ASSALAMUALAIKUM...
ASAM RONG YANG TERKENAL PENGGUNAANNYA DI PAHANG, DIHASILKAN DARI BIJI BUAH GETAH MEMANG BOLEH DIPELBAGAIKAN CARA MEMASAKNYA.
ADA YANG SUKA MENGGULAINYA BERSAMA IKAN SUNGAI. SEDAP SUNGGUH RASANYA.
KALI NI PI KONGSIKAN RESEPI GULAI AYAM BERSAMA ASAM RONG YANG DIBERI DIKNA SEORANG RAKAN FB. DIKNA BERASAL DARI RAUB DAN RESEPI INI SANGAT FEMES DI SANA.
GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG.
BAHAN-BAHANNYA
AYAM KAMPUNG SEEKOR.
DAUN KESUM SEIKAT
PUCUK UBI KAYU SECEKAK.
PUCUK PAKU SECEKAK
PUCUK KELEDEK SECEKAK
KANGKUNG SECEKAK
TERUNG MANGGUR SECAWAN
TERUNG TELUNJUK 10 BIJI
PETAI 3 PAPAN.A
BUNGA KANTAN 3 KUNTUM...
ASAM RONG SESENDUK.
BAHAN UNTUK GULAINYA..
AIR SECUKUPNYA UNTUK KUAHYA.
CILI PADI IKUT SUKA JUMLAHNYA DITUMBUK DENGAN KUNYIT HIDUP SERUAS JARI. ASAM RONG JUGA DITUMBUK KASAR.
SATUKAN BAHAN UNTUK GULAI DALAM PERIUK DAN PANASKAN HINGGA PEKAT BERSAMA AYAM KAMPUNG YANG DIPOTONG KECIL SETELAH AYAMNYA MASAK BARU MASUKAN SEMUA JENIS SAYURAN. BIARKAN SAYURNYA LAYU SEBENTAR.
DAH PUN SIAP. BOLEHLAH DIHIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS...SEDAK PEPALEH WEJ.
Pemandangan Bentuk Muka Bumi Yang Aneh di Lembah Shigar, Skardu
-
Bismillahirrahmanirrahim.
Khamis - 19 September 2024
4:15 pagi :Waktu solat subuh Skardu
7:30 pagi :Sarapan
Letak bagasi di luar bilik
9:00 pagi Berkump...
4 hours ago
nampak memang macam sedap.
ReplyDeletetetiba je perut berbunyi :)
mmg sedap ni...hishh..perut berbunyi minta diisilah tu...tq Nick Nashram.
Deletekak paridah
ReplyDeletegulai ni tersohor kt kg saya jugak (sbb kami asal dr Pahang)
umah saya selalu ada stok asam rong
selalu buat guna udang dan pucuk labu ;)
yeke...kalau org phg mestilah tau resepi asam rong ni walau dimana berada. org phg mesti promot asam rong ni sbg produk makanan yg boleh menembusi pasaran dimana saja...tq irfa.
Deletesedak pepaleh, weiii..laparr..lapar..petang2 ni..tak pekena nasi lagi hari ni..huhu...
ReplyDeletewah faham jugek lorat phg aok yerk...oklah tu...makan jgn terlalu lewat kesian perut kosong...tq nohas.
Deletesedap....
ReplyDeletepasti....tq Muhammad Khairuddin Lim.
Deleteperghh mengancam memang nampak sedap
ReplyDeletesederhana cara masakannya tapi gerenti sedap....tq acik Aku Penghibur.
DeleteAs salm kak....sedap agaknya ni...saya belum pernah merasainya
ReplyDeletewsalam dik..ni resepi tradisi negeri Pahang...unik cara masakannya tq Anak Kuala.
ReplyDeletewaalaikumsalam, dari fotonya sudah nampak dan terasa kenikmatannya...apalagi kalau resepnya sudah dipraktekkan..hmmm ...sedap nian membayangkannya...
ReplyDeletekeep happy blogging always..salam dari Makassar , indonesia :-)
wsalam..sedap sangat tu cubalah Blogs of Hariyanto.
DeleteIzin nyimak
ReplyDeletesilakan..tq Febri Gamesoft.
Deletehmm amboi kak :)
ReplyDeletelezatnya masakan..membuat liur ini menetes jadinya hehehe :)
wah pandai slang Melayu ni...oklh tu..sedap ni..tq Purnomo Jr.
Deletefotonya begitu menggoda, pasti rasanya yummy...
ReplyDeleteyes very yummy hingga mejilat jari....tq Joe Ismail.
ReplyDeleteteringin nak rasa..
ReplyDeletehttp://hasnah60.blogspot.com/2014/05/liebster-award-dari-blogger-paridah.html
Makanan yg femes n jadi kegemaran di Phg...terima kasih Kak nah sudi jawab soalan liebster kakpi..
ReplyDeleteAik.. apa beza pula ayam kampung dengan ayam biasa? .__.
ReplyDeleteayam kampung hidup lps bebas, ayam bandar yg dipasar tu dikurung n dijaga semua keperluannya...ayam hutan tau? nanti mcik citer ya...tq Yun Sing.
ReplyDelete