ASSALAMUALAIKUM
JEM RAMBUTAN MASAM
Rambutan masam/telan biasanya tidak dipedulikan kerana
rasanya yang masam sedikit, tidak longkah dan buahnya agak kecil daripada
rambutan yang lekang.
Hanya menjadi santapan burung-burung, tupai,
keluang, monyet dll mergastua. .
Tapi rambutan jenis ni dibuat jem memang
sedap.
Cara hendak membuatnya mudah saja.
Cuma buang kulitnya dan masukan dalam peruk..
Panaskan dengan api perlahan sambil
mengacaunya. biji rambutan akan tertanggal daripada isinya dan bolehlah
dikeluarkan daripada periuk.
Kemudian masukan gula ikut keperluannya. Kalau
banyak gulanya tahannya lebih lama. Gula kan pengawet makanan tapi jangan
berlebihan.
Dikacau sehingga agak kering dan warnanya keperangan. Resepi tradisi ini diwarisi sejak
turun-temurun lagi.
Dan bolehlah dimakan bersama roti atau biskut.
Rasanya sedap. Pada aku lebih sedap daripada jem yang dibeli di kedai. Aku suka
juga membuat jem rambutan masam ini. Di belakang rumahku banyakku tanam pokok
rambutan pelbagai jenis yang terpilih. Entah macam mana rambutan masam ini
terselit antaranya. Kala musimnya berbuah kelihatan meriah dusun kecilku
berwarna merah dan kuning.
rambutan masam -
resepi jem tradisi
ganding santapan
buat jem cepat sikit habis kan kak dari dibiar buah rambutan tak ada siapa yang makan,kalau anak saya lagi lah langsung tak makan buah rambutan
ReplyDeleteyala kan buat jem makan dgn biskut n roti sedap tu hlg masamnya
DeleteJaman dulu2 mak wak selalu buat jem rambutan kampung ni
ReplyDeleteDia campur isi betik supaya tak terlalu masam dan jadinya cantik
wahh first time dengar
Deletewah baru tau buat jem rambutan campur betik mesti lbh sedap n harum tksh wp
Deletetksh Rasyidah jem tradisi dulu2
Deletebuah hem ni mmg renyah tp bla dah siap cpt je habis😁
ReplyDelete