KALAU SEMPAT BAKING MALAM INI PAGI ESOK SUDAH TERSEDIA UNTUK SARAPAN PAGI...SEDAP NAMPAKNYA NI...RESEPI DIKONGSI DARI LIKE PAGE RESEPI DAN PETUA FB...JOM CUBA.
BINGKA ABON
Bahan:
85g tepung sagu
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh instant yeast
145g telur
170g santan pekat
85g gula
Air daun pandan (1 sudu teh)
85g tepung sagu
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh instant yeast
145g telur
170g santan pekat
85g gula
Air daun pandan (1 sudu teh)
Cara:
Satukan tepung ubi, garam dan yis segera. Masukkan telur dan gaul sebati.
Satukan tepung ubi, garam dan yis segera. Masukkan telur dan gaul sebati.
Santan dan gula disatukan dalam periuk, kacau diatas api yang kecil, agak-agak dah panas (bukan panas mengelegak ya.. hanya sekadar naik wap jer).
Masukkan bancuhan santan kedalam tepung tadi. Masukkan air pandan (esen pandan) dan kacau sebati. Guna blender pun boleh. Biarkan banchan selama 2½-3 jam.
Sebelum 15minit membakar panaskan oven pada suhu 160°C dengan api bawah sahaja.
Gunakan acuan 15 x 15 x 5 cm, sapukan dengan butter dan taburkan sedikit tepung gandum untuk elakkan dari melekat. Boleh juga gunakan 25 x 25 cm parchment paper.
Tuang adunan dan bakar anggaran 35 minit pada kedudukan bawah (tray dikedudukan bawah)
Tambahkan suhu kepada 180°C dan setkan oven dengan kepanasan atas dan pastikan kedudukan ditengah oven. Bakar selama 15 minit atau sehingga golden brown.
Keluarkan dan biarkan sejuk diredai.
Keluarkan dan biarkan sejuk diredai.
-Myzana.blogspot
sedap2! hntr sket..hehe
ReplyDeleteAsalam Kak PI..terima kasih resepi baru ini ya
ReplyDeletenak ke mas nanti ya insya-Allah..tq
ReplyDeletewsalam resepi kongsi je cikgu etuza...tq
ReplyDeletebika abon ni ada kenalan dari medan hari tu bagi..sedapnya...pandai kak pi buat...makan time panas2 lagi sedap tu
ReplyDeleteYEKE IRDA..KAK SHARE RESEPI JE...XPERNAH CUBA LAGI HEH..HEH..TQ IRDA
ReplyDeleteWkmsalam.
ReplyDeleteSelamat membingka.
Boleh buat sarapan atau minum petang.
Bila tengok senarai bahan tu, nampak mcm mudah. Nak try jugak kalau ada masa
ReplyDeletesedap nampk
ReplyDelete