Wednesday, 17 May 2017

TENTANG HANG TUAH...

ASSALMUALAIKUM...KEWUJUDAN Hang Tuah pernah dipersoal akibat ketiadaan bukti arkeologi. Namun pakar Barat di Universiti Nasional Singapura (NUS) ini yakin bukan sahaja Hang Tuah wujud, malah pernah memerintah Singapura.

Akhbar Berita Harian Singapura baru-baru ini melaporkan, pulau itu mungkin sebuah pusat pelabuhan utama bagi Empayar Melaka pada abad ke-15 yang ditadbir seorang laksamana dan beliau dipercayai ialah Hang Tuah sendiri.
Laksamana berkenaan dikatakan tidak sahaja berkuasa memerintah ketika itu dan mentadbir pelabuhan tersebut, bahkan mengetuai angkatan laut Kesultanan Melayu Melaka yang menjadikan Singapura sebagai pangkalannya.
Sebagai laksamana, Hang Tuah menjadikan pulau yang pernah disebut Temasek sebelum diubah Sang Nila Utama kepada Singapura; menjadi tempat tinggalnya, kata pakar sejarah dan arkeologi Singapura, Prof. Dr. John Miksic.
Baru-baru ini, kewujudan Hang Tuah sekali lagi dipersoalkan pihak tertentu kerana konon tiadanya bukti arkeologi yang mengaitkan kehidupan dirinya, seperti yang panas dilaporkan oleh pelbagai media Malaysia sekitar Mei lalu.
Ia memetik laporan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia sebagai mengesahkan bukti arkeologi mengaitkan kewujudan Laksamana Hang Tuah masih lagi belum ditemui untuk disahkan muktamad secara rasmi.
Walaupun akur dengan ketiadaan bukti tersebut, Miksic tetap percaya bahawa Hang Tuah wujud malahan pernah bermastautin agak lama di Singapura berdasarkan bukti surat-menyurat yang ditemui di Pulau Okinawa, Jepun.
“Hang Tuah pasti ada. Jawatannya sebagai Laksamana ada. Gelarannya sebagai Sri Bija Diraja, kita ketahui pasti ada. Orang yang namanya Hang Tuah belum dapat diperkuat dengan data dari sumber selain Sejarah Melayu.
“Namun tidak ada alasan untuk percaya bahawa orang dengan nama itu tidak ada,”ujarnya merujuk watak Hang Tuah sering disebut dalam banyak sumber asing dari China dan Jepun, selain kitab terkenal Sejarah Melayu.
“Itu yang paling menentukan, sebab ternyata pada akhir abad ke-15, laksamana dari Singapura itu berhak mengirim surat rasmi atas namanya sendiri kepada mana-mana raja asing. Surat itu bahkan masih ada lagi di Okinawa.
“Banyak surat di Okinawa yang dikirimkan dari Laksamana Melaka, tanpa nama, hanya gelarannya yang disebut. Tetapi dia yang berhak bertindak atas nama Sultan,” tambah Profesor Jabatan Pengajian Asia Tenggara NUS itu.PROF. DR. JOHN MIKSIC MEMEGANG PETA LAMA BERTARIKH 1825, MENUNJUKKAN BENTENG PERTAHANAN LAMA KERAJAAN KESULTANAN SINGAPURA PERNAH WUJUD ABAD KE-14 MENGELILINGI BUKIT LARANGAN ATAU KINI FORT CANNING HILL. – FOTO BERITA HARIAN SINGAPURA


Miksic yang fasih berbahasa Melayu mula mengajar di NUS sejak 1987, dan sebelum itu pensyarah di Universiti Gadjah Mada, institusi pengajian terkenal di wilayah istimewa Yogyakarta, Indonesia, selama enam tahun.
Memberi perincian Singapura sebagai pusat pelabuhan Empayar Kerajaan Melaka, beliau menegaskan ia jelas dilaporkan perwira angkatan armada Laksamana Zheng He atau juga disebut Cheng Ho dari China pada 1435.
Menurut Miksic, setelah tertubuhnya Kesultanan Melaka sekitar tahun 1400, Singapura yang sudah wujud lebih awal daripada Melaka tetap ada, bahkan langsung tidak musnah akibat serangan hebat oleh tentera Majapahit.
Sebelum ini, sejarah menyatakan Singapura musnah akibat serangan itu, yang dilakukan agar dapat menangkap sultan terakhir Singapura, Sultan Iskandar Shah dan dibuktikan bukan sahaja dari segi sejarah, malah arkeologi.
Ia menunjukkan bahawa Singapura, atau ketika itu lagi masih dipanggil sebagai Temasek, merupakan sebuah pelabuhan maritim antarabangsa yang sudah memainkan peranan penting dalam hubungan luar negara.
Singapura juga pusat transit kapal laut dan sangat strategik dalam struktur kerajaan Melaka – tempat bagi orang dari Jawa atau Sumatera contohnya singgah dulu di Singapura sebelum menuju ke tempat lain seperti India atau China.
Angkatan laut Kesultanan Melaka pula ditempatkan di Singapura disebabkan kedudukan pulau ini lebih strategik dan terlindung berbanding dengan Melaka yang agak terbuka dan mudah diserang dari arah laut atau darat.
Selain melindungi perairan Selat Melaka dan sekitarnya, angkatan tentera tersebut turut dikerah membasmi kegiatan lanun yang dikatakan cukup berleluasa menjarah banyak kapal dagang asing di perairan Singapura.
Hang Tuah ujar Miksic juga mempunyai kuasa memerintah Singapura seumpama pemimpin tempatan bertaraf gabenor dalam sistem pentadbiran moden atau amir jika merujuk kepada zaman khalifah Islam di Timur Tengah.
“Terbukti beliau perlu ke istana kalau ada upacara atau ada tugas lain, yang bererti harus bertemu raja atau bendahara, misalnya. Tetapi hari-hari tempat tinggalnya di Singapura,” kata Miksic. – Agensi/Mynewshub.cc/HA

11 comments:

 1. suka cerita hangtuah dan hang jebat

  ReplyDelete
 2. TKSH HANA YA KISAH KPERWIRAAN BANGSA MELAYU

  ReplyDelete
 3. kat Balikpapan Indonesia pun ada Yayasan Hang Tuah..terkejut jugak sy tengok hari tu

  ReplyDelete
 4. Saya suka gak baca cerita sejarah ni

  ReplyDelete
 5. sejarah melayu,teringat masa sekolah
  dulu... belajar pasal hang tuah...

  ReplyDelete
 6. Perkongsian ilmiah yg bagus utk pengetahuan bersama ni kak PI.. t kasih.

  ReplyDelete
 7. Teringat watak 'Hang Tuah' lakonan M.Nasir dalam cerita Puteri Gunung Ledang :)

  ReplyDelete
 8. dr dulu pun sy dah dgr, ada yg kata 'hang tuah' dan 'rakan-rakannya' sengaja diwujudkan utk membangkitkan semangat patriotisme dalam diri masyarakat... wallahu 'alam...

  ReplyDelete
 9. Entri menarik. Me, myself juga agak was-was dengan kewujudan Hang Tuah. Selalu dengar hijayat-hikayatnya melalui mulut orang.

  ReplyDelete

Terima kasih bersama Karyaku...Paridah Ishak. Komen anda amat dihargai... “Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

MyBloglist