Thursday, 4 August 2022

TUAN ARIFF

 ASSLAMUALAIKUM


 
Setelah aku alami patah pada bahagian pinggul akibat jatuh terhentak dan tidak berdaya berjalan lagi, anak sulungku membawaku tinggal bersama suami dan dua orang anak lelakinya di Selayang. Aku menduga sakitku ini tentu tidak lama dan akan segera sembuh sediakala. Setelah itu dapatlah aku pulang meneruskan rutin kehidupanku seperti dahulu.

Sebaliknya tidak berlaku begitu. Sakitnya berpanjangan hingga sukar melelapkan mata menahan kesakitan. Selalu urat tersentak menyebabkan aku menangis tersedu.

“Jangan nangis tok!” pujuk Ariff, cucuku yang kedua. Tika itu usia Ariff baru tiga tahun. Abangnya Aqil berusia enam tahun. Cucu-cucu comel itu dan anak-menantu terpaksa berterusan merawati dan membantu susah-payahku tiasa. Hari berganti hari pantas masa berlalu.

Ariff menjadi abang dengan kelahiran Abqori. Kemudian setelah usianya lima tahun menjadi abang pula pada adiknya Mia Maisara. Aku masih berada dalam ruang kesakitanku. Dan anak-cucu terpaksa menguruskan semua kesulitanku. Terhutang budi sungguh dengan kprihatinan anak-cucu melayan kebajikanku.

Ariff tiasa ringan tulang tanpa berkira berusaha memenuhi keperluanku. Setiap pagi dia akan meletakkan aku ke kerusi roda dan menolakku untuk mandi atau sebagainya. Menyediakan makan minumku di atas meja. Dia menolong papa dan mamanya meringankan kesibukan mereka di awal pagi ke sekolah. Mia ke sekolah TADIKA di Selayang. Ariff dan Abqori  di sekolah Intan Baiduri berhampiran situ. Mamanya juga mengajar di sekolah ini. Aqil pula dalam tingkatan tiga SABP Al-Mahsyhur. Seringkali pula mewakili sekolahnya dalam kejohanan rugby merata tempat.

Sukan rugby ini agak kasar cara permainannya. Risau pula aku memikirkan keselamatannya. Didoakan semoga selamat semuanya dan beroleh kejayaan dalam apa saja bidang diceburi sama ada pelajaran atau sukan. Tika dia kecil dulu aku selalu menemaninya bermain bowling di computer.

Ariff pula mewakili sekolahnya dalam sukan baling peluru dan johan peringkat WP. Kini bergiat pula sebagai goal-keeper pasukan bola sepak sekolahnya. Nampaknya fasa endemik kegiatan sukan di sekolah kembali berjalan seperti biasa. Sebab sudah lama tidak aktif bersukan lantaran PKP gara pandemik, Ariff termengah-mengah dan terpaksa diberi rawatan pernafasan. Demam pula sehari.   

Sejak mula persekolahan 022 Ariff dilantik sebagai Ketua Pengawas Sekolah Intan Baiduri dan Abqori juga pengawas. Tahun hadapan Ariff akan memasuki sekolah berasrama pula mengikuti jejak abangnya. Hilang lagi seorang peneman sunyi dan tongkat upayaku.

Heh di dalam kubur sendiri juga kan!


12 comments:

 1. Semuga cucu-cucu sis PI menjadi cucu yang soleh. Semuga sis PI semakin sihat hendaknya. Aamiin

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah K.PI rezeki dikelilingi insan-insan yang baik hati

  ReplyDelete
  Replies
  1. amiin tksh MRSA coret kisahnya tanda ingatan kasih

   Delete
 3. Ya Kak PI, dalam kubur kita sendiri juga... saya jadi insaf!

  ReplyDelete
 4. Bagusnya cucu2 Kak Paridah pandai jaga nenek. Semoga dieorang membesar jadi anak2 yang soleh..

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah. Kak PI dpt cucu2 yg prihatin n membantu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. amiin tksh cikgu insya-Allah rezeki kak akhir usia

   Delete
 6. Memang Ariff cucu dan anak yang soleh. Semoga awak sentiasa dalam peliharaan Allah dik. Semoga kak PI pun diberi kesihatan yang baik ya

  ReplyDelete
  Replies
  1. amiin tksh Sal insyaAllah moga sal juga tiasa sht sjhtra sukses selalu

   Delete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist