بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM....

TENTU MASING-MASING SUDAH BERSARAPAN PAGI DAN MEMULAKAN RUTIN SEHARIAN DENGAN KERJA DI RUMAH, OFIS, KEBUN ATAU DI MANA SAJA MENGAIS REZEKI UNTUK KEHIDUPAN DENGAN SENYUM GEMBIRA....MESTILAH KITA PERLU TERSENYUM GEMBIRA LANTARAN TANDA BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH KERANA DAPAT BERAKTIVITI SEPERTI BIASA BERBANDING YANG LAIN DITAKDIRKAN ALLAH SWT HANYA TERBUJUR DI RANJANG MERENUNG SILING KOSONG TANPA DAPAT MELAKUKAN APA-APA KECUALI DIBANTU....DAN BERSAMALAH KITA BERDOA AGAR ALLAH MENYEMBUHKAN SESIAPA SAJA YANG SAKIT DAN KEMBALI PULIH SEDIAKALA BUAT MENIKMATI REZEKI KEHIDUPAN-NYA....INSYA-ALLAH.

HEH..HEH..SEBENARNYA PI NAK KONGSI RESEPI KUIH LEPAT LIAT KESUKAAN PI NI...JARANG SEKALI PI JUMPA KUIH NI DIJUAL DI MANA-MANA WALAU KUIH TRADISI NI SEDAP JUGA DAN MUDAH CARA MEMBUATNYA.


Pic namaku.cell.blogspot.com


RESEPI LEPAT LIAT TRADISI

Bahan-Bahannya:

2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci

Cara Membuatnya:

Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
Sejukkan & ketepikan dulu.
Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Ambil daun pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
Kukus sehingga masak.



Resepi like page fb KUIH TRADISI.

36 ulasan - "LEPAT LIAT TRADISI...."

Sheila Adziz delete icon 11 Januari 2016 10:51 PG

mak aii akak... senang jer nak bautkan... sy ingat kemain susah... nice sharing kak.... leh cuba ni....

Dunia Zumal delete icon 11 Januari 2016 10:57 PG

Dah lama tak makan lepat liat

Fiza Rahman delete icon 11 Januari 2016 11:11 PG

Sedap ni kak. Dah lama tak makan kuih lepat. Macam susah jer nak jumpa skang nih.

nohas delete icon 11 Januari 2016 12:55 PTG

dah lama tak makan lepat ni...

Kakzakie Purvit delete icon 11 Januari 2016 1:42 PTG

Oh... PI panggil lepat liat ye
Kakak tak tahu nama tahu makan aje:) Buat pun tak pernah lagi.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) delete icon 11 Januari 2016 1:52 PTG

Tak pernah buat dan makan ni kak PI..
Nanti nak cubalah..
Terima kasih kongsi resepi nya..
Nanti saya selongkar blog kak PI bila nak buat hihihi

Zaitun delete icon 11 Januari 2016 3:32 PTG

Kuih ni sedap lama kak Zai tak jumpa.Nanti bolehlah mencuba tq PI kongsi resepi.

babYpose delete icon 11 Januari 2016 4:32 PTG

Susah nak dapat ni, sukakan buka daun pisang, makan, macam pulut udang.

dear anies delete icon 11 Januari 2016 5:44 PTG

payah nk jumpa lepat ni

Fidah Shah delete icon 11 Januari 2016 8:34 PTG

Wahh...sedap ni

Fidah Shah delete icon 11 Januari 2016 8:40 PTG

Wahh...sedap ni

Etuza Etuza delete icon 11 Januari 2016 11:10 PTG

memang jarang jumpa kuih ni..memang banyak makan lah jika PI yang baut ni hehehe sedap kan kuih tu

abuikhwan delete icon 11 Januari 2016 11:13 PTG

Assalamualaikum kak,
Terima kasih kongsikan resepi lepat liat ni...Pertama kali dengar nama kuih ni. Hmm, bertambah satu lagi resepi lepat selain lepat pisang dan lepat keledek. Nampak pada cara membuatnya, senang je...caranya la yang senang, nak mula buat tu yang payah sibuk manjang lani...InsyaAllah..

taukeh delete icon 12 Januari 2016 12:30 PG

Saya memang suka makan lepat ni..tapi jarang jumpa, mungkin kena cari kat.pasar malam agaknya barulah jumpa.

seraa rose delete icon 12 Januari 2016 12:47 PTG

susah dh zaman skrg nk jumpa kuih2 tradisional..sbb kalau ilmu membuat tak diturunkan takde yg mewarisinya.

Qaseh Vee delete icon 12 Januari 2016 5:19 PTG

saya , apa saja yg menggunakan tpg pulut mmg saya suka . rasanya saya blm pernah jumpa . arwah bonda pun x pernah buat . nanti nak cuba sendiri ...

iryanty ismail delete icon 12 Januari 2016 5:54 PTG

sedap kueh ni...tapi yan suka letak dalam peti ais dulu..baru makan

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:20 PTG

SENANG JER TU CUBALAH SHIELA...TQ.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:22 PTG

YEKE KAT PERLIS BANYAK ORG JUAL KOT ZUMAL...TQ.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:25 PTG

LEPAT LIAT NI MMG SEDAP FIZA...TQ.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:27 PTG

YEKE..RASA MCM DODOL KUKUS KAN NOHAS...TQ.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:30 PTG

HMM LEPAT LIAT SBB LIAT MCM DODOL HEH..HEH..TQ KAKZAKIE.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:33 PTG

CUBALAH HAYATI MMG SEDAP NI.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:35 PTG

CUBALAH ZAI KUIH ORG DULU2 NI...TQ

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:42 PTG

HEH..HEH..SEDAP TU PULUT UDANG YG PEDAS N LEPAT LIAT YG MANIS.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:43 PTG

YELA ANIES NK MKN KENA BUAT SENDIRI..TQ ANIES.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:43 PTG

HMM...TQ FIDAH.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:44 PTG

TQ.

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:50 PTG

yela cikgu etuza susah juga nk jumpa kuih ni dijual...tq

paridah delete icon 12 Januari 2016 10:59 PTG

wsalam dik ustaz...yeke kuih lama orang dulu2 tu..sedap ni cubalah...tq.

paridah delete icon 12 Januari 2016 11:01 PTG

mungkin ada kot kat pasar malam...tq tauke.

paridah delete icon 12 Januari 2016 11:03 PTG

yela seraa kuih tradisi ni kalau xbelajar mmg xboleh buat...tq.

paridah delete icon 12 Januari 2016 11:05 PTG

yeke cuba qv xsusah nk buat tu...tq.

paridah delete icon 12 Januari 2016 11:07 PTG

kalau letak dlm peti ais bertambah lagi liatnya tu...tq yan.

JunAina delete icon 13 Januari 2016 4:57 PTG

Saya suka kalau dapat lepat liat yg berinti kalau kat tempat saya dipanggil lepat inti.

Khir Khalid delete icon 14 Januari 2016 1:38 PG

Fuhh bestnya... marveles!!!

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”