بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pulau Redang, located 45km off the coast of Kuala Terengganu, is the largest of a group of nine protected islands dotting the South China Sea off the Terengganu coast. The island offers crystal clear waters and numerous dive sites for enthusiasts. Sheltered within the Pulau Redang Marine Park, the waters here are rich in marine life. At midday when sun rays penetrate the sea, brilliant hues of coral, anemones and fish can be seen. 

The waters around Pulau Redang also contain two historic shipwrecks: The H.M.S. Prince of Wales and H.M.S. Repulse, which sank here at the start of World War II, setting the stage for the Japanese occupation of Malaya. This paradise island is perfect for snorkelling, swimming, scuba- diving, jungle trekking, boating and canoeing. No fishing is allowed within a 3.2km radius of the island as Pulau Redang is gazetted as a marine park. The collection of corals and other aquatic life is also strictly prohibited. Berjaya Resort offers a golf course in an idyllic setting.

 Getting Here

By Boat
Begin your island-hopping adventure by catching a boat at any of the jetties in Kuala Terengganu and Merang. Travelling time to Redang is one hour from Kuala Terengganu and 50 minutes from Merang.
Tourism Malaysia.
Khamis lepas anak cucu PI bersama officemate papa mereka menaiki bas dari KL ke Terengganu untuk meraikan keluarga staff PAKATAN ARKITEK di Pulau Redang.  Sebuah pulau percutian yang sangat indah lagi sangat. Blogger yang kaki travel yang Pi tahu seperti SALBIAH M, JARI MANIS, SITI YANG MENAIP rasanya sudah pernah ke sini. Tentu sangat arif dengan situasi dan suasananya yang nyaman lagi aman damai....dapat bermain ombak, menyelam, snorkling dan pelbagai aktiviti kelautan yang menyeronokan...
Pic google images.

chalet penginapan.
AQIL, ARIFF DAN ABQORI SUDAH BERSEDIA NAK TERJUN KE LAUT ...SWIMMING KATA SI KECIL ABQORI.

14 ulasan - "PULAU REDANG YANG INDAH NYAMAN.."

SalbiahM delete icon 28 Mac 2016 12:13 PTG

saya pernah sampai ke sini..memang cantik kak PI.tenang je.kalau ada rezeki time snorkelling boleh nampak penyu

Kakzakie Purvit delete icon 28 Mac 2016 12:19 PTG

Pada anak-anak yg pandai swimming tambah seronok PI
Kena kakak ni mahu tenggelam terus dgn ikan-ikan sekali haha...
Dulu masa anak dara kakak pandai swimming tau tapi bila dah tua ni skill terus hilang:)

webctfatimah delete icon 28 Mac 2016 12:52 PTG

Assalaamu'alaikum wr.wb, Kak Paridah Ishak... cantiknya kak, saya berkenan nak pergi bersama anak-anak. Bestnya dapat berenang terus di laut. Selalunya saya dan anak-anak hanya berenang di kolam renang sahaja. Tengok air lautnya sangat jernih sekali. Semasa ambik KPLI di Maktab Islam Bangi dulu, kami pergi buat Pendidikan Luar di Port Dickson N9. itulah pertamakali saya mandi laut tapi airnya kurang jernih. Semoga selalu sihat kak dan salam manis dari Sarikei, Sarawak.

Dunia Zumal delete icon 28 Mac 2016 1:59 PTG

Cantiknya suasana kat Pulau Redang tu ^-^

Fida Z Ein delete icon 28 Mac 2016 4:09 PTG

Assalamualaikum Pn Paridah.....huhuhu...saya tak sampai lagi kat sini...termasuk dalam pilihan destinasi tapi belum terlaksana....

aryan azra delete icon 28 Mac 2016 4:47 PTG

cantikm sangat, tak pernah sampai lagi ke pulau redang ni

Sweetie delete icon 28 Mac 2016 5:17 PTG

Betul, cantik! teringin nak kesini tapi takut nak naik boat... lebih-lebih lagi merentas Laut China Selatan.

nohas delete icon 28 Mac 2016 5:27 PTG

tak pernah lg gi pulau2 di pantai timur..sgt cantik view..

Bin Muhammad delete icon 28 Mac 2016 9:18 PTG

Musim panas begini dapat berendam dalam air...Fuh! nikmat...
Dalam kenikmatan tak terasa kepanasan, tau-tau dah gelap jer kulit...huhu

Qaseh Vee delete icon 28 Mac 2016 10:50 PTG

snorkling tu yg best tapi blm pernah buat . masa kat pangkor , tgk je org buat ... heheheee ...

Nora Karim delete icon 28 Mac 2016 11:11 PTG

Cantik nampak airnya tu... seronok la berendam!

paridah delete icon 29 Mac 2016 10:08 PG

cantik pulau ni nora...tq

Siti Yang Menaip delete icon 29 Mac 2016 11:52 PG

uuuish one day one day !! ni dah lama masuk bucket list tapi tak sampai2..

Fidah Shah delete icon 29 Mac 2016 4:57 PTG

Cantiknya tempat tu.
Sesuai kalau bawa keluarga untuk Cuti2 Malaysia

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”