Tuesday 27 May 2014

SAMBAL JERING RAMPAI DIKNA.

ASSALAMUALAIKUM....

PI MEMANG SUKA MENGEMUKAKAN RESEPI DARIPADA DIKNA KERANA MASAKANNYA BERASASKAN SUMBER TUMBUHAN YANG BERADA DISEKELILING ALAM SEKITAR KITA.
TERIMA KASIH YA DIKNA SELALU MAHU BERKONGSI RESEPI TRADISI PAHANG YANG ENAK.

RESEPI TRADISI PAHANG YANG TERNYATA LAZATNYA DAN ADA KELAINAN RASANYA.
RAMAI JUGA YANG LANGSUNG TIDAK TAU TERDAPAT RESEPI MUDAH DAN SEDERHANA SEKALI  TAPI SENANG MEMASAKNYA.

BAHAN-BAHANNYA.
10 BIJI JERING TUA...
SEDIKIT IKAN BILIS
SEDIKIT IKAN TALANG KERING DIPOTONG KECIL.
1 BIJI KELAPA.


UNTUK TUMISAN..

SEDIKITT KUNYIT HIDUP DITUMBUK HALUS.
5 BUTIR BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG
LADA KECIL IKUT SUKA KEPEDASANNYA.
SEDIKIT IKAN TALANG KERING DIPOTONG KECIL.
1 BIJI KELAPA.

BAHAN DITABUR DALAM MASAKAN.

2 BATANG HIRISAN SERAI.
BEBERAPA HELAI DAUN LIMAU PURUT
DAUN SERAI KAYU/ DAUN SALAM
2 BUTIR BAWANG BESAR.
SEDIKIT BELACAN
ASAM KEPING.

CARANYA.

TUMIS BAHAN YG PATUT DITUMIS. MASUKAN SANTAN CAIR DAN JERING YANG DIHIRIS NIPIS JUGA ASAM KEPING DAN BELACAN. SETELAH ITU MASUKAN IKAN TALANG MASIN DAN BILIS.

PABILA JERING DAN YANG LAINLAIN DAH MASAK BARU MASUKAN SANTAN PEKAT DAN TABUR DAUN DAUN DAN BAHAN TABUR. GARAM DAN GULA ISILAH SECUKUP RASA. IKAN TALANG DAN BILIS BIASANYA DAH MASIN. TAK DIMASUKAN GARAM PUN TAK MENGAPA.
IKUT SELERALAH YA.







24 comments:

  1. As Salam...kak...jering selalunya saya buat ulam je....tapi yg ni nampak menyelerakan....nak kena cuba juga ni kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik...yg diulam tu yg muda n rangup dikunyah...yg dimasak sambal ni jering yg dh tua...cubalah gerenti sedap tu...tq ANAK KUALA.

      Delete
  2. Tengah malam baca ini terasa lapar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh...heh..mlm post masakan pula ya...tq Etika Maria.

      Delete
  3. Jering dimasak dengan ikan talang, mesti sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jering tua yg tumbuh tu babYpose senang nk mnghirisnya...cubalah tq.

      Delete
  4. Zumal belum pernah makan jering... Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasala tu jering pun xkenal kot heh..heh..gurau jer...tq Ahmad Zu Mal Md Rayi.

      Delete
  5. Hmm..nampak menyelerakan, bolehlah cuba nanti.
    Tapi tak makan jering pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...orang baru ni xmakan jering ya...gantilah dgn kentang ke...tq abuikhwan.

      Delete
  6. wuih pagi2 berkunjjung ke sini liat masakan mantab sekali... D

    ReplyDelete
  7. yalah pagi2 perlu isi perut dulu...tq Jagad Kuwala.

    ReplyDelete
  8. sedapnya paridah..acik biasa buat sambal tumis je..

    ReplyDelete
  9. yeke...sambal tumis pun sedap juga...tq Acik ERNA.

    ReplyDelete
  10. masakannya sedap.. terbayang aromanya

    ReplyDelete
  11. Wah! Pastinya enak tapi tak sangguplah dengan bau jering...tapi tukar petai pun ok kan, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok juga tu..sedap cubalah..tq Bin Muhammad.

      Delete
  12. Masya-Allah... menggoda mata dan selera yg memandang
    Kakak ni sebenarnya mungkin dari kecik duduk kampung kebun banyak petai dan jering itu yg jarang masak ini semua tapi kami jual jadi sebagai wang sarahidup tau PI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kampung mcm kita ni jering n petai jadi makanan biasa...kalau banyak boleh dijual pula...xkisah sgt nk mmasaknya ya...tq Kakzakie.

      Delete
  13. aduhai..sambal jering, lama x makan
    sbb susah nak dapat jering tua
    sy buat sambal ngan ikan bilis dn cili padi . mmg meletup pedasnya

    ReplyDelete
  14. jering tua mmg susah nk dpt di bandar kan..masak sambal ni pedas2 sedap tu...tq irfa.

    ReplyDelete
  15. nmpk sedap tp syg nyer sy x mkn jering ;-)

    ReplyDelete
  16. Nampak sgt menyelerakan tp malangnya sye pun tk mkn sambal jering mcm pengomen di atas ^^

    ReplyDelete
  17. Bunda pun biasa buat sambal tumis jer...letak bilis...jeringnya digoreng dulu...pastu di tumbuk pecah2 jer...baru campur sekali dgn sambal...

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist