Tuesday, 30 October 2012

UJIAN ALLAH TIDAK PERNAH HABIS....

AKU PERNAH NASIHATKAN SAHABATKU LELA YANG MENGHANTAR MSG MENGATAKAN BELIAU TERJATUH TERPIJAK KULIT TEMBIKAI DI SURAU ASRAMA SEKOLAHNYA AGAR BERHATI-HATI TIKA MELANGKAH JANGAN BIARKAN DIRI TERJATUH SELALU SEBAB DI USIA YANG TELAH BANYAK INI TULANG SEMAKIN REPUT DAN MUDAH PATAH.

SEKALI LELA TAK APA-APA AKU PULA YANG DITIMPA UJIAN-NYA. ITULAH PANDAI-PANDAI SANGAT NAK MENASIHAT ORANG SIHAT SEDANG AWAK TU OKU SAJA DAH TERIMA PADAHNYA.

SELEPAS SOLAT SUBUH AKU BERMSG DULU DENGAN LELA MEMBERITAHUNYA HENDAK KE DAPUR BERSARAPAN SEBELUM MEMULAKAN RUTINKU MENGEMAS RUMAH DAN LAIN-LAIN MAKLUM ESOKNYA  DAH NAK RAYA HAJI.

KATA LELA BELIAU BELUM BERSARAPAN DAN TERINGAT PULA HARI NI HARI TASYRIK DAN SUNAT BERPUASA. MSG LELA MASUK SELEPAS AKU DAH TERSUNGKUR TEPI LEMARI DAPUR DENGAN DAHI PECAH BERDARAH DAN KAKI KIRI TERUS TEGANG DAN  SAKIT SANGAT. TAK TERBANGUN SENDIRI DAH... MACAM SELALU TU. MEMANG AKU KERAP JATUH TAPI BIASANYA AKU BOLEH BERUSAHA BANGUN.

ANAK YANG SEDANG TIDUR LAMBAT PULA BANGUNNYA WALAU DIJERIT BERKALI-KALI DENGAN SUARAKU YANG HALUS TIDAK MAMPU MEMBERI RIAK APA-APA. JADI TERSADAILAH AKU DI SITU SEBELUM PERTOLONGAN TIBA MENAHAN KESAKITAN TERAMAT.

ADIKKU DAN ANAKNYA SONI TIBA SETELAH DIBERITAHU DAN SONI MENGCEMPONGKU KE KERATA AYIE ANAK JIRAN SEBELAH MENGHANTARKU KE HOSPITAL JENGKA. SETELAH DI XRAY KATANYA DISLOCATE. AMBULAN SEGERA PULA MENGHANTARKU KE HOSPITAL TEMERLOH.

XRAY LAGI. DOKTOR KAT SINI KATA TULANG KIRI PATAH. DAH TAK BOLEH NAK DITOLONG LAGI KENA TUNGGU SEMBUH SENDIRI. DAN SELAMA TIGA HARI AKU BERAYA DI SINI BERSAMA RAMAI DOKTOR-DOKTOR DAN MISI-MISI YANG MELAYANIKU SANGAT RAMAH DAN BAIK.

SETELAH PULANG ADIK DAN ANAK MENANTU MEMBAWA PULA BERTEMU BOMOH PATAH DI GELANGGI. KATA BOMOH NI SENDI TERKELUAR. BERDERAK BUNYI SENDI YANG DIMASUKAN KE TEMPAT ASALNYA...AKUPUN MENGADOI KESAKITAN...

TERIMA KASIH BANYAK KEPADA ADIK-KU TMH, ILAH, TAN ANAK SAUDARAKU SONI, JIRAN-JIRANKU PETUGAS HOSPITAL JENGKA DAN TEMERLOH  YANG BERUSAHA MEMBANTUKU DI SAAT KRITIKALKU...JUGA JEE YANG PRIHATIN MENGINFORM KAWAN-KAWAN FB/BLOG TENTANG TAHAP KESIHATANKU. DOA KALIAN SEMUA BERMAKNA SEKALI DAN SANGAT-SANGAT DIHARGAI....

4 comments:

 1. KA menangis membaca apa yg menimpa akak di FB kjee. Setiap solat x lupa mendoakan moga akak segera sembuh ! Alhamdulillah lega mendengar semuanye ok! Jaga diri n more hati2 next time ye ...

  ReplyDelete
 2. Semuga Sis segera sembuh. Banyak-banyak bersabar, ok? Take care always.....(^_^).....

  ReplyDelete
 3. tksh KA bertuah kak dpt kwn maya yg sgt prhatin mslh kak n sanggup mndoaknnya

  ReplyDelete
 4. tksh banyak Hasnah Rahimah doamu n kwn2 semua menguat semangat kak moga bakal ada cahaya di dlm trowong...

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist