Thursday, 28 December 2017

TULIS-TULIS 2017....

ASSALAMUALAIKUM...

2017 SEMAKIN KE PENGHUJUNG ...BAKAL MELABUH TABIRNYA ESOK LUSA...BEGITU CEPAT MASA BERLALU HINGGA TIDAK TERKEJAR RENCANANYA...ARLOJI BERDETIK TERUS MENINGGALKAN KITA DALAM KERUGIAN SEKIRANYA TERLALAI MEMANFAATKANNYA....MOGA KITA BUKAN DARIPADA  GOLONGAN  YANG RUGI PERSIS FIRMAN ALLAH DALAM SURAH AL-ASR.

PI SEPANJANG 2017 DALAM TAWA DAN TANGIS ALHAMDULILLAH TERHASIL JUGA 40 BUAH ANTOLOGI PUISI/CERPEN BERSAMA RAMAI PENULIS TANPA DISEDARI.

DISAMPING MENULIS UNTUK ANTOLOGI KARYA BERSAMA INSYAA-ALLAH BEBERAPA KARYA CERPEN DAN SAJAK DISIARKAN AKHBAR DAN MAJALAH TEMPATAN....SYUKUR KEPADA-NYA ...SEBAB BUKANLAH SENANG HENDAK MUNCULKAN KARYA DI RUANG TERHAD ITU...TERPAKSA BERSAING DENGAN RAMAI PENULIS DEWASAKINI YANG BERBAKAT BESAR SEMUANYA....LEBIH LAGI KALANGAN MUDA YANG CERGAS MINDA DAN BANYAK IDENYA.

PI SEKADAR MENULIS SUKA-SUKA ISI MASA JADI TIDAKLAH STRES JIKA KARYA YANG DIKIRIM KEPADA PENERBIT TIDAK DISIARKAN...MENULIS TERAPI MENGHILANGKAN STRES...BUKAN SEBALIKNYA.

SENARAI ANTOLOGI BERSAMA

1. BICARA LANGIT KEPADA AWAN. 2. HIJRAH MERDEKA. 3. RAJAQNA. 4. PUISI NIKAH KAHWIN. 5. BUNGA BANGSA. 6. TRIBUNAL CINTA. 7. PERTIWI KERSANI. 8. SUARA KEKASIH RINDU. 9. SUARA KEKASIH CINTA. 10. SKOIA. 11. KATIL 21. 12. SERIBU SONIAN.13. HAIKU PELANGI. 14. HAIKU SAYEMBARA. 15. SONETA ALEGORI. 16. BERBALAS PANTUN. 17. POLIGENRE. 18. CERINGKAS. 19. AGRARIA. 20.MEMORI AIDILFITRI. 21. CENGKERAMA. 22. ISTANA KASIH 4. 23.IPOH – BANDARAYA DI TEPI GUNUNG. 24. SLIM RIVER - . 25. SELAMA – PEKAN TEPI SEMPADAN. 26. TANJUNG MALIM – BANDAR MUALIM, 27. PARIT – PEKAN DI TENGAH PERAK. 28. BATU GAJAH – PEKAN BIJIH TIMAH. 29.KAMPAR – BANDAR DI SISI BANJARAN. 30. SUNGAI SIPUT – PEKAN DI SUDUT BUKIT. 31. BAGAN DATOH – BANDAR DI TEPI MUARA. 32.PARIT BUNTAR - ,  33. HAIBUN REGIS, 34. SAJAK AIDILFITRI. 35. GURU SUMBER ILHAM. 36. GERIK – BANDAR DI TEPI HUTAN, 37. HUJAN. 38. HAIBUN REGIS. 39. SAJAK AIDILFITRI. 40. PANTUN BERKAIT.

KARYA DISIAR AKHBAR DAN MAJALAH

1. SAJAK MENDAKAP RAMADAN; NEW SABAH TIMES.


2. SAJAK MENGURAI KEBENARAN, MELAYU MERDEKA BARU, ENAU DAN AUR, CITRA TAKWIN ; SINAR HARIAN.

3. SAJAK AURUM SINAR MENTARI; DEWAN MASYARAKAT DBP

4. SAJAK KURUNGAN ALOGIA, SADISME; MINGGUAN MALAYSIA.

5. PANTUN PERBIDALAN; DEWAN BUDAYA DBP


6. PANTUN PERIBAHASA; PELITA BAHASA DBP


7. HAIBUN JIRAN; GEMA KARYAWAN Pk

8. CERPEN GANDARUSA; UTUSAN MALAYSIA

9. CERPEN GEGARAN KASIH; MINGGUAN WANITA

  
BERKAT DORONGAN KAWAN KAWAN BLOGGER JUGA YANG SENTIASA MENGGALAKKAN PI TERUS BERKARYA SEMAMPUNYA...TERIMA KASIH BANYAK...ANLIAN SUMBER INSPIRASI TERSAYANG


11 comments:

 1. wahhh banyak tu kak tahniah! teruskan berkarya!

  ReplyDelete
 2. alhamdullilah bila menulis kerana minat, tentunya berjaya
  semoga di permudahkan untuk tahun 2018 plak

  ReplyDelete
 3. tahniah puan, kagum dgn usaha mu

  ReplyDelete
 4. Tahniah Kak PI. Pencapaian yang harus dibanggakan.

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah..kejayaan kak PI sentiasa menjadi inspirasi PC...moga di tahun seterusnya akak terus lebih berkarya.

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
  Entahlah apa komentar yang mau dicoret, kerana hilang dipagut perasaan kagum, bangga, teruja dan lain-lain. tajuk akhbar, Oku bukan penghalang adalah sangat tepat dan pasti menjadi pembakar semangat. Saya berdoa agar akak paridah terus mampu berkarya untuk tatapan kami semua..Syabas akak paridah!

  ReplyDelete
 7. Tahniah kak PI, Alhamdulillah semua hasil Kak PI sendiri. Terima kasih selalu singgah ke blog fatin. Selamat tahun baru :D

  ReplyDelete
 8. Asalam..cantik tajuk cerpen ini...happy membacanya bagi yang membaca..

  ReplyDelete
 9. PI dah dikira penulis hebat dan berbakat.
  Hasil karya banyak tersiar di media arus perdana.
  Teruslah berkarya dan mengilap bakat.
  WP doakan terus berjaya.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist