Monday 11 January 2016

LEPAT LIAT TRADISI....

ASSALAMUALAIKUM....

TENTU MASING-MASING SUDAH BERSARAPAN PAGI DAN MEMULAKAN RUTIN SEHARIAN DENGAN KERJA DI RUMAH, OFIS, KEBUN ATAU DI MANA SAJA MENGAIS REZEKI UNTUK KEHIDUPAN DENGAN SENYUM GEMBIRA....MESTILAH KITA PERLU TERSENYUM GEMBIRA LANTARAN TANDA BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH KERANA DAPAT BERAKTIVITI SEPERTI BIASA BERBANDING YANG LAIN DITAKDIRKAN ALLAH SWT HANYA TERBUJUR DI RANJANG MERENUNG SILING KOSONG TANPA DAPAT MELAKUKAN APA-APA KECUALI DIBANTU....DAN BERSAMALAH KITA BERDOA AGAR ALLAH MENYEMBUHKAN SESIAPA SAJA YANG SAKIT DAN KEMBALI PULIH SEDIAKALA BUAT MENIKMATI REZEKI KEHIDUPAN-NYA....INSYA-ALLAH.

HEH..HEH..SEBENARNYA PI NAK KONGSI RESEPI KUIH LEPAT LIAT KESUKAAN PI NI...JARANG SEKALI PI JUMPA KUIH NI DIJUAL DI MANA-MANA WALAU KUIH TRADISI NI SEDAP JUGA DAN MUDAH CARA MEMBUATNYA.


Pic namaku.cell.blogspot.com


RESEPI LEPAT LIAT TRADISI

Bahan-Bahannya:

2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci

Cara Membuatnya:

Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
Sejukkan & ketepikan dulu.
Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Ambil daun pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
Kukus sehingga masak.



Resepi like page fb KUIH TRADISI.

35 comments:

  1. mak aii akak... senang jer nak bautkan... sy ingat kemain susah... nice sharing kak.... leh cuba ni....

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. YEKE KAT PERLIS BANYAK ORG JUAL KOT ZUMAL...TQ.

      Delete
  3. Sedap ni kak. Dah lama tak makan kuih lepat. Macam susah jer nak jumpa skang nih.

    ReplyDelete
  4. dah lama tak makan lepat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEKE..RASA MCM DODOL KUKUS KAN NOHAS...TQ.

      Delete
  5. Oh... PI panggil lepat liat ye
    Kakak tak tahu nama tahu makan aje:) Buat pun tak pernah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HMM LEPAT LIAT SBB LIAT MCM DODOL HEH..HEH..TQ KAKZAKIE.

      Delete
  6. Tak pernah buat dan makan ni kak PI..
    Nanti nak cubalah..
    Terima kasih kongsi resepi nya..
    Nanti saya selongkar blog kak PI bila nak buat hihihi

    ReplyDelete
  7. Kuih ni sedap lama kak Zai tak jumpa.Nanti bolehlah mencuba tq PI kongsi resepi.

    ReplyDelete
  8. Susah nak dapat ni, sukakan buka daun pisang, makan, macam pulut udang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEH..HEH..SEDAP TU PULUT UDANG YG PEDAS N LEPAT LIAT YG MANIS.

      Delete
  9. Replies
    1. YELA ANIES NK MKN KENA BUAT SENDIRI..TQ ANIES.

      Delete
  10. memang jarang jumpa kuih ni..memang banyak makan lah jika PI yang baut ni hehehe sedap kan kuih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela cikgu etuza susah juga nk jumpa kuih ni dijual...tq

      Delete
  11. Assalamualaikum kak,
    Terima kasih kongsikan resepi lepat liat ni...Pertama kali dengar nama kuih ni. Hmm, bertambah satu lagi resepi lepat selain lepat pisang dan lepat keledek. Nampak pada cara membuatnya, senang je...caranya la yang senang, nak mula buat tu yang payah sibuk manjang lani...InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik ustaz...yeke kuih lama orang dulu2 tu..sedap ni cubalah...tq.

      Delete
  12. Saya memang suka makan lepat ni..tapi jarang jumpa, mungkin kena cari kat.pasar malam agaknya barulah jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ada kot kat pasar malam...tq tauke.

      Delete
  13. susah dh zaman skrg nk jumpa kuih2 tradisional..sbb kalau ilmu membuat tak diturunkan takde yg mewarisinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela seraa kuih tradisi ni kalau xbelajar mmg xboleh buat...tq.

      Delete
  14. saya , apa saja yg menggunakan tpg pulut mmg saya suka . rasanya saya blm pernah jumpa . arwah bonda pun x pernah buat . nanti nak cuba sendiri ...

    ReplyDelete
  15. sedap kueh ni...tapi yan suka letak dalam peti ais dulu..baru makan

    ReplyDelete
  16. kalau letak dlm peti ais bertambah lagi liatnya tu...tq yan.

    ReplyDelete
  17. Saya suka kalau dapat lepat liat yg berinti kalau kat tempat saya dipanggil lepat inti.

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist