HARI NI SUDAH SABTU 3 SEPTEMBER 2016....MASA PANTAS BERLALU DAN KINI SUDAH MEMASUKI FASA AKHIR TAHUN...LEPAS SEPTEMBER DATANG OKTOBER, NOVEMBER DAN DISEMBER.....AKHIR DISEMBER TINGGALLAH 2016 YA...MOGA APA YANG DIRENCANA TAHUN INI TERLAKSANA DENGAN JAYANYA TERGANTUNG KETENTUAN ALLAH INSYA-ALLAH.
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU KAWAN-KAWAN BLOGGERS, ADIK-ADIK, ANAK-ANAK, VIEWERS DI MANA SAJA DI ALAM MAYA NAN FANA INI....SEMOGA SIHAT WALAFIAT HENDAKNYA.
SUDAH AGAK LAMA JUGA BLOG PI KARYAKU TIDAK MENERBITKAN ENTRY RESEPI MASAKAN YANG ENAK YA....KALI INI PI CUBA SELAK LIKE PAGE MASAKAN YANG MENYIARKAN ANEKA JENIS MASAKAN UNTUK KITA KONGSI BERSAMA RESEPINYA...ADA MASA DAN KETIKANYA BOLEHLAH DIMASAK UNTUK HIDANGAN KELUARGA.
MASAK NASI BUKHORI AYAM SEDAP JUGA KAN...
Resepi Nasi Bukhari Ayam
Bahan-Bahan: ( 4 – 5 orang )
Bahan A – (tumis)
1 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang merah – dihiris
1 inci halia – dihiris
3-5 biji buah pelaga
3-5 biji bunga cengkih
2-3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
2 sudu rempah bukhari -dibancuh dengan sedikit air
2 sudu minyak sapi untuk menumis
Bahan B – (bahan-bahan lain)
1/2 cawan susu cair
1 biji tomato dipotong dadu
1/2 ekor ayam dipotong kecil dibuat stok dengan 3 cawan air
2 cawan beras basmathi/biasa – dibersihkan dan ditoskan
1 batang daun ketumbar – dihiris halus
secubit garam
sedikit gula
Cara-,cara
1. Tumis semua bahan tumis hingga naik bau ( Gunakan periuk nasi kalau boleh ).
2. Masukkan rempah bukhari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama stoknya sekali serta masukkan lain-lain bahan iaitu susu cair, tomato yang dipotong dadu dan daun ketumbar.
4. Masukkan beras, perasakan dengan garam dan gula. Tutup periuk dan masak nasi seperti biasa.
Bahan-Bahan: ( 4 – 5 orang )
Bahan A – (tumis)
1 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang merah – dihiris
1 inci halia – dihiris
3-5 biji buah pelaga
3-5 biji bunga cengkih
2-3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
2 sudu rempah bukhari -dibancuh dengan sedikit air
2 sudu minyak sapi untuk menumis
Bahan B – (bahan-bahan lain)
1/2 cawan susu cair
1 biji tomato dipotong dadu
1/2 ekor ayam dipotong kecil dibuat stok dengan 3 cawan air
2 cawan beras basmathi/biasa – dibersihkan dan ditoskan
1 batang daun ketumbar – dihiris halus
secubit garam
sedikit gula
Cara-,cara
1. Tumis semua bahan tumis hingga naik bau ( Gunakan periuk nasi kalau boleh ).
2. Masukkan rempah bukhari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama stoknya sekali serta masukkan lain-lain bahan iaitu susu cair, tomato yang dipotong dadu dan daun ketumbar.
4. Masukkan beras, perasakan dengan garam dan gula. Tutup periuk dan masak nasi seperti biasa.
sedapnya!
ReplyDeleteSEDAP NI MAS..TKSH
ReplyDeletebulan September dahh. Kejap saja rasa tahun 2016. btw, agak banyak jugak perubahan positif dalam tahun ini. Moga akan bertambah baik keadaan kita sekarang, Amin amin amin
ReplyDeleteWkmsalam.
ReplyDeleteWalau pun dah ada hujan, cuaca panas masih terik sangat.
Tentu sedap masakan tu.
YELA SUE MASA CPT TINGGALKAN KITA..MOGA APA YG INGINKAN DICAPAI ...TQ
ReplyDeletedah september dah rupanya.. rasa macam baru lagi masuk 2016.. hamboi..
ReplyDeleteamacam azam kak paridah utk tahun ni?
ada yg dah tercapai ke belum?
hihi..
sedapnya nasik. tengok macam senang, buat belum tentu jadi sebab sy bab masak2 ni agak kureng ckit.. hahaha.. ^_^
Asalam kak PI..subahanallah memang menarik menawan..terbaik resipi.
ReplyDeleteMohon maaf ya late infor hadiah CD dan koleksi sajak..hampir menitiskan air mata.Etuza tak salah memilih teman blogger..Ya Allah peliharalah insan yang baik ini..berlah kesihatan kepadanya selalu..agar kak PI sentiasa ceria dan mampu hadpi hari2 mendatang dengan gembira dan redha kepadaMu ..amin ya rabbal alamin.
ada banyak sajak dah di baca...hebatnya pujian ke atas Allah..hebatnya kata2 sajak berhikmah..
ReplyDeleteYA GEE DH NAK HBS TAHUN 016...XLAMA MASUK TAHUN BARU PULA,,,GEE PAKABAR LAMA XMUNCUL...KAK GINILAH GEE...TQ
ReplyDeleteWSALAM TKSH CIKGU SUKAKAN HADIAH KIRIMAN KAK..SYUKUR ALHAMDULILLAH...XSEBERAPAPUN NILAINYA TU HANYA SBG TANDA UKHWAH PRSHBTAN KITA
ReplyDeleteTKSH CIKGU...AMIIN DOANYA..BANYAK KARYA PUISI MENARIK KARYA PENULIS ASEAN TU SLMT MEMBACANYA.
ReplyDeletePehh.. mmg sedap.. menggigil tekak tengok pepagi ni hehee.. :) :)
ReplyDelete