Wednesday, 17 August 2022

SI YAMBU

 


ASSALAMUALAIKUM

ULASAN BUKU
Judul: SI YAMBU
Genre : cerita kanak-kanak bergambar/sastera kanak-kanak
Penulis : Amir Hamzah Mohd Wazir
Pelukis: Eddie Alwin
Penerbit : DBP
ISBN 978-983-49-3375-3
Bilangan mukasurat : 30
Pengulas : Paridah Ishak

Buku SI YAMBU terlalu menarik cerita yang digarap penulisnya Amir Hamzah Mohd Wazir terbitan DBP 2022. Judulnya dipilih berdasarkan nama watak seekor anak ayam yang sebenarnya bukan ayam dengan iringan ilustrasi pelukis Eddie Alwin yang cantik sesuai dengan jalan ceritanya. Penerbit menggunakan kertas tebal berkualiti tinggi sebagai cetakan buku kecil comel ini.
SI YAMBU kisah Noni seekor ibu ayam yang sedang mengeramkan empat biji telor sehingga menetas. Anak-anak itu diberi nama mengikut warna mereka iaitu Putih, Hitam, Kelabu. Tapi kenapa pula anaknya yang berbeza bentuk dan warna kebiasaan ayam, Noni namakan Yambu?
Dan adik-beradiknya tidak menyukai Yambu kerana rupanya dan caranya melakukan kegiatan seharian jauh berbeza daripada mereka bertiga. Bagaimanakah Noni menyelesaikan masalah anak-anaknya demi mengeratkan hubungan kekeluargaan mereka sehingga menyebabkan Yambu meninggalkan ibu dan adik-beradiknya?
Apa pula kesudahan kisah anak buaya yang beribukan ayam ini? Cubalah baca buku yang sarat dengan nasihat berguna tentang ukhuwah kasih kekeluargaan yang disampaikan dalam bentuk penceritaan santai sastera kanak-kanak.
Tahniah sdr Amir Hamzah Mohd Wazir semoga semakin proaktif menghasilkan karya terbaru pelbagai genre menyemarakkan susastera.
Berilah sokongan kepada penulisnya dengan membeli karya yang diterbitkan. Boleh menghubungi penulisnya @facebook atau DBP NIAGA…harganya mampu milik insya-AllahPIC DBP NIAGA (C)

3 comments:

  1. Alahai rindu dengan naskah kanak-kanak, di rak buku ana ni banyak lagi koleksi buka anak2 masa depa kecil2 kak PI ..

    ReplyDelete
  2. Seronok baca kisah2 binatang macam ni

    ReplyDelete
  3. kena belikan utk anak bongsu sy agaknya. dia asyik main PC n tab aje. Kena suruh membaca la plak...

    ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist