PEKAT BERCAMPUR GULA.DAN GULA MERAH.
KESIMPULAN TULISANKU INI ADALAH KUIH-KUIH LAMA NI BAHAN ASAS SEDIKIT DAN MUDAH MENDAPATKANNYA TAPI TIDAK MUDAH MENGHASILKANYA CANTIK TERBENTUK LAGI ENAK KECUALI MEMILIKI KEMAHIRAN MEMASAKNYA. MAKSUDNYA KENA BELAJAR BERGURU. SETAKAT IKUT RESEPI GOOGLE , GIIGLE KOT...
semua sedap2 tu kak kuih2 yang lama ni , antara feveret KA
ReplyDeletekuih2 lama ni mmg sedap KA sebab susah nak membuatnya....tq KA
ReplyDeleteunik tekap kuih tu
ReplyDeletekuih loyang tu kami adik beradik panggil kuih sarang tebuan
hehe
ye mmg unik irfa, tp xramai yg simpan acuan ni lagi....tq irfa
ReplyDeletesuka bahulu dengan loyang
ReplyDeletepeminat kuih dulu2 ni ya..tq Hans.
ReplyDeletetengok karaih tu memang tekak kata sedap heee
ReplyDeletekaraih mmg sedap cicah kopi...tq babYpose.
ReplyDeleteSuka makan kuih loyang :)
ReplyDeleterangup kan...tq Yun Sing.
ReplyDelete