Saturday, 13 October 2012

SELIRATAN CINTA BAB 19


Sebaik turun dari bas ekspsres Purnama, Rizal dan Fareez berehat sejenak di atas bangku panjang yang tersedia di stesyen bas. Kedua-duanya melepaskan kelelahan yang dirasakan merangkum seluruh tubuh. Perjalanan yang lama dari KL hingga ke sini memang sangat-sangat meletihkan kedua-duanya. Sudahlah keletihannya terlalu ditambah pula dengan rasa mengantuk yang memberat kelopak mata. Amat menyiksakan sekali.
Dari stesyen bas Kuantan ini kedua-duanya menaiki teksi pula untuk ke jeti yang menempatkan feri, pengangkutan yang akan membawanya ke pulau yang menjadi destinasi.
Sesampai saja di jeti, Rizal begitu hampa. Feri yang diharapkan masih berada di pengkalannya telah membongkar sauh berlayar menuju pulau nun di sana. Tidak kelihatan pun di muka laut.
Fareez ternampak sebuah bot bersama pengemudinya. Dia pergi mendapatkan lelaki yang sedang mengemaskan keadaan botnya itu bertanyakan samada dia sanggup menghantarnya dan Rizal ke pulau itu.
Lelaki itu bersetuju dan memberikan harga tambang yang tidak munasabah pada perhitungan Fareez. Tersangat tinggi. Dia tidak terfikir Rizal mampu membayarnya. Dan mahu membayarnya.
“Gila...pakcik tu...dia minta 250.00RM. Selalunya 15.00 RM je seorang. Kau tengok senarai harga yang tertulis untuk pengangkutan feri dan bot yang diletakan di papan kenyataan tu. Kan jauh sangat beza larinya. Hai mencekik darah betul. Nampaknya kita bermalam sajalah di sini Rizal.” Ujar Fareez lemah diikuti dengan saranannya.
Walau hatinya tidak mengharapkan berlaku begitu tetapi di dalam keadaan begini nampaknya terpaksa juga diharungi. Menyesal dengan tindakannya mengikuti seorang teman yang baru dikenalinya sehingga menyusahkannya terpaksa melalui situasi sebegini tidak perlu lagi. Redha dan pasrah semata.
“Tak apa…aku bayar!” Fareez menentang bebola mata Rizal. Dia kehairanan amat.
“Hei…kau ni biar betul Rizal. Bayar tambang dah begitu mahal, kita hendak makan apa nanti. Jangan bazirkan duit Rizal. Simpan sikit untuk keperluan mendesak.” Rizal tidak memperdulikan temannya yang menceceh itu.
Dia mengeluarkan dompetnya dan menarik keluar not 50RM  5 helai dengan nilai wang 250RM. Fareez memerhati dengan takjub kerana dia tidak menyangka kawannya itu sanggup berhabis duit yang banyak kerana itu.
“Kau berikan wang ni kepada orang bot tu. Aku hendak ke sana malam ini juga.” Fareez tersentak. Terkedu seketika. Tidak tahu lagi apa yang hendak dikatakannya. Rupanya temannya itu bukan seperti yang disangkanya. Tidak sesengkek dirinya.
Dia tidak membuang masa lagi terus saja menghampiri lelaki pengemudi bot itu dan duit yang dipegangnya telah beralih tangan. Malam semakin dingin. Embunnya mulai menitis satu satu.

                                                     * * *

Majmin membelek-belek novel ‘Anugerah’ hasil karya penulis tanah air yang terkenal. Novel yang sangat tebal isi kandungannya. Tentunya penulisnya Zaharah Nawawi terpaksa membuat kajian yang begitu lama untuk menghasilkan sebuah karya yang sangat bernilai tinggi.
Bukan senang hendak menulis novel setebal ini jika tidak ada minat, kesungguhan dan kegigihan tegar untuk melakukannya. Sebuah karya yang menyebabkan penulisnya menerima S.E.A Write Award 1996 dari kerajaan Thailand.
Membaca karya-karya sastera sering juga dilakukan selain menelaah kitab-kitab agama. Karya-karya kreatif adalah dihasilkan penulis-penulis yang ligat berfikir. Buah pemikiran itu dicernakan di dalam tulisan pelbagai media.
Perlu diteliti corak pemikiran ini kerana kadangkala ia sangat membantu sesaorang mencari sesuatu solusi yang diingini.
Dia pernah berkenalan dengan seorang penulis yang gemar bergendang menyanyikan lagi Walinong Sari sebuah lagu rakyat Pahang yang indah dan unik. Ketika itu dia masih gadis kolej. Kadang-kadang mengikuti juga teman-temannya yang mengambil jurusan ijazah pengajian sastera bertemu penulis-penulis terkemuka tanah air.
 Dia amat mengkagumi tulisan cerpen yang dihasilkannya. Dan pernah bertanya penulis itu bagaimana dia mempunyai idea menulis cerpen dengan begitu baik. Jawabnya, “bila semakin berusia, kita akan semakin matang. Kematangan hidup akan memudahkan kita menggarap idea yang tercerna.” Tetapi dia tidak berminat menulis cerpen. Dan tidak pernah menulisnya.
Dia gemar sekali menulis pantun dan puisi. Puisi dan pantun yang ditulis buat tatapannya sendiri. Mengisi hari sunyi dan lapang bila sendirian.
Kini dia tidak pernah lagi menemui penulis Aripin Said dan jarang sekali menemui cerpennya yang tersiar di media arus perdana. Kemanakah dia agaknya? Pertanyaan yang mengganggu mindanya tidak ada jawapannya.
Dia terhenti dari menyelak lembarnya yang pertama nostalgia awal 80-an itu apabila tiba-tiba saja sesaorang terdiri di sisinya. Novel Anugerah yang ada di tangannya tidak jadi hendak dibuka. Sekeping kertas terjatuh dari bawah novel yang sedang diletak di atas sebuah meja kecil. Dia menunduk. Mengutipnya dan mendongak mengadap wajah dan tubuh yang terpacak di sisinya.
“Mana Rizal? Belum balik lagi ke?” terpacul suara menerjah deria dengarnya.
“Belum lagi. Abang dah makan?” Tanya seorang isteri yang sangat perihatin terhadap kesejahteraan suami yang dikasihinya. Apapun perlakuan lelaki itu yang mendera jiwanya dia tetap mengatakan bahawa suaminya masih amat menyayanginya.
Persis pantun yang ditulisnya;
Baju Kedah pakai ke Kota
Bunga melati oles ke pipi.
Tidak semudah bagai dikata
Kerana realiti bukan mimpi.

Buat rimpi padi muda
Bakar setanggi harum baunya.
Biar mimpi menjadi nyata
Biar pelangi warna-warninya.

“Mak Kiah tak masak malam ni. Min ingat abang lambat balik macam selalu jadi Min suruh Mak Kiah panaskan saja lauk yang ada. Kami dah makan tadi. Biarlah Min tengok apa yang ada untuk dimasak kalau abang hendak makan.” Majmin berusaha bangun dari duduknya.
“Saya tu tak kisah. Saya masih kenyang lagi. Tadi dah makan di restoran dekat opis tu. Hah! kalau Rizal balik nanti macam mana. Kesian dia tidak ada apa yang hendak dimakan.” Majmin termangu. Tidak jadi hendak melangkah ke dapur. Ingatannya melayang-layang mencari anaknya yang entah berada di sudut mana.
 .  “Rizal…dia tu bukan suka sangat makan malam. Hendak diet jaga badan katanya.” Majmin mereka-cipta alasan yang kukuh. Sukar hendak dipersoalkan lagi.
“Saya hendak naik ke atas mandi. Kalau Rizal balik beritahu dia saya hendak berjumpa dengannya.” Dia sudah melangkah menaiki tangga satu-persatu membawa tubuhnya yang tegap tinggi itu.
“Apa hal penting sangat ni?” Tanya Majmin lunak.
“Eh tak boleh ke saya hendak berbual-bual dengan anak saya sendiri?” Dia bertanya balas membuatkan Majmin memandangnya terkulat-kulat.
“Malam tadi bukan ke abang sudah ajak dia keluar bersama-sama, tidak puas lagi berbual, bercerita?” pertanyaan yang tidak disambut dengan jawapan sebaliknya dengan sebuah arahan.
“Ingat tu. Saya hendak bercakap dengan dia. Jangan biar dia terus masuk tidur.” Arahan dan pesanan Shaari membuat Majmin mengulum senyum sendirian. Shaari terus melangkah memasuki bilik tanpa menyedari sesuatu yang diinginkannya tidak mungkin terjadi.
Majmin melihat sehelai kertas di bawah novel itu. Dia membaca tulisan cantik yang dinukil di atasnya. Tulisan tangannya sendiri.

Sekuntum momen

Sekuntum momen
persis mimpi gelisah di hujung ranting malam.
Gerimis luruh di kelopak misteri.
Berlabuh di pengkalan tandatanya yang mengelirukan.
Siapakah itu yang mengisi sepi seorang Sita.
Yang berladung titis sedihnya sepanjang usia.
Hanya momen nostalgia yang membeku sebagai tugu.

12 Dis 03
                                                                            * * *
                                                      

Malam yang sangat tenang. Bintang-bintang bergemerlapan di dada langit. Keadaan laut tidak terlalu bergelombang. Angin sentiasa berpuput nyaman. Belum lagi membawa monsun Timur Laut yang akan menggelorakan Laut China Selatan ini dan merumitkan penghidupan di persisir perairannya dengan musim tengkujuh.
Ketika ini nelayan-nelayan pantai yang menaiki bot kecil dan peralatan penangkapan ikan yang minima tidak berani turun ke laut untuk mengait sedikit rezeki.
Kini masih di bulan Ogos. Cuacanya masih berseri dan metah sesuai berwisata di tempat peranginan di tepi laut. Dan aktiviti nelayan-nelayan berterusan sebagaimana biasa. Di kejauhan kelihatan cahaya bergerak di tengah samudera. Ada kapal yang sedang belayar merentas lautan.
Rizal berdiri di tepi bot memerhati alam sekeliling yang sunyi. Yang  kedengaran hanya lagu ombak yang berdebur menampar bot dan suara enjin bot yang tidak putus. Dia menilai situasi laut yang melengkonginya. Berdasarkan dari sedikit pengetahuan yang diperolehi tentang kejuruteraan laut yang di pejajarinya dari universiti di Amerika.
Pelayarannya bersama bot yang dinaiki ini pasti sangat lancar ke destinasinya kerana tiupan angin yang lembut tidak akan menyebabkan tekanan ombak yang menggelora.
Ketenangan suasananya melekakannya menikmati keindahan laut Cina Selatan yang terbentang dan tidak tercapai hujung pandangannya.
Bot sudah tiba di jeti. Rizal masih alpa, termenung seketika. Dia tidak melangkah turun dari bot lagi. Fareez segera mencapai begnya dan beg temannya itu untuk dibawa bersamanya. Rizal tersedar dari lamunannya yang melayang jauh. Dicapainya begnya daripada genggaman Fareez. Langkah Fareez dituruti.
Di hadapannya terpampang papan tanda Resort Sri Jelapang. Fareez kagum sekali melihat persekitaran resort yang cantik dengan rekaan chalet yang unik bentuknya walaupun hanya kelihatan samar diterangi lampu jalan.
Fareez terus melangkah mendekati kaunter pertanyaan resort yang masih terang benderang. Ada sesaorang yang kelihatan mundar-mandir di dalamnya. Seakan sedang menanti kehadiran sesaorang.
Langkahnya terhenti bila terasa tangan Rizal menyentuhi bahunya. Dia segera berpaling. Dia menanti buah bicara temannya itu. Hatinya merasa gusar, tidak enak.
“Fareez..”
“Kenapa Rizal? Kan aku dah kata kita datang esok saja. Tidaklah kena bayar tambang bot mahal-mahal. Sekarang kau takut nak masuk ke situ sebab sudah tidak ada duit?” Tanya Fareez yang terpinga-pinga dengan gelagat temannya itu. Di hatinya timbul dugaan yang tidak disenanginya.
“Bukan begitu…” pendek saja ayatnya.
“Habis tu…jomlah. kau kata kau ada kawan yang berkerja di sini. Lambat-lambat sangat nanti bila dia sudah tidur, kita pula yang susah.” Tangan Rizal di tariknya. Rizal terpana kebingungan. Tetapi langkah Fareez dituruti juga. Tidak teragak-agak lagi.
Kedua-duanya sudah berada di lobi resort. Sesaorang datang menyongsong dan memperkenalkan dirinya sebagai pengurus Resort Sri Jelapang. Yakin sekali bahawa orang-orang ini memang yang dinantikannya berjam-jam lalu.
“Saya Azmi. Datin Majmin ada telefon saya siang tadi. Katanya anaknya Encik Rizal hendak datang...maafkan saya…yang mana satu Encik Rizal. Maklumlah saya tidak kenal Encik Rizal sebab dia tidak pernah datang ke sini.”
“Saya Fareez. Ini Rizal anak Datuk Shaari.” Rizal memintas pantas. Membiarkan Fareez diserbu kebingungan yang mengelirukan. Renungan mata berbaur pertanyaan menujah anak mata Rizal. Dia terkapa-kapa dibungkus tandatanya.
Rizal menarik Fareez berpaling menghadapnya. Membelakangi Azmi. Dua jarinya di letakan di bibir. Matanya disaluti renungan bermakna.
“Kenapa ada yang tidak kena ke?” Tanya Azmi yang mulai berprasangka kerana telatah kedua-dua pemuda itu. Dia perlu berwaspada juga kerana ramai yang menyamar seperti umang-umang yang suka membawa sarang siput yang cantik sebagai pelindung dirinya.
Dia sangat berharap keputusannya terhadap kedua-dua pemuda ini tidak silap. Risiko kerana kesilapan menentukan Rizal anak Datuk Shaari yang sebenar amat berat. Tidak terdaya hendak dipikulnya kelak.
“Tidak...tak.” Azmi merasa yakin dengan instink dalamannya dan tidak ragu-ragu dia menyalami Fareez selayaknya di antara seorang perkerja dengan majikannya. Sangat menunjukan rasa hormatnya. Fareez merasa amat kekok diperlakukan sebegitu.
Dia melihat Rizal tersenyum membalas pandangannya yang mengandung pelbagai persoalan yang tidak terjangkau jawapannya. Untuk mengelakan sebarang persoalan yang bakal menambah kerumitannya, dia hanya menurut arusnya.
‘Apalah yang tidak kenanya dengan Rizal ni. Rupanya dia anak Datuk Shaari saudagar besar yang kaya raya tu. Sudah jadi anak Datuk tak nak mengaku pulak. Seperti cerita Mark Twain, Anak Raja dengan Anak Papa le pulak kisahnya. Tapi aku ni bukannya papa kedanapun. Susah benar nak faham keletah orang-orang kaya ni.’ Fareez diselubungi pelbagai persoalan yang membingungkan.
“Eloklah Encik Rizal datang di ketika ni. Sebab esok saya akan pergi dari sini.”
“Kenapa?” Tanya Fareez. Seolahnya dia sudah mengikut rentak Rizal yang mahukannya menjadi Rizal anak Datuk Shaari. Rizal tersenyum di sisinya.
“Saya akan berkerja di Mauritius. Saya sudah beri notis berhenti kerja sebulan lalu. Hari ni sebenarnya hari terakhir saya di sini. Tetapi saya masih boleh lanjutkan sehari lagi kerana hendak kenalkan Encik Rizal dengan pengurusan di sini. Tentu Encik Rizal tidak kenal perkerja yang sentiasa bertukar ganti sepanjang Encik Rizal berada di US.” Wajah Rizal yang tersenyum dengan mata kuyunya ditatapnya sambil mengulum bibirnya.
‘Wah lulusan luar negara rupanya ‘mamat’ ni. Bijak sungguh kau menyamar ya Rizal.’ Fareez menggeleng-gelengkan kepala melirik arah Rizal yang tersenyum lebar.
“Mulai esok kaulah bos di sini.” Tukas Rizal. Fareez semakin menggelabah. Mahu saja dilukunya kepala teman itu yang tersengih sentiasa kepadanya. Tiba-tiba saja dia terpaksa menjadi pengurus sebuah resort terkenal tanpa mengetahui suatu apapun yang berkaitan dengannya.
‘Agaknya boleh ke aku jadi pengurus ni?’ Fareez termangu. Dahinya dipicitnya buat melegakan kebengangannya. Rasa pening berputar-putar di kepalanya.
‘Apalah motif sebenar kau Rizal? Kalau aku rasa kau hanya hendak mengenakan aku, esok aku cabut. Jika tidak ada bot atau feri, berenang pun aku sanggup. Tapi tidak mungkin Rizal yang baik budi bahasanya sanggup hendak menganiaya aku kot.’ Fareez berusaha menenangkan perasaan haru birunya yang berkecamuk tidak menentu. ‘Bagaimana pun aku nak tengok dulu rentaknya. Aku pun bukan mudah hendak dikelentong, lulusan U lagi.Walau U tempatan tidak kalah juga dengan U luar negara.’
 “Tentu tidak jadi masalahkan. Lagi pun ramai yang akan membantu. Datuk Shaari pun selalu datang ke sini.” Rizal tersentak. Fareez melihat gaya temannya yang kalut dan gawat itu. Wajahnya kelat.
“Oh ya ke. Datang dengan Datin Majmin ke?” Rizal bersuara. Azmi agak kehairanan kerana Fareez yang bertanya, bukan Rizal seperti yang sepatutnya tetapi dia menjawabnya juga sebagai menghormati kawan kepada Rizal anak kepada bosnya.
“Tidak. Selalunya dengan klien perniagaannya.”
 “Kami dah penat ni, di mana kami hendak tidur malam ni?” Fareez mencelah,
setelah melihat Rizal dengan gaya bahasa isyarat menurut pemahamannya tidak mahu lagi berpanjang lebar bercerita.
“Oh itu sudah saya uruskan awal-awal sebaik saja Datin telefon. Tapi Datin tidak sebut pula hendak datang berdua.” Pandangannya terlontar ke wajah kedua-duanya.
“Tulah kau…aku dah kata dah, mama kau mesti marah kalau aku ikut sama.” Sela Rizal sambil mengerut-ngerutkan dahinya. Fareez mulai berfikir untuk ikut bertandak selari dengan gaya nada temannya itu. Beriya-iya menyusun skrip yang spontan.
“Apa pula dia hendak marah, kalau aku bawa perempuan lainlah.” Fareez bertukar senyum dengan Rizal. Tersengih sedikit kemudiannya. Saling faham memahami. Rizal mengangkat jari telunjuknya dengan maksud lakonan Fareez memang bagus.
“Marilah...saya tunjukan chalet Encik Rizal dan Encik Fareez.” Ketiga-tiganya sedang mengatur langkah kearah sebuah bangunan yang lebih besar untuk kediaman seorang majikan berbanding dengan chalet untuk kediaman pekerja. Terletak di bahagian sipi pejabat pengurusan.
“Lupa pula saya hendak beritahu, tempat ni memang popular di kalangan artis. Setiap bulan pasti ada yang datang shooting di sini. Kadang tu untuk produksi filem. Kadang pula untuk drama.” Azmi menerangkan serba sedikit tentang keistimewaan resort itu.
“Wow  hebat, hebat.” Balas Fareez teruja.
“Buat masa ini tidak ada shooting, tetapi dua hari lagi akan datang satu grup buat shooting selama sebulan.” Rizal tidak gembira mendengar penerangan Azmi itu. Wajahnya selamba polos..
Dibiarkan saja Azmi dan Fareez bercerita tentang pelbagai info mengenai resort itu di sepanjang perjalanan yang singkat menghala ke chalet tanpa mencelah sedikitpun.
               

                                               

2 comments:

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist