Monday, 10 August 2020

MAHU TULISAN DILIHAT MAHAL

 ASSLAMUALAIKUM



Zamri Mohamad via pb.mlsend2.com 

Aug 7, 2020, 9:07 AM (3 days ago)
to paridah.ishak

Bagaimana memberitahu pembaca bahawa saudara penulis yang membaca sehingga menjadikan buku (dan diri) saudara dilihat mahal?

Bezakan dua siri tulisan yang kelihatan sama tetapi tak serupa darjat ini.

1. Tulisan pertama

Realiti mengurus keluarga pada usia muda memerlukan siri cubaan demi cubaan bagi mencari satu jawapan yang betul.

2. Tulisan kedua

Melihat banjaran dari teratak
Terkenang hidup sudah berempat
Pasangan muda mencari rentak
Ilmu hikmah dipegang rapat

Realiti mengurus keluarga pada usia muda memerlukan siri cubaan demi cubaan bagi mencari satu jawapan yang betul.

Bak kata Gilbert K, keluarga adalah ujian kebebasan. Hanya di dalamnya, kita bebas mencuba sesuatu yang baharu ke atas diri dan ahli keluarga yang lain.

Kedua-dua tulisan ini bercakap mengenai berani bereksperimen.

Hanya dengan menambah sumber lain ke atas tulisan berkaitan pengalaman hidup kita, ia memberi kesan show don't tell kepada pembaca bahawa saudara penulis yang membaca.

Kita dapat melakukan perkara ini melalui cara berikut;

1. Tulis dahulu.

2. Sewaktu suntingan persembahan barulah masukkan sumber pembacaan ke dalam teks asal.

Nak diri dilihat mahal lagi walaupun pertama kali menulis?

Lihat link ini > Klik saya

Lihat link ini > Klik saya

Lihat link ini > Klik saya

4 comments:

  1. Nak menulis pun kena ada skillnya

    ReplyDelete
  2. bukan mudah untuk menghasil kan sebuah naskah bermutu kan PI saya dahulu selalu bermain dengan cerpen ketika di sekolah menengah hingga pernah di terbitkan di akhbar waktu itu, sayang sangat semuanya hilang sebab masa tu tak ada pula nak simpan hasil karya sendiri :)

    ReplyDelete
  3. Susah jugak ye nak jadi penulis yang mahal..

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist