بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

DI PAHANG PUDING RAJA JALA MAS NI MEMANG SANGAT TERKENAL...MULANYA HANYA MENJADI RESEPI SANTAPAN KEGEMARAN KELUARGA DIRAJA SAJA TAPI KINI TIDAK LAGI.....PUDING INI MELEPASI TEMBOK ISTANA DAN DISUKAI RAKYAT JELATA YANG MARHAEN JUGA...TAMBAH DI DALAM CUACA YANG PANAS BAHANA EL NINO INI LAJU SAJA MENGADAPNYA SEMANGKOK MENYEGARKAN TEKAK....
SELAMAT MENCUBA...


Resepi Puding Raja/Royal Puding Pahang :
Jala Mas..


5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya
1 cawan gula*
2 cawan air*
sehelai daun pandan disimpul*
samada acuan roti jala muncung kecil atau kelongsong daun pisang)
penapis
cara
1. masukkan bahan bertanda dlm kuali (pan)
2. sambil menunggu air gula mendidih kita kacau kuning telor biasa sebati dan tapis
kuning telor (gambar)
3. setelah air mendidih, keluarkan daun pandan tadi.. serta masukkan telor dlm
acuan roti jala atau dlm kelongsong daun pisang
4. tinggikan kan sedikit acuan roti jala atau kelongsong tadi (mcm saya ajar buat
butter prawn) untuk mendapatkan urat yang halus.. tuang kan kuning telor tadi
dari tepi pan (kuali) secara bulatan .. cara tuang pun seperti mana kita buat roti
jala .. kalau 5 biji telor ni dlm 3 kali buatla..jgn buat sekali gus ye..buat sikit2 dlm
3 kali
5. jala mas ni tak lama sangat ye dlm air gula tu ..lepas tuang tunggu sekejap pastu
angkat samaada guna chop stik atau guna senduk dan toskan air gula tu
6. buat lagi sampai 3 kali atau 4 kali bergantung..ketepikan
Pisang goreng pulak
kalau boleh carilah pisang lemak manis (sgt sesuai) kalau takde pun carila pisang apa2 pun asal rasa nya manis ye
caranya
panaskan kuali dan masukkan minyak serta goreng pisang tersebut sebiji2 (tak yah belah/potong tp kalau pisang tu bukan pisang lemak manis dan saiz agak besar terpulanglah nak potong atau tidak)goreng sampai agak gelap sikit warna nya mcm dlm gambar
Sos kastard
1 biji telor
400ml susu cair
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
sedikit esen vanila
2 @ 3 sudu besar gula (saya buat tak isi banyak sangat gula sbb jala mas dah rasa manis dan pisang pun dah ada rasa manisnya) kira sos saya ni manis2 buah je
caranya
masukkan telor, susu cair, esen vanila, kacau sebati
kemudian masukkan air dan daun pandan serta gula
masak dgn api sederhana besar..mendidih tutup api
dan sejukkan dlm peti ais
Hiasan
buah prune dibuang biji
buah ceri merah dan hijau dipotong 4
gajus di goreng sebentar
caranya hiasanya
1. mula2 dlm bekas taruk pisang goreng dulu
2. letakkan atas pisang jala mas sehingga menutup pisang
3. letak buah prune, ceri merah dan hijau serta gajus
4. curah sos kastard yang sejuk tadi sedia dihidang


22 ulasan - "ROYAL PUDING PAHANG..."

Kakzakie Purvit delete icon 29 Mac 2016 11:20 PG

Kakak tak pernah lagi makan jala mas ini
Teringin juga dan selalu dah baca resepinya tapi sampai la ni tak terbuat lagi
Bila dah susun dlm mangkuk lagilah tergoda mata dibuatnya:)

Fida Z Ein delete icon 29 Mac 2016 11:33 PG

Saya dah banyak kali tengok kat tv resepi ni....tapi tak buat-buat pun....tapi dah makan masa pi Pahang 2 tahun lalu....nak buat jala dia yang tak pandai-pandai...

dorsett pink delete icon 29 Mac 2016 11:37 PG

pudding diraja ye? kalu makan ni boleh fefeeling jadi kerabat diraja la. hehe

paridah delete icon 29 Mac 2016 11:50 PG

heh..heh..agaknyalah DP seromok juga feeling2 gitu kan...tq

Siti Yang Menaip delete icon 29 Mac 2016 11:51 PG

bilaaa akak nak buatkan eh ? CT nak makan je =P

aryan azra delete icon 29 Mac 2016 12:26 PTG

tak pernah makan dan tak pandai buat walaupun saya ni orang pahang hehehe

Zaitun delete icon 29 Mac 2016 1:01 PTG

Kak zai biasa dengar tapi tak pernah buat dan makan.

Bunda_nora delete icon 29 Mac 2016 3:02 PTG

Pernah dengar dan pernah tengok gambar jer...tapi tak pernah makan pun...tengok macam teringin jer...

paridah delete icon 29 Mac 2016 3:41 PTG

JALA EMAS TU DIBUAT DGN TELUR KUNING DGN GULA SAJA N DIJALA DLM KUALI MCM ROTI JALA BIASA JE FIDA...TQ

paridah delete icon 29 Mac 2016 3:43 PTG

ORG PHG KENA PANDAI BUAT PUDING NI YAN HEH..HEH..TQ

paridah delete icon 29 Mac 2016 3:46 PTG

CUBA NORA SEDAP PUDING NI...TQ

paridah delete icon 29 Mac 2016 3:47 PTG

BOLEH CUBA RESEPI TRADISI NI ZAI...TQ

paridah delete icon 29 Mac 2016 3:59 PTG

BOLEH CT INSYA ALLAH...HEH..HEH...TQ

paridah delete icon 29 Mac 2016 4:03 PTG

SEDAP PUDING NI KAKZAKIE KALAU TERINGIN MESTI CUBA...TQ

Fidah Shah delete icon 29 Mac 2016 4:54 PTG

nampak sedap ni kak PI

paridah delete icon 29 Mac 2016 5:13 PTG

SEDAP NI FIDAH SEGARKAN TEKAK YG KERING...TQ

Nor Azimah delete icon 29 Mac 2016 8:48 PTG

Uih, cara makannya tak menahan, kalo kt teganu mkn camtu je pun boleh, tapi tk suka sbb manih telajok.

paridah delete icon 29 Mac 2016 9:41 PTG

YELA NOR JALA MAS NI MANIH LETING TAPI LA NI GULA DH MHL RAMAI YG DH KURANGKAN KEGUNAANNYA...TQ

Mrs. A delete icon 30 Mac 2016 10:38 PG

Tak pernah tahu pun ada makanan ni..
Nampak sedap sangat huhuuu...

paridah delete icon 30 Mac 2016 11:16 PG

MAKANAN YG SPECIAL NI MRS A..BOLEH CUBA...TQ

Dunia Zumal delete icon 30 Mac 2016 12:07 PTG

Eh rupa puding gitu yer. Ingat yang macam agar2 tu je

Qaseh Vee delete icon 31 Mac 2016 9:21 PG

mcm2 jenis buah kering ada ...

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”