KUIHLEPAT MANIS...
BEBERAPA JENIS KUIH LEPAT YANG DIBUNGKUS DENGAN DAUN PISANG MEMANG SEDAP DIBUAT BERBUKA PUASA.... PILIHLAH SALAH SATU YANG MANA BERKENAAN SAMADA BERASASKAN UBIKAYU, KELEDEK, PISANG, LABU DLL...
ASASNYA SAMA SAJA ADA CAMPURAN TEPONG GANDUM, TEPONG BERAS, SANTAN, GULA DAN DIBUNGKKUS DALAM DAUN PISANG...DIKUKUS HINGGA MASAK..
LEPAT UBI KAYU
http://www.rasa.my/
BAHAN-BAHAN:
- 1.2kg ubi kayu parut | ditoskan airnya
- 500ml air gula merah bersama gula pasir
- Beberapa helai daun pisang
Bahan Inti :
- 120gm tepung beras
- 625ml air
- 250ml santan
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Untuk penyediaan intinya, masukkan kesemua bahan dan kacau sehingga pekat. Angkat dan ketepikan.
2. Masak campuran air gula merah dan gula pasir kemudian tapiskan.
3. Kemudian tuangkan ke dalam parutan ubi kayu dan gaulkan sebati sehingga menjadi adunan.
4. Ambil daun pisang dan letakkan sesudu adunan, letakkan inti di atasnya dan bungkus kemas.
5. Kukus selama 20 minit dan angkat.
Aaaa kak PI saya suka lepat ubi... dah lama tak makan... bertahun-tahun jugaklah. Payah nak dapat. Kecik-kecik dulu time di kampung inilah antara juadah berbuka yang di buat arwah mak.
ReplyDeleteTKSH SWEETIE LEPAT UBI KAYU SDP NI
ReplyDeleteSuka kuih lepat.
ReplyDeleteKami panggil lemet.
TKSH WP...BERBEZA NAMA YA
ReplyDeleteSedapnya kuih lepat ^^
ReplyDeleteTKSH NADHIE MMG SEDAP TU KUIH LEPAT NI
ReplyDeletesedapnya lepat, saya suka
ReplyDeletesedapnya kak... sy xpernah buat ni... thanks for sharing
ReplyDeletesuka kalu dpt yg panas2
ReplyDelete