بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SARI DUA NI PI DEMAM URAT. SIKSA SUNGGUH. SELURUH BADAN SAKIT SEMUA. NAK MENAIP PUN TAK LARAT. BW PUN BANYAK BLOG KAWAN-KAWAN YANG TAK DAPAT DIJENGAH WALAU TETAP BERUSAHA MELAKUKANNYA. PABILA PI SIHAT SEDIKIT PASTI AKAN AKTIF BLOGGING MACAM SELALU SAMBIL BLOGWALKING KE LAMAN RAKAN-RAKAN YANG BAIK...

UNTUK MEMENUHI SELERA ORANG DEMAM MAKANAN YANG AGAK MASAM DAN BERKUAH SELALU JADI PILIHAN....


KENAPA PILIH PENGAT PISANG NANGKA? PISANG NANGKA KAN AGAK MASAM SEDIKIT.

SETELAH DIPENGAT TERASALAH MASAM MANISNYA.

PENGAT PISANG NANGKA


Bahan-bahan:

Sesikat pisang nangka (ambik dalam separuh jer dr sesikat)
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan pekat(saye beli yg siap dalam rm 2 pas tu + 2 cawan air)
3 sudu besar sagu
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa

Cara memasak:

Mula-mula potong pisang kecil-kecil dan masukkan dalam periuk.
Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
perlahankan api.didih.rase ok.tutup api...Siap..dan hidangkan.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-7 orang makan pun boleh.

SELAMAT MENCUBA!

RESEPI LIKE PAGE MASAKAN BUBUR FB.

14 comments - " "

Fiu S delete icon 2 November 2014 at 13:52

wahhhh ,,,, kolak pisang ,,,, mau donk mau ,,,hehe

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 2 November 2014 at 14:11

Alahai sedapnye akak... Nak sikit ^_^

~Kak Nah Backyard (^_^)~ delete icon 2 November 2014 at 17:26

moga PI segera sembuh n boleh berbloging macam biasa.. petang2 macam ni terliur tengok pengat pisang PI tu..

Bunda a.k.a KN delete icon 3 November 2014 at 06:37

Assalam...alahai kesian PI...takpe ambil rehat secukupnya....nanti blogwalking lagi...

Pengat pisang...amboi pekat melekat pasti sedap ni...ok...jumpa lagi...

nohas delete icon 3 November 2014 at 11:40

bila demam memang nak makan benda masam2..semoga cepat sembuh, kak...banyakkan berehat..

acik idah delete icon 3 November 2014 at 20:34

Ooo... kak PI tak sihat yerr... patut la lama tak singgah blog idah... semoga cepat sembuh ye kak... jangan lupa makan ubat..

Gee Lion delete icon 3 November 2014 at 20:51

kalau dok kat kampung, rajinlah buat ni.
dok petik sendiri je buahnya..
kat sini, everything kena beli.. hurmm.. >.<

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:30

enak donk...silakan...tq Fiu S

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:31

silakan zumal....tq

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:34

terimakasih doanya kaknah...kak ni time demam ni apapun xlalu dimakan kecuali yg rasanya masam2....tq

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:41

wsalam terimakasih bunda ingatannya...jom makan pengat pisang ni...tq

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:45

terimakasih idah doanya...biasalah org tua kalau sakit lmbt pulihnya...

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:47

terima kasih nohas...kak ni dh lama berehat pun demam juga nasiblh kan...

paridah delete icon 4 November 2014 at 14:52

dikampung main petik saja ya...disini semuanya terpaksa dibeli...siap duit jer....tq gee...

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”