PETANG SEMALAM MESTI RAMAI YANG TERCONGOK DEPAN TV TIDAK BERKELIP MENONTON PM MEMBENTANGKAN BELANJAWAN NEGARA 2018....ALHAMDULILLAH RAMAI YANG MENARIK NAFAS LEGA KERANA BELANJAWAN YANG MENYELURUHI SETIAP WARGA LANGSUNG TIDAK MEMBEBANKAN.....BANYAK POTONGAN CUKAI DIBUAT ATAU DITIADAKAN.....INSENTIF DIBERI KEPADA GOLONGAN SASAR MEMANGKIN PERTUMBUHAN EKONOMI SEHINGGA JANIN DALAM KANDUNGAN TIDAK DILUPAKAN...
BOLEHLAH BERSENANG HATI KE DAPUR MEMASAK RESEPI KESUKAAN MERAIKANNYA APALAGI BERSAMA KELUARGA DI HUJUNG MINGGU..RESEPI SIMPLE TAPI SEDAP OK JE
Campur je semua bahan sekaligus..... 5 biji telur gred A/B,2 sudu besar ovalet (xtau cari kt kedai bakeri), 60ml susu segar/susu cair, 100gram gula caster, 100gram tepung naik sendiri(saya guna superfine), 60gram tepung jagung, 1sudu teh esen vanila...putar sampai bertukar kaler putih ...(saya buat 5 minit je).....Masa buat ni...sambil tu panaskan oven selama 15 minit
Da kembang tu...Masukkan 65gram(1/4 butter yang dicairkan)..kaup balikkan sebati...
Bakar api atas bawah pada suhu 170@180 ikut oven masing2....oven saya 170 selama 45 minit..saya guna loyang 8 inci...alaskan baking paper ye...
Tara...naik da membukit...
wah sedap...
ReplyDeleteGebu....sedapnya la...
ReplyDeleteNampak sedap.
ReplyDeleteterus rasa laparlah pulak
sedap kek...
ReplyDeleteTKSH NOHAS KEK HOME MADE TERAIK
DeleteTKSH CIKGU ETUZA BOLEH CUBA TU
ReplyDeleteTKSH PC GEBU GEBAS N SEDAP
ReplyDeleteTKSH PC SEDAP BANGET HEH..HEH..
ReplyDeletewow sedapnyaaa boleh lah saye cuba lepasni
ReplyDeleteWahh sedapnya tengok.. makan ptg2 ni sedap dgn secawan teh o panas.. best2 :)
ReplyDeleteBaca ni macam senaang je tapi kalau saya buat entah jadi entah tidak. Mungkin jadi kek yg tak ber span.
ReplyDeleteMasak memasak saya ni memang zero.
nampak sedap. thanks Kak PI share resipi
ReplyDeleteTKSH NADHIE MESTI JADI TU
ReplyDeleteTKSH DIK KK SEDAP TU BUAT MINUM PETANG
ReplyDeleteTKSH ADAM MUDAH TU TAPI MESTI BERANI MENCUBA BARU TAHU HASILNYA
ReplyDeleteTKSH DP RESEPI NMPK MUDAH JE CUBALAH
ReplyDeleteuuuish Kak PI.. gebu elok cantik kek naik. sedapnya !!! suka kek kek cengini lagi dari kek penuh krim. kek krim makan jugak tapi yang klasik tetap dihati =D
ReplyDeletedari gambar dah nampak kegebusannya
ReplyDeletehuhuhuh..x de oven camne nk baking
ReplyDelete