Tuesday, 20 September 2022

PENANGAN RUGBY

 ASSALAMUALAIKUMPENANGAN RUGBY
.
Aku pernah menulis tentang Aqil Harith yang terlibat dalam sukan rugby dan mewakili sekolahnya dalam kejohanan rugby di Selangor dan KL sehingga ke Kedah. Padaku sukan ini agak kasar dan pemainnya mudah mendapat kecederaan lantaran saling tolak menolak untuk mendapatkan bola bujur sebentuk buah kana itu. Aku pun tidak tahu bagaimana cara mengira point untuk menentukan kalah dan menang. Sekadar leka memerhati permainan itu kala pemain dari luar menggunakan padang rugby berhampiran asrama sekolahku di SMART dulu.
.
Apa yang aku fikirkan tidak salah rupanya. Aqil Harith cedera di kaki tika bermain rugby. Entah di mana terseliuhnya dan terpaksa menjalani pembedahan di sebuah hospital swasta. Kenapa ke hospital swasta? Bukankah mahal bayarannya. Sedangkan mamanya guru sekolah dan Aqil Harith bersekolah di SBP tentu banyak kemudahan boleh didapati di hospital kerajaan tanpa sebarang masalah.
.
Mungkin mama dan papanya terlalu risau dengan kecederaan yang dialami anaknya dan terpaksa mengejarkan anaknya ke hospital swasta berdekatan untuk diberi rawatan segera. Sementelah mereka pemegang polisi insuran perubatan. Inilah masa sesuai digunakan.
.
Sepatutnya pada malam itu anak dan menantuku itu berada di majlis tahlil arwah emakku yang meninggal dunia tujuh hari lalu. Tapi terpaksa berpatah balik sebaik menerima panggilan daripada guru sekolah Al Mahsyur yang memaklumkan insiden itu. Lain dirancang lain pula yang menjadi.
.
Setelah usai pembedahan berulang-alik ke hospital untuk pemeriksaan rutin kesembuhannya. Lama juga berdiam di rumah berkerusi roda macam atuknya. Dan kadang berjalan menggunakan topang kaki melangkah dengan perlahan. Kini kakinya sudah boleh berpijak kedua-duanya. Keseimbangan badan pun makin sempurna dapatlah cucuku yang sulung itu kembali bersekolah.
.
Aku dulu tidak suka bersukan. Apalagi kalau sukan itu menyakitkanku. Memang aku tak ingin.

10 comments:

 1. Rugby memang lasak terlebih sikit permainannya kan kak PI

  ReplyDelete
  Replies
  1. yala syaz takut tengok cara permainannya tksh syaz

   Delete
 2. Pemain rugby memang lasak dan agresif. Terdedah untuk dapat kecederaan. Moga Aqil Harith terus sembuh sepenuhnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. amiin tksh amie sudah berannsur sembuh tapi xsepenuhnya

   Delete
 3. SMART Kuantan ke? Sekolah saya juga dulu tu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. yaka Alhamdulillah..la ni dah jadi SBP kan..tksh Faizal R

   Delete
 4. Alhamdulillah telah sembuh dan kembali ke sekolah. Anak Mrs. A yang Adik pun pernah cedera main rugby juga

  ReplyDelete
  Replies
  1. amiin tksh MRSA ya banyak risiko perlu difikirkan kalau aktif dgn sukan ini

   Delete
 5. contact sport spt ragbi mmg ada risikonya. semoga cucu kak PI akan kembali sembuh dari kecederaannya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. tksh cikgu Alhamdulillah semakin pulih kshtannya n kembali bersekolah

   Delete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist