بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

SAMBIL BERUJUNG MINGGU BERSAMA KELUARGA TENTU TERFIKIR UNTUK MENYEDIAKAN MENU ISTIMEWA YANG LAZAT BUAT SANTAPAN BERSAMA TENGAHARI NANTI.

MASA SANGAT CEPAT BERLALU. DALAM KESIBUKAN MENGURUSKAN ANAK-ANAK DAN KERJA-KERJA RUMAHTANGGA SEDAR TIDAK SEDAR SUDAH TENGAHARI. DAN TERKOCOH-KOCOH PULA TERPAKSA KE DAPUR YA.

PI CADANGKAN KITA MASAK NASI ARAB YANG MUDAH KALI NI...TAPI NAK MEMBUATNYA BUKAN MUDAH JUGA YA...HEH..HEH..BERSABARLAH MEMASAKNYA DENGAN PENUH RASA IKHLAS DAN KASIH SAYANG AGAR MASAKAN YANG DIHIDANGKAN MENJADI REZEKI  YANG BERKAH.

RESEPI  PI MINTA IZIN DRPD FB ARIFAH MUSTAFA...TERIMA KASIH ARI...

Resepi Nasi Arab Simple

Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi 
1 kg beras basmati (basuh dan toskan) 
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam) 
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air)
Pewarna merah
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat)
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu)
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)

Bahan-Bahan Tumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar

Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh
Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih

Bahan-Bahan untuk Sos Zabadi
Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis

Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam

1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.

2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain.
 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam.

4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga.

5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat.

6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu.

Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi

1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.

2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing.

3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya.

4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata.

5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih.

6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan).

7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa.

8) Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak.

9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih.

10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak.

11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering.

12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori.

Cara-Cara untuk Memasak Ayam

1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C.

2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam.

3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa.

4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan.

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh

1) Campurkan semua bahan untuk salatoh.

2) Tambahkan air dan garam secukupnya.

3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam.

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zabadi

1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang halus.

2) Campurkan dengan potongan lobak merah.

3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis.

Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan dibakar. Keistimewaan Resepi Nasi Arab telah menarik perhatian pelbagai bangsa untuk mengisi perut di restoran-restoran atau cafe yang terkenal dengan makanan tersebut, samada Orang Melayu, Orang Cina dan Orang India, kadangkala termasuk juga Orang-orang Arab.



15 ulasan - "NASI ARAB SIMPLE..."

Ahmad Zu Mal Md Rayi delete icon 6 September 2014 1:46 PTG

Sedapnya... Teringin pula nak makan nasi Arab...

Nick Nashram delete icon 6 September 2014 2:20 PTG

nasi arab feveret kot.
tak suke gulai kambing sebab masin sikit.
tapi nk buat tak pandai la..haha

Kang Ucup delete icon 6 September 2014 3:30 PTG

cukup panjang juga proses membuatnya ya...tapi hasilnya pastilah lezat :)

babYpose delete icon 6 September 2014 8:57 PTG

betul-betul kena sabaq nak masak apa pun, nasi arab kira istimewa la..

Fiu S delete icon 6 September 2014 9:00 PTG

ntu nasi kebuli ya ? :D

paridah delete icon 6 September 2014 9:15 PTG

agaknyalah tu....tq Fiu S

paridah delete icon 6 September 2014 9:17 PTG

yele babYpose...tajuk jer simple...nk buatnya berpeluh juga...tq

paridah delete icon 6 September 2014 9:19 PTG

hasilnya pasti lazat tapi penat juga nk masak gitu...tq Kang Ucup.

paridah delete icon 6 September 2014 9:26 PTG

o feveret yer...la ni xyah susah msk sendiri...bersepah restoran nasi arab di KL ni oder jer cikgu...tq Nick Nashram.

paridah delete icon 6 September 2014 9:27 PTG

sedap tu sesekali pekena nasi arab yer zumal...tq.

Ione Nasition delete icon 7 September 2014 7:13 PG

alamak... sedapnya di pandang mata... pengen merasakan makanan tu...

paridah delete icon 7 September 2014 12:13 PTG

SEDAP NI IWAN...DATANG KE SINI BOLEH MERASA MASAKANNYA...TQ Ione Nasition.

nohas delete icon 7 September 2014 4:39 PTG

sedapnya..nasi Arab memang favourite..tapi nak masak sendiri dgn rempah2nya tu, payah sikit..huhu..

paridah delete icon 8 September 2014 9:23 PG

yeke...sekarang ni dh ada resepi nasi arab segera lbh mudak nk masak nohas...tq

Irfan Nayla delete icon 9 Disember 2014 11:59 PTG

salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”