PECAK IKAN KELI - PECAK IKAN PARI.
Setengah tempat, PECAK disebut PECAL. Biasanya hidangan ini sangat popular disediakan oleh Masyarakat Jawa. Kuah pecak dibuat dengan bahan utamanya Cekor dan santan kelapa pekat. Ia disediakan mentah tanpa dimasak. Ikan hendaklah dibakar/dipanggang.
Setengah tempat, PECAK disebut PECAL. Biasanya hidangan ini sangat popular disediakan oleh Masyarakat Jawa. Kuah pecak dibuat dengan bahan utamanya Cekor dan santan kelapa pekat. Ia disediakan mentah tanpa dimasak. Ikan hendaklah dibakar/dipanggang.
Caranya.
Ikan keli/pari dibakar/panggang, sebelum tu dibubuh bumbu biasa, kunyit, garam secukup rasa.
Kuah/sambal pecak...
santan kelapa pekat + bawang merah + lombok rawit + CEKOR (mesti ada, jika tidak, pecak tidak sesedap yang dijangka) + garam + gula...
Semua bumbu untuk kuat kuah dicampur/digaul...takperlu dimasak...
.ikan pari/keli yg sudah siap, rendam dan digaul sebelum dimakan.
Untuk lebih kaw, tambahan sambal belacan dengan lombok rawit. Cubalah!...
.Resepi dan pic Noradabi rosdi.
sedap kali lah menu nya saya jadi lapar dan pengen menyantap semua makanan yang ada diatas :D
ReplyDeletesedap tu silakan menyantapnya heh..heh..tq kampungjasa incku.
Deletewaduhh...tengah lapar ni..macam percik tapi jenis berkuah..ikan keli tu yang tak tahan...lombok rawit tu apa?
ReplyDeletegemar ikan keli ya..sedap ikan keli dipanggang sebelum direndam dlm kuah..lombok rawit...sambal cili api kot..xpasti juga nanti nak tanya cheffnya..tq nohas.
Deletewah sedap...
ReplyDeleteyes delesius...heh..heh.. tq Muhammad Khairuddin Lim.
Deletewah sedapnya sis...
ReplyDeletesaya pecak x tahu...
kalau pecal.. memng tahu..nyum2..
klikx2
sedap tu...masakan wong jowo...kuahnya xdimasak sejenis dgn pecal juga tu...tq Sobri Yaakob rajin klik2 menabung...lama menghilang..sibuk ya.
ReplyDeletesedapnya, baru ja makan dah lapar balik :)
ReplyDeletemakan selagi boleh babYpose...hahah...tq
Deletesinggah sini dr blog yun sing.. sedap2 makanan ni. terliur la. hehe :)
ReplyDeletetq Amanina Mads...sudi singgah sini...
DeleteBikin lapar saja nih, pasti enak kalau dimakan ini
ReplyDeleteya sedap nih silalah makan...tq Febri Gamesoft.
Deletewah sedapnya makanan ini, bagi dong cik :D
ReplyDeletesedap tu datanglah sini...boleh acik belanja...tq Yobert Parai.
Deleteorg jawa sebut pecal . ayam masak pecal pun sedap ...
ReplyDeleteyeke..kak x arif sgt dgn masakan org jawa ni..tapi sedap nampaknya tu ...tq Qaseh Wee
Deletekalau ikan keli disebut "lele" kan..? hehehe...
ReplyDeletewah tahu pecal lele ya...pecal lele kesukaan orang jawa...tq Pha Is.
DeleteMeriahnyee menu.. Keli tu peberet saye
ReplyDeleteKeli ni masak sambal pedas pun sedap...tq MaMa Mursyid.
ReplyDeleteKalau balik rumah mertua, memang ini menu utama. Kalau kenduri kahwin pun sama.
ReplyDeleteTapi saya tak makan lele ni...dan tak suka pula rasa cekor tu...huhu
yeke....sedap bagi sesetengah orang tapi ada yg tak menyukainya...selera masing-masinglah kan...kak sendiri xpernah rasa...tq Bin Muhammad.
ReplyDelete