MESTI DAH MULA MASUK KE DAPUR UNTUK HIDANGAN BERBUKA TAK LAMA LAGI HARI NI SUDAH RAMADAN KE 26....TERLALU PANTAS MASABERLALU...SEHARI DUA LAGI MUSLIMIN MUSLIMAT AKAN SAMBUT IDILFITRI DENGAN GEMBIRA MERAIKAN KEJAYAAN SEBULAN BERPUASA BERIBADAH PENUH SABAR DAN REDA....TAPI PETANG AK BERBUKA APA YA...AH BELI SAJALAH KAT PASAR RAMADAN TAK PAYAHSUSAH PAYAH NAK MEMASAKNYA PUN...........
TAPI UNTUK TAMBAH SEJENIS LAUK MUDAH BOLEH SAJA MASAKNYA SEKEJAP...
SAMBAL KENTANG IKAN BILIS
Bahan-bahan:
Ikan bilis - dibasuh bersih dan di goreng garing
1 biji bawang besar - potong bulat
Cili merah atau cili hidup - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Kentang - dipotong dan di goreng
Cara:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul rata.
3. Masukkan bahan yang dah di goreng tadi, ikan bilis dan kentang serta bawang, gaul rata siap.
Bahan-bahan:
Ikan bilis - dibasuh bersih dan di goreng garing
1 biji bawang besar - potong bulat
Cili merah atau cili hidup - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Kentang - dipotong dan di goreng
Cara:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul rata.
3. Masukkan bahan yang dah di goreng tadi, ikan bilis dan kentang serta bawang, gaul rata siap.
Kegemaran saya anak beranak ni kak paridah..
ReplyDeleteselalu juga menjadi lauk sahur saya..
ini memang fevret.. satu lauk ni saja dengan nasik panas dah boleh dua tiga round makan2.. hehehe..
ReplyDelete